Airbnb met kinderen

Airbnb met kinderen? De voor- en nadelen op een rij

Is Airbnb leuk met kinderen of juist niet echt een aanrader? Inmiddels hebben wij Airbnb als gezin in verschillende landen getest en daardoor hebben we aardig wat tips voor je verzameld. Ontdek hoe je korting krijgt als je huurt bij Airbnb en bekijk de plekjes waar wij geweest zijn.

Bijzondere plekjes, is Airbnb leuk met kinderen?

Het concept van Airbnb is ondanks alle negatieve geluiden toch nog steeds heel erg populair en dat snap ik eerlijk gezegd wel. Je hebt de keuze uit een enorm aanbod van mooie huizen, kamers, villa’s en andere mooie plekken om je vakantie met je kinderen door te brengen. En deze plekken zijn in veel gevallen beter betaalbaar dan een vergelijkbare plek in een accommodatie die moet voldoen aan alle wettelijke eisen en regelgeving. Logisch dus dat daar een prijsverschil in zit en dat is waar het een beetje wringt en ik toch ook mixed feelings hebt bij Airbnb. Ja, de prijs en de plekjes zijn vaak top voor gezinnen. Maar Airbnb vergelijken met een accommodatie van bijvoorbeeld een keten is als appels met peren. Kwaliteit nooit echt gegarandeerd en weet je niet wat je aantreft en of het beddengoed en de matrassen inderdaad gereinigd worden. Dat soort dingen.

Daar staat zoals gezegd tegenover dat er echt ontzettend veel leuke en bijzondere plekjes te vinden zijn op Airbnb. Wij hadden leuke ervaringen in Italië, Duitsland, Portugal en Spanje. En ook in Sri Lanka, Nieuw-Zeeland en Thailand vonden we leuke plekjes. Je kunt bijvoorbeeld een kamer bij iemand thuis huren of iemands volledige huis of vakantiehuis. Als je graag in contact wilt komen met de lokale bevolking, dan is dat met Airbnb vaak echt makkelijker. Als je ons vraagt is Airbnb leuk met kinderen? Dan zeggen wij zeker ja! Maar wel met de mits en maren in het achterhoofd. Als je bij mensen in huis verblijft is het bijvoorbeeld makkelijk om in contact te komen met locals en dat vinden wij leuk. Een portje drinken met mensen die je vader en moeder hadden kunnen zijn en dikke lol hebben met je kinderen, dat is toch wel heel erg leuk.

Wat zijn je wensen? Durf te vragen!

Houd ook zeker rekening met jullie persoonlijke wensen als je boekt via Airbnb. Houd je wel of niet van huisdieren? Of is je kind allergisch? Wil je graag zelf koken of juist niet? Ben je je gesteld op privacy of is het prima om een badkamer te delen? Onze ervaring is dat de kwaliteit steeds goed is geweest, omdat wij van tevoren vragen stellen en daarbij onze twijfels de wereld uit helpen… of een andere accommodatie boeken. Het type mens dat iets verhuurt op Airbnb staat over het algemeen zeker open voor vragen of opmerkingen als je dit op een normale manier brengt. Dan is er dus veel mogelijk. Natuurlijk kun je het een keer slecht treffen, maar laten we eerlijk zijn: dat kan je overal gebeuren! Het verschil is wel dat je bij Airbnb door minder richtlijnen dan niet altijd weet hoe iets wordt opgepakt wat je niet bevalt aan een accommodatie. Bereid jezelf in ieder geval goed voor, stel vragen en lees de teksten goed door, zodat je de kans op verrassingen ter plaatsen verkleint.

“It’s really a pleasure to have such guests who are so friendly and a real nice family. We wish them all good and fine continuation of their travels. So we heartily recommend them to other host. They are welcome back any time!”

Hoe kan ik boeken bij Airbnb?

Airbnb werkt eigenlijk hetzelfde als het populaire Booking.com; je maakt eerst een persoonlijke account aan en dan kun je gaan zoeken! Je zoekt in en rondom de plaats waar je naartoe gaat naar een gewenste accommodatie. Vervolgens krijg je een heel overzicht met foto’s, omschrijvingen, reviews van eerdere bezoekers en natuurlijk een overzicht van faciliteiten. Als je een datum van aankomst en vertrek weet, dan is het handig om deze in te voeren bij het zoeken: accommodaties die niet beschikbaar zijn, komen dan niet terug in je zoekopdracht. Wel zo handig!

Ik zoek zelf het liefst in een bepaalde regio, omdat ik de locatie niet altijd het belangrijkste vind. Tenzij we natuurlijk een stedentrip maken, dan is het fijn om centraal te zitten en een auto wel te kunnen parkeren. Mijn ervaring is dat de leukste plekken vaak net wat buiten de gebaande paden liggen dus daarom is zoeken in een regio dan handig. Verder stel ik onze voorkeuren direct in, zodat je niet door honderden accommodaties hoeft te scrollen. Zonde van je tijd!

Contact opnemen met de verhuurder

Als je alle tijd hebt dan kun je rustig zoeken naar je ideale accommodatie. Als je snel een slaapplek voor je gezin moet regelen dan is het handig om op meerdere paarden te wedden en om dus met verschillende verhuurders contact op te nemen en eventuele aanvullende vragen te stellen. Je kunt dan uiteindelijk de accommodatie boeken die het best bij jullie familie past en de andere verhuurders netjes bedanken. Onze ervaring is dat je zeker binnen een dag en zelfs vaak al binnen een paar uur een reactie terug hebt.

Airbnb met kinderen? Dit is handig om te weten!

