Vakantie in Noord-Spanje met kinderen
Spanje
Mireille Steegmans
Spanje
04/04/2019
5 min

UNESCO Werelderfgoed Spaanse Pyreneeën bij Vall de Boí

04/04/2019
5 min

Als je naar naar de verrassende Pyreneeën van Catalonië gaat, dan moet je de Catalaans-Romaanse kerken bezoeken. Ze liggen dicht bij elkaar en dat geldt overigens voor alles wat er te doen is in en om Vall de Boí. Het is echt heerlijk – vooral met kleine kinderen – als je maximaal een kwartiertje of bij hoge uitzondering een half uur moet rijden voordat je weer bij een volgende highlight komt. Bovendien is de natuur echt adembenemend mooi en het rijden door de bergen geen straf.

Vall de Boí, prachtige natuur en Werelderfgoed

Als je in Vall de Boí rondloopt, dan heb je echt het idee dat je de geschiedenis inloopt. Naast de prachtige natuur zijn er de kerken die allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en die een bezoek meer dan waard zijn, of in ieder geval een aantal ervan. Na verloop van tijd gaat het wel een beetje op elkaar lijken en is voor kinderen het leuke er ook af. Tip: bezoek ze dus niet allemaal op één dag. De volgende 8 Catalaans-Romaanse kerken en de Hermitage vallen onder UNESCO Werelderfgoed:

  • Sant Climent in Taüll
  • Santa Maria in Taüll
  • Sant Joan in Boí
  • Santa Eulàlia in Erill la Vall
  • Sant Feliu in Barruera
  • La Nativitat in Durro
  • Santa Maria in Cardet
  • L’Assumpció in Cóll
  • Sant Quirc Hermitage in Durro

Op het eerste oog lijken de kerken allemaal op elkaar en dat komt natuurlijk door de bouwstijl: minimalistisch. De kerken werden gebouwd tussen de 11e en de 12 eeuw en kenmerkend zijn vooral de klokkentorens die vroeger gebruikt werden om mee te communiceren en een alarmfunctie hadden bij dreiging. Iedere kerk heeft echter zijn eigen unieke eigenschappen en sowieso de kerken die we hier uitlichten zijn een bezoekje waard.

Historie komt tot leven

Onze Werelderfgoed-dag begon bij het Romanesque Centre. Een informatiecentrum waar zowel voor volwassenen als voor kinderen genoeg te zien was over de historie van de kerken, op een leuke en luchtige manier waardoor het voor kinderen ook meer tot leven komt. Onze kleine wereldreiziger (3 jaar) kon allerlei laden met voorwerpen openschuiven, films kijken en door interactieve schermen heenklikken waardoor het allemaal wat meer ging leven. Interessant, vooral als ik de Engelstalige uitleg af en toe wat spannender navertelde in het Nederlands. De historie kwam echt tot leven in het Romanesque Centre. Naast het Romanesque Centre ligt al direct de eerste kerk: La Nativitat de Durro.

Vall de Boí met kinderen

Klimmen in de klokkentoren

La Nativitat de Durro ligt prachtig tussen de bergen in. Bij deze kerk lopen we direct tegen een speeltuintje aan. Natuurlijk maken we even tijd om onze kleuter daar te klimmen en klauteren. Ik voelde me enorm klein tussen de bergen en geniet ondertussen even van de rust, berglucht en het prachtige uitzicht. Lucas genoot op zijn beurt van de prachtige speeltuin, zoals we ze in Nederland vaak niet hebben. Dan lopen we weer door, op naar de eerste kerk: wij zijn benieuwd! Het is absoluut nuttig om een gids of tour te boeken om meer te weten te komen over de historie van La Nativitat de Durro en de andere kerken. Helaas heb ik niet alles van de uitleg kunnen horen door een drukke kleuter, maar toch…

Spelen in de Spaanse speeltuin

We lopen langs de begraafplaats – je zult maar op dit prachtige plekje mogen liggen – en vervolgens via de zijkant naar binnen bij La Nativitat de Durro en voor het het weten zit Lucas al op de trappen: op weg naar de toren waar de bellen te vinden zijn. De trappen zijn best stijl en open, ik kreeg het er zelf benauwd van met mijn soort van hoogtevrees. Maar nadat de jongste van het stel zonder problemen naar boven is geklommen, heb ik ook de stoute schoenen aangetrokken. Gelukkig maar, want het uitzicht is adembenemend mooi. Dat moet je met eigen ogen gaan zien! De sneeuw nog op de toppen van de bergen en vooral op een heldere dag kun je heel ver kijken. De toren van deze kerk is best klein, maar vooral voor kleine kinderen is dit juist prettig, niet zo overweldigend. Het is werkelijk een avontuur!

