Empanadas

Oudjaar in Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek

Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama en de Dominicaanse Republiek vieren de laatste nacht van het jaar met originele tradities en voorouderlijke gebruiken, vele nog gestoeld op christelijke wortels en de Maya en Garifuna cultuur. 

Overzicht per land

Oudjaar in Honduras

Hondurezen hebben grappige gebruiken om oudejaarsdag te vieren. Een daarvan is dat de nacht van 31 december in het teken staat van het verbranden van het oude jaar: een levensgrote lappenpop gemaakt van oude kleren en krantenpapier wordt verbrandt, een symbolische manier om al het slechte van het huidige jaar tot as doen vergaan. Ook versieren sommige mensen hun huizen met gekleurde kaarsen waarbij elke kleur een bepaald thema heeft: blauw om rust en professionele successen aan te trekken; geel voor overvloed en de instandhouding van relaties; rood voor passie en groen voor gezondheid en gezinsintegratie.

Oudjaar in Costa Rica

In Costa Rica is het traditie om een pan water over je schouder te legen, wat symboliseert dat je de moeilijkste momenten van het voorgaande jaar achter je laat, zodat je het nieuwe jaar met een schone lei kan beginnen. De ‘Fiesta Zapote’ een van de bekendste feesten van het land, dat gevierd wordt van kerstmiddag tot en met oudejaarsavond met dansen, een paarde met paarden, stieren'gevechten' -het dier wordt niet gedood, muziek, drank, Costa Ricaanse gerechten zoals kalkoen en tamales, spelletjes en nog veel meer.  


Oudjaar in Guatemala

Naast het traditionele diner met kalkoen en de 12 druiven, heeft Guatemala enkele ongewone gebruiken, zoals koffers, die gevuld met kleding achter de voordeur worden geplaatst, of soms lopen ze met een lege koffer een snel rondje om het huis zodat het nieuwe jaar veel uitstapjes en goede ervaringen voor het gezin met zich meebrengt. Guatemalteekse kinderen moeten het nieuwe jaar verwelkomen met iets nieuws aan, anders zullen ze gedurende het jaar geen nieuwe kleding hebben. Ook een grappig gebruik om geld en welvaart aan te trekken: ’s middags op 1 januari gaan ze naar buiten om naar de hemel te kijken en al biddend het aantal wolken te tellen die ze zien, als het totaal van de som geld die ze het komende jaar zullen verdienen.

Oudjaar in Nicaragua

Een populaire traditie is het verbranden van "El Viejo" of "La Vieja", poppen gemaakt van hout en katoen, gehuld in oude kleding, die meestal worden afgebeeld met roken of drinken van sterke drank. Het idee is om het slechte achter je te laten en het jaar positief te beginnen. Er zijn ook Nicaraguanen - vaak bijgelovig – die hun huis met kaneelaroma’s vullen, dat symbool staat voor rust in het huis. Andere rituelen voor oudejaarsavond zijn het hele huis schoonvegen om de slechte vibes te verjagen en met de rechterhand, zelfs linkshandigen doen dat, om een glas te heffen en te toosten op het nieuwe jaar met drie sprongen met de rechtervoet – een gelukkig jaar gegarandeerd.

Oudjaar in Belize

Oudejaarsavond doorbrengen op een strand, dan ben je in Belize aan het goede adres. Bijvoorbeeld in een resort in Ambergis Caye - het grootste eiland voor de kust van Belize. Op deze idyllische plek dompel je je onder in de geest van de festiviteiten, niet alleen met de druiven en vuurwerk, maar ook met voorouderlijke dansen zoals de Cha-Ri-Ka-Na-Ri, een typische Garifuna-dans waarbij men een  koeienmasker draagt.

Noche Vieja in El Salvador

Een van de tradities van Salvadoranen voor de laatste nacht van het jaar is om een ei in een glas met water te breken en het de hele nacht in een venster van een raam buiten te zetten. De volgende ochtend kijken ze snel naar de vorm die het ei heeft aangenomen of het nieuwe jaar geluk gaat brengen of niet. Een ander ritueel wil dat als je je ondergoed binnenstebuiten draagt tijdens de laatste uren van het uitgaande jaar en je het na 12 uur middernacht weer op de normale manier draagt je kledingkasten vol nieuwe kleding hebt tijdens het nieuwe jaar.   

Oudjaar in Panama

De koningin van het feest is de chicha de saril, een tropische plant waarvan een rood drankje wordt gemaakt, zeer populair bij familiediners tijdens Oud en Nieuw. Huizen krijgen een geode schoonmaakbeurt  op oudjaar en men plaatst wierookstokjes om het nieuwe jaar te verwelkomen. Ook worden grote  lappenpoppen – stuffed man of muñecos – volgepropt met vuurwerk en in brand gestoken, vaak beelden de poppen bekende politici of filmsterren uit.

Oudjaar in Dominicaanse Republiek

Om geluk in het nieuwe jaar aan te trekken, kleden Dominicanen zich oudejaarsdag in bepaalde kleuren, wit voor een goede gezondheid, groen voor geld en geel voor betere carrièrekansen. Een andere traditie is het weggooien van oude ongebruikte spullen. In de Dominicaanse Republiek verwelkomen ze het nieuwe jaar graag met een schoon huis. Oudejaarsavond staat in het teken van een enorm diner met onder meer gebraden varkensvlees, Russische salade, empanadas en veel rum.