Wandelen in Nedersaksen met kinderen, van Hamelen tot Lüneburg
Duitsland
Mireille Steegmans
Duitsland
05/09/2019
3 min

Wandelen in Nedersaksen met kinderen, van Hamelen tot Lüneburg

05/09/2019
3 min

Wie wandelen in Nedersaksen met de kinderen zegt, zegt natuur. Maar de 9 romantische steden van Nedersaksen, een verbond van gezellige steden in een straal van 100 km rondom Hannover, combineren wandelen in de natuur met originele stadswandelingen.

Waar moet je zijn?

Wandelen in Duitsland, wij zijn er fan van! Wat dacht je van een stadswandeling in het spoor van de rattenvanger van Hamelen of een rozenroute in Hildesheim? Of maak een prachtige wandeling in de Harz. Er zijn zoveel mogelijkheden voor gezinnen, je moet alleen wel weten waar je moet zijn. Ga maar even langs de supermarkt, vul je rugzak met lekkernijen voor een lekkere picknick onderweg en ga op pad in Nedersaksen met je kinderen. Dit zijn de leukste en mooiste wandelroutes in en rondom de 9 steden voor jou op een rijtje. We hebben niet gelet op de lengte van de wandelingen, je kunt voor je eigen kind het beste zelf inschatten wat wel of niet haalbaar is. De ervaringen zijn zo ontzettend wisselend hiermee.

Het pad van de rattenvanger in Hamelen (stadswandeling)

Ken je het volksverhaal nog van de gebroeders Grimm over de rattenvanger van Hameln? Fris je geheugen op met een historische wandeling door de oude binnenstad op het pad van de rattenvanger. Onderweg kom je enkele belangrijke bezienswaardigheden tegen zoals de domkerk Sint-Bonifatius, het oudste kerkgebouw van de stad dat overigens op het stadswapen afgebeeld wordt.

De Rozenroute in Hildesheim (stadswandeling)

Wil je tijdens je wandeling geschiedenis opsnuiven met je kinderen? Volg dan de Rozenroute in Hildesheim. De route is aangegeven met een roos op de straatstenen en laat je kinderen de 1.200 jaar oude geschiedenis ontdekken van het historische Marktplein tot de UNESCO-werelderfgoedkerken

De ratten van Hamelen wandelroute

De rode draad in Hannover (stadswandeling)

Wil je Hannover eens op een andere manier ontdekken? Maak dan een stadswandeling door simpelweg de geschilderde rode lijn op het voetpad te volgen. De lijn is 4200 meter lang en slingert zich een weg door de binnenstad waarbij je onderweg maar liefst 36 bezienswaardigheden tegenkomt. Superleuk om Hannover met kinderen op deze manier te gaan ontdekken!

Augmented reality in Braunschweig (stadswandeling)

Ben je van plan om de stad van Hendrik de Leeuw zelf te ontdekken? Dan kun je met de gratis app ‘Discover Braunschweig‘ zelf op pad. De tour door de binnenstad van Braunschweig leidt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden, maar er zijn nog tal van andere routes die je kunt volgen. Dankzij de Augmented Reality-functie in de app krijg je op verschillende locaties ook aanvullende informatie over de plek waar je je op dat moment bevindt. Handig om weten: er is gratis wifi beschikbaar in de hele voetgangerszone via BS | HotSpots. Handig!

Op eigen houtje door Autostadt, Göttingen en Wolfenbüttel (stadswandeling)

Autostadt in Wolfsburg kun je makkelijk op eigen houtje verkennen met je gezin. Overal staan informatieborden en als je vragen hebt, staat het personeel altijd voor je klaar. In Göttingen wandel je langs de oude stadswallen en de botanische tuin, die zich aan beide kanten van de stadswal bevindt. In Wolfenbüttel gidst de handige brochure City Tour je helemaal van marktplein naar marktplein en brengt je tegelijk de leukste culturele weetjes bij. Download hier de complete informatie voor deze route. (uitgave: Stadt Wolfenbüttel Tourist-Information)

Wandelen in Nedersaksen met kind

Lüneburger Heide nabij Celle en Lüneburg

Tussen Celle en Lüneburg vind je de Lüneburger Heide, een groot beschermd gebied van bos en heide.In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bestaat de Lüneburger Heide niet uit één heidegebied, maar uit verschillende heidevelden met verschillende groottes verspreid over de regio. De belangrijkste zijn de Lüneburger Heide in het noorden, bij Lüneburg, en de Südheide in het zuiden, bij Celle.

Harz-gebergte bij Goslar

Van Goslar, aan de rand van de Harz, is het slechts 20 kilometer naar de hoogste vakantieregio in het Harz-gebergte, de Oberharz. Omringd door prachtige bossen, zacht glooiende bergruggen en romantische valleien word je uitgenodigd om Goethe’s voetstappen te volgen op weg naar de Brocken. Voor de meest romantische wandelroute van Nedersaksen moet je naar de Liebesbankweg. Het wandelpad, dat van Hahnenklee (een district van Goslar) de Bocksberg oploopt, is 7 kilometer lang met aan beide kanten van het pad 25 romantische banken. Minder romantisch met kinderen erbij, maar zeker ook leuk met je gezin. Ga op zoek naar de ‘Hochzeitsbank’ waarop al verschillende koppels elkaar officieel het jawoord gaven, erg leuk verhaal voor de kids, toch?

Nedersaksen met kinderen, wandelen in de natuur

Het Weserbergland rond Hameln (Hamelen)

Een wandeling door het Weserbergland lijkt wel een reis in de tijd. Je passeert er romantische vakwerkdorpjes met echte sprookjesfiguren genesteld tussen diepe bossen, weelderige weiden of avontuurlijke rotsachtige bergruggen en indrukwekkende gebouwen uit de Wezerrenaissance. Voor nieuwsgierige kinderen is dit echt een leuke route. Kijk voor meer informatie over deze 9 steden van Nedersaksen op www.9staedte.de.

Foto’s: Hannover Marketing und Tourismus, Goslar Marketing, Celle Tourismus und Marketing, Hameln Marketing und Tourismus, Hildesheim Marketing_Bierwagen