La Nativitat de Durro

Een indrukwekkende lichtshow

De kerk die absoluut niet mag ontbreken als je naar Vall de Boí gaat: Sant Climent de Taüll. Onderstrepen en omcirkelen alleen al vanwege de prachtige lichtshow die er is gemaakt om na te bootsen hoe de muurschilderingen eruit hebben gezien in vroegere tijden. Een gids kan bovendien nog meer interessante weetjes vertellen en laat je op een andere manier naar de muurschilderingen kijken die er nog te zien zijn. De film duurde ongeveer 10 minuten, voor onze kleine wereldreiziger zeker niet te lang. Hij vond het allemaal wel interessant, wel met de opmerking erbij dat ik er zelf het een en ander omheen heb verteld.

Val de Boi Noord Spanje

Natuurlijk zijn kerken niet voor alle kinderen weggelegd, maar mijn mening is dat je kind ook enthousiast kan worden door je eigen enthousiasme. Als je zelf niet van kerken houdt of de overtuiging hebt dat kerken niet geschikt zijn voor kinderen, dan zal je kind dit ook zeker niet leuk vinden. Vakantievoorbereiding is vaak ook het halve werk: jezelf voorbereiden, maar ook eens wat leuke filmpjes opzoeken op YouTube zodat je kind weet wat hem of haar te wachten staat. Wij doen het regelmatig en met veel succes! Bekijk het volgende filmpje ook zeker even.

Genieten van een Spaanse lunch

Wat wil een mens nog meer: genieten van een Spaanse lunch met asperges, olijven, heerlijke ham, een rode wijn en genieten van het prachtige uitzicht dat je hieronder ziet. Ga op het terras recht tegenover de Sant Climent de Taüll zitten voor een lekkere lunch. We kregen er als bonus nog wat loslopend vee bij, een leuke belevenis voor onze peuter. Bij de Spanjaarden wordt er uitgebreid geluncht en vooral als je met een kind op vakantie bent, is dit wat ons betreft echt een heerlijk rustpuntje op de dag. Wij nemen graag de iPad mee voor dit soort gelegenheden, zodat er na het klimmen en veel nieuwe indrukken opdoen even tijd is voor staren naar een filmpje wat al voor de 100e keer wordt afgespeeld.

De lunch, of in het Spaans ‘comida’ wordt in Spanje tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Voor de Spanjaarden is dit de belangrijkste maaltijd van de dag en de lunch is daarom ook veel uitgebreider dan het avondeten. Kinderen vinden het soms lastig om zich hierop aan te passen en dat geldt ook vaak voor volwassenen. Een Spaanse lunch heeft altijd meerdere gangen en mijn tip is: geniet hier lekker van. De Spaanse keuken is heerlijk en divers en het is heerlijk om even je rust te pakken en tijd te maken voor de innerlijke mens.

Sant Climent de Taüll

Family Holiday Destination: overal speeltuintjes

Catalonië staat erin bekend: veel speeltuintjes voor kinderen. Dit gedeelte van Spanje is echt ingericht op kinderen en dat is gewoon echt fijn, ook voor de ouders. Kinderen vinden het heerlijk om even te spelen, dat hebben de Spanjaarden gewoon echt goed begrepen. Bij zo’n beetje iedere highlight staat een uitgebreide speeltuin, keurig verzorgd en compleet. Wij vonden dit geweldig! Dit is zelfs ook zo in grote steden zoals Barcelona waar veel toerisme is. In de steden in het zuiden van Spanje zie je wel speeltuintjes, maar wat minder.

Kindvriendelijk Noord-Spanje