 • Neem voor het boeken altijd contact op met de verhuurder en geef aan dat je met kinderen komt. Dan zijn er geen verrassingen op het moment van aankomst. Tip: zet een profielfoto van jezelf online met kind(eren), dan kan er eigenlijk al geen misverstand meer ontstaan. Niet iedere huurder accepteert kinderen.
 • Een campingbedje of kinderstoel zijn niet vanzelfsprekend dus vraag ernaar als je iets extra’s nodig hebt als gezin.
 • Je betaling loopt altijd via Airbnb, dus je hoeft niets te betalen bij aankomst of vertrek.
 • De verhuurder krijgt pas 24 uur na je aankomst betaald. Valt je slaapplek tegen? Dan ben je vrij om iets anders te zoeken en kan je je geld terugkrijgen via Airbnb.
 • Als een locatie echt tegenvalt dan helpt Airbnb indien nodig met het zoeken van een alternatieve accommodatie.
 • De naam Airbnb (B&B) doet vermoeden dat het ontbijt inclusief is. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Vraag dit dus altijd even na voordat je reserveert als je het ontbijt essentieel vindt.
 • Soms staat er niet duidelijk vermeld of een prijs per persoon is of per accommodatie. Vraag dit dus altijd even na voordat je boekt.
 • Let op voor bijkomende kosten. Er zijn bijvoorbeeld verhuurders die (hoge) schoonmaakkosten rekenen.

Airbnb…het verhaal!

Waarom wij kiezen voor Airbnb?

Vaak is een accommodatie via Airbnb met kind goedkoper dan een hotel en appartement dat vergelijkbaar is. Check wel altijd goed de bijkomende kosten om niet voor verrassingen te komen staan. Het mooie aan het concept van Airbnb vinden wij, is dat je als familie vaak op unieke plekken terecht komt en dat je echt in contact komt met de lokale bevolking. Dat is iets wat wij ook altijd erg leuk vinden. We hebben meegemaakt dat de verhuurder ook kinderen heeft, maar het kan ook heel stil zijn voor je kind als dat niet zo is. Als je er dus zeker van wilt zijn dan je zoon of dochter binnen een dag vriendjes en/of vriendinnetjes heeft dan is Airbnb misschien niet de juiste keuze voor je gezin.

Voel je zeker niet bezwaard om alle vragen die je hebt te stellen en om dus te vragen of het mogelijk is om al in te checken om 10.00 uur ’s ochtends omdat jullie vroeg landen. In overleg is er veel mogelijk. Zo konden wij onze bagage in het ‘pink house’ in Porto bijvoorbeeld al stallen, ons even opfrissen en wat drinken om vervolgens met een hele lading nieuwe tips en ideeën van de locals de stad te gaan verkennen. Verrassend leuk! Door een aantal goede tips zaten we niet in de toeristenbus, maar in de lokale bus. En we belandden in een restaurant waar je voor € 5,00 per persoon een soepje, een heerlijke Portugese maaltijd, een halve karaf wijn en een nagerecht kon eten. En nog erg lekker ook, dat zijn nog eens leuke dingen die je niet snel tegenkomt als je in een regulier hotel slaapt.

Onze ervaring met Airbnb in Spanje en Portugal

Onze eerste ervaring met Airbnb was een kamer in een nieuwbouwwijk in de buurt van Sevilla, vlakbij de metro dus een perfecte locatie. We voelden ons in eerste instantie wat ongemakkelijk, omdat er direct na aankomst Chinees werd besteld, een fles wijn open werd getrokken en wij eigenlijk liever naar bed wilden. Maar dat was snel voorbij, uiteindelijk leerden we onze hosts beter kennen en bleken ze een aantal lokale tips te hebben. Dat smaakte naar meer en daarom hebben we ook in Portugal twee keer gebruik gemaakt van Airbnb. De villa die we hadden in het kustgebied was prima – niet uitmuntend schoon – en we konden de hosts werkelijk alles vragen. Niets was teveel! We zetten jullie wel even af met de auto in Sintra, we halen de boodschappen samen met jullie, moeten we jullie even afzetten bij het treinstation? De manier waarop je dan kennismaakt met de bevolking en alle avonden dat we portwijn hebben gedronken, omdat we van onze host zoveel mogelijk moesten proberen zijn natuurlijk echt briljant. Bovendien natuurlijk ook mooie verhalen en insight informatie over Portugal: daar zijn wij dol op!

“Lovely family – this is what we can say about Mireille and her family!! Was a fantastic experience to accommodate such nice people and know better all of them – the little Lucas is an amazing boy, so happy:) Mireille and Leo are also fantastic guests and the time became short and was a shame to say goodbye to them. We wish all the best to all of them :)”

En soms kan het ongemakkelijk zijn met Airbnb en kids…

We hebben het één keer meegemaakt dat we ons echt ongemakkelijk voelden, door onze host die het zo ontzettend goed bedoelde. Wij vonden haar opdringerig, zij wilde gastvrij zijn. Zo zie je maar dat je ook tegen verschillen – of cultuurverschillen – kunt aanlopen. In onze herinnering zitten eigenlijk alleen de positieve verhalen en ontmoetingen met lieve mensen:

 • Een prachtige tuin met verse groenten, fruit en kruiden waar we alles mochten plukken en waar Lucas heerlijk kon spelen;
 • Kennismaken met portwijnen en een kleine proeverij;
 • Verhalen uitwisselen over wat we doen in het dagelijks leven;
 • Verrassend leuke tips krijgen over plekjes die je anders niet zo snel vindt…en nog veel meer!