arrow_drop_up arrow_drop_down
5 april 2019 

Van streetart tot sprookjeskastelen in Baden-Württemberg

Je vergapen aan innovatieve muurschilderingen in Mannheim, Romeinse grenspaden verkennen of de eeuwenoude sfeer van kastelen opsnuiven. De Duitse regio Baden-Württemberg heeft voor gezinnen veel te bieden op het gebied van kunst, architectuur en cultuur. Vernieuwde musea en persoonlijke wandelingen nemen je bij de hand om zowel hedendaagse als historische ontdekkingen te doen die je meenemen in een andere wereld en je reis meer diepgang geven. Baden-Württemberg ziet zichzelf als The Sunny Side of Germany. Sprookjesachtige kastelen, innovatieve steden, ruige maar ook idyllische natuur en een walhalla voor foodies. Mediterrane invloeden zijn er volop vanwege de zuidelijke ligging en de dorpen en steden zijn omringd door bossen, meren en bergen.

Streetart in smeltkroes Mannheim

Stadskunst en innovatieve nieuwe concepten voor winkels en restaurants. Het liberale en opened minded Mannheim heeft zich ontwikkeld tot een creatieve smeltkroes waar urban art een belangrijke rol speelt. Het Stadt.Wand.Kunst (Stad.Muur.Kunst) project dat kunst naar het stadshart brengt met muurschilderingen van kunstenaars op ongewone plekken, bewijst dit temeer. Het bekende kunstenaarsduo Herakut trapte het project in 2013 af met My Superhero Power is Forgiveness en inmiddels telt Stadt.Wand.Kunst zeventien muurschilderingen van bekende kunstenaars, erg leuk om met kinderen deze muurschilderingen te gaan spotten. Mannheim ligt ongeveer 140 kilometer ten noorden van Stuttgart.

Streetart in Mannheim

Streetart in Mannheim, Frau Isa Aeskulap. Fotocredits: Daniel Wetzel

Opening vernieuwd Lime Museum in Swäbische Ostalb

Mysterieuze grotten en tunnels, griezelige kastelen en uit de Romeinse tijd afkomstige architectuur zoals thermale baden en grenspaden. Het natuur- en cultuurrijke Swäbische Ostalb ligt 50 kilometer ten zuiden van Stuttgart en is een plek met veel zichtbare historische sporen van onder meer de Romeinen en Kelten. Voor kinderen die hier interesse in hebben is dit echt een geweldige plek om naartoe te gaan. In mei 2019 is de heropening plaats van het Limes Museum in Aalen. De expositie laat de geschiedenis en het leven rondom de limes zien, het oorspronkelijke grenspad van het Romeinse rijk, dat 60 kilometer door dit gebied liep en inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Baden-Württemberg met kinderen, thuis voor sloten en kastelen

Ronddwalen in een kasteel, klooster, paleis of tuin? In Baden-Württemberg ben je aan het juiste adres. De organisatie Staatliche Schlösser und Gärten beheert ruim 60 historische monumenten in deze regio die jaarlijks bijna vier miljoen bezoekers aantrekken. Er staan regelmatig diverse festivals en braderieën op de agenda die de geschiedenis van de relatie tussen Frankrijk en Duitsland weer tot leven brengen. Liefhebbers van kastelen, tuinen, paleizen en kloosters zullen hun ogen kunnen uitkijken. Het paleis van Heidelberg ligt sprookjesachtig aan de rivier en was tot de jaren 30 een van de belangrijkste kastelen met hofhuishouding in Duitsland. Tegenwoordig is het een ruïne die 80 meter boven de vallei uitsteekt en het stadsgezicht is van Heidelberg. Houd je ogen goed open bij een bezoek en ontdek mysterieuze sporen…

Paleis van Heidelberg

Paleis Heidelberg. Fotocredits: Staatliche Schlösser und Gärten Baden-Württemberg, Günther Bayerl

Architectuur door de eeuwen heen in het Hohenzollern Paleis

In Sigmaringen verwelkomt familie Hohenzollern je in hun kasteel om de geschiedenis van de Duitse adel te leren kennen. Het paleis dateert uit 1077 en was met de schuine daken, ronde raamopeningen en uiteenlopende torens en poorten destijds al een architectonisch hoogtepunt. Een wandeling met gids langs duizend jaar geschiedenis geeft meer inzicht in de architectonische veranderingen door de eeuwen heen en laten historie vanuit een ander perspectief zien. Het Hohenzollern Paleis, ook wel kasteel van Sigmaringen genoemd, ligt op een uur rijden van de Bodensee.

Paleis Weikersheim. Fotocredits: Staatliche Schlösser und Gärten Baden-Württemberg, Achim Mende

Fotocredits cover: SSG

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.