Nationale parken Duitsland
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
06/23/2020
2 min

Ontdek de Duitse natuur in deze nationale parken

06/23/2020
2 min

met kinderen is een geweldige keuze als je van natuur houdt. De nationale parken hebben veel te bieden, van rotsklimmen en wandelen, tot vogels spotten en meer.

Vogelparadijs aan de Oder

Op de grens van Duitsland en Polen in de deelstaat Brandenburg ligt het Nationaal Park Unteres Odertal. Het is het enige landauw nationaalpark in Duitsland. Vanwege de bijzondere en beschermde vogelsoorten, zoals de zeearend, de zwarte ooievaar en de waterrietzanger, is dit rivierlandschap aan de oevers van de Oder een ideale bestemming voor vogelaars dus verrekijker mee als je wilt gaan vogelspotten met je kinderen. Een bijzondere ervaring is de aankomst van duizenden kraanvogels in het najaar in hun overwintergebied in het Odertal.

Spectaculaire rotsformaties

Wandelaars en natuurliefhebbers vinden ten zuiden van Dresden, bij de grens met Tsjechië, een prachtig gebied met grillige rotsformaties: het Nationaal Park de Sächsische Schweiz. Met ruim duizend vrijstaande zandsteentoppen en 21.000 klimroutes is dit natuurgebied in het oostelijk gelegen Saksen de meest veelzijdige outdoorklimwand van Duitsland. Ook fietsers en wandelaars kunnen hier van het spectaculaire uitzicht genieten dus ben je wat minder avontuurlijk dan is er ook genoeg keuze en dat geldt dus ook voor gezinnen. Hoe gaaf is het om door de rotsformaties te lopen en je een kabouter te voelen. Voor natuurfans is dit echt een mooi stukje Duitsland.

Nationale parken Duitsland

Bloeiende heidevelden en slapen in een hooihotel

In de stedendriehoek Hamburg, Bremen, Hannover ligt het grootste aaneengesloten heidegebied in Midden-Europa: het Natuurpark Lüneburger Heide. In dit duizend jaar oude cultuurlandschap in de deelstaat Nedersaksen grazen schaapskuddes van het regionale ras ‘Heidschnucke’. Je kunt hier wandelen, fietsen of paardrijden en overnachten in een Heuhotel (hooihotel). De uitgestrekte paarse heidevelden staan in augustus en september in bloei.

Nationale parken Duitsland

Waterval van Geroldsau

Het Zwarte Woud is een geliefde regio bij wandelaars en gezinnen hebben hier zo enorm veel keuze. Het wandelpad naar de waterval van Geroldsau bij Baden-Baden in deelstaat Baden-Württemberg is slechts drie kilometer lang en loopt over verschillende bruggen. Dit is een ideale wandeling voor gezinnen met kinderen. In juni is dit pad nog mooier vanwege de bloeiende rododendron. Voor geoefende wandelaars zijn er in de buurt langere routes variërend van 10,5 tot 36 kilometer.

Gezinsvriendelijke fietsroute op voormalig spoortraject

De Vennbahn Radweg is een voormalig spoortraject langs de Duits-Belgische grens, tussen Aken en het noorden van Luxemburg. Tegenwoordig leidt deze 125 kilometer lange gezinsvriendelijke fietsroute door de Eifel, de Ardennen en de Hoge Venen. De grensoverschrijdende route is grotendeels vlak, geasfalteerd en autovrij. Je fietst afwisselend door bossen, weilanden en langs talloze riviertjes. Hoe tof is dat?

Nationale parken Duitsland