Noord-Sumatra met kinderen, authentiek en prachtige natuur
Sumatra, een bestemming waar niet ieder gezin direct aan zal denken. Met haar ongerepte natuur en hangbruggen is het een bestemming voor avontuurlijke gezinnen. Eiland van Goud, dat betekent Sumatra als je de naam vanuit het Sanskriet vertaalt. Eerlijk is eerlijk, het noorden van het eiland Sumatra vonden wij inderdaad prachtig als goud. Ongerepte natuur, vriendelijke mensen, traditionele dansen, vulkanen, hangbruggen en nog veel meer avontuur voor gezinnen. Compleet Sumatra is het op vijf na grootste eiland ter wereld, je hebt eigenlijk niet het idee dat je op een eiland zit.
Tips in Noord-Sumatra met kinderen
- Noord-Sumatra (Sumatra Utara) voor avontuurlijke gezinnen
- Bevolking op Sumatra
- Ontdek het toerisme op Sumatra met je gezin
- Hoofdstad Medan: bijkomen na je vlucht
- Orang-oetans spotten in Bukit Lawang
- De jungle rondom Tangkahan
- Vulkanen beklimmen in Brastagi
- Relaxen en genieten Samosir Island aan het Tobameer
Noord-Sumatra (Sumatra Utara) voor avontuurlijke gezinnen
Noord-Sumatra met kinderen is werkelijk een aanrader als je de enorme toeristenmassa's wilt ontwijken, hoewel je in juli en augustus natuurlijk niet alleen rondloopt. Maar het is niet vergelijkbaar met Thailand of Bali. Dat betekent ook dat je niet altijd comfort kunt verwachten en dat je minder makkelijk overal kunt eten. De hygiëne is niet overal goed te noemen, dus het is slim om je gids te volgen. Zij weten de plekken waar je prima kunt eten, zonder dat je met diarree weggaat. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar het is vooral met jonge kinderen wel echt iets om rekening mee te houden. Houd je de adviezen in acht, dan kun je in Sumatra met kinderen prima rondreizen.
Bevolking op Sumatra
De mensen in Azië zijn over het algemeen heel vriendelijk en toch is het anders in Noord-Sumatra. De vriendelijke Sumatraanse bevolking is waarschijnlijk minder gewend aan grote toeristenmassa's doordat het toerisme jarenlang achteruit liep. Daardoor is het noorden van Sumatra meer authentiek vinden wij. De waardering dat je hun eiland bezoekt, wordt uitgesproken en is voelbaar vonden wij.
Er zijn nog vele volkeren op Sumatra met hun eigen tradities. De Batak in de hooglanden zijn het meest bekend. De Batak hebben ook hun eigen taal. Wij bezochten o.a. de Toba Batak en we waren in de regio van de Minangkabau aan de westkust van Sumatra. De bouwstijl van huizen van de Batak is kenmerkend en vooral ook erg innovatief.
Als je bijvoorbeeld door de rijstvelden loopt of door dorpen wandelt, dan vindt de bevolking het geweldig als je een praatje aanknoopt. Ze willen graag met je op de foto en zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd.
Ontdek het toerisme op Sumatra met je gezin
Het toerisme op Sumatra is de laatste jaren enorm teruggelopen en ondanks dat het nu wel weer redelijk op gang komt, hoef je geen massatoerisme te verwachten. Wel is het zo dat veel toeristen dezelfde plekken bezoeken dus je loopt niet alleen in de jungle, maar zeker ook niet met een grote mensenmassa.
De meeste mensen in Sumatra zijn Moslim dus je kunt in grotere steden het gezang al van ver horen als er wordt opgeroepen tot gebed. Dat is ook meteen een van de redenen dat het toerisme is teruggelopen: mensen zijn huiverig om naar moslimlanden te gaan. De voornaamste reden dat het toerisme er de laatste jaren niet ontwikkeld is, zijn de natuurrampen waarbij de aardbeving in Atjeh eind 2016 nog vers in het geheugen ligt.
Wij kunnen in ieder geval stellen dat een bezoek aan Noord-Sumatra meer dan de moeite waard is. Wij zijn al ontelbare keren in Azië geweest, maar maakten op Sumatra echt nieuwe eerste keren mee: in de krater van een vulkaan staan, orang oetans in het wild spotten, de rafflesia bloem met eigen ogen in bloei zien en het lopen op de enorme hangbruggen zijn maar een paar highlights van onze reis.
Hoofdstad Medan: bijkomen na je vlucht
Als je rondreist in het noorden van Sumatra dan kom je aan op de Internationale luchthaven Kuala Namu in Medan. Medan is de hoofdstad van Noord-Sumatra, in het Indonesisch Sumatra Utara genoemd. Omdat de vluchttijden in veel gevallen niet heel gunstig zijn, is een overnachting in het kleffe en warme Medan eigenlijk onvermijdelijk. Op zich niet erg, want als je een hotel met zwembad hebt dan kun je lekker even relaxen en de volgende ochtend na een korte citytour doorrijden naar de volgende bestemming. Het Paleis van de Sultan en de Great Mosque of Medan. Heb je wat meer tijd en wil je je kinderen wat voorbereiden op het 'wildlife' van Sumatra, dan is het Rahmat International Wildlife Museum zeker leuk om te bezoeken. Wij sliepen in Medan zelf in Aryaduta Medan op de top van de Grand Palladium Mall. Wat een pareltje is het zwembad van 35 meter en het eten is er werkelijk een feest. Als je een nachtje verblijft in Medan voor je terugvlucht dan is dit hotel met kinderen echt heerlijk.
Orang-oetans spotten in Bukit Lawang
Lopen over hangbruggen, de jungle in en orang-oetans in het wild zien? Dan moet je naar Bukit Lawang met je kids. Vergis je niet in de afstanden in Noord-Sumatra, Sumatra is ruim 11x zo groot als Nederland. En hoewel Bukit Lawang maar iets meer dan 70 kilometer van de hoofdstad Medan ligt, deden wij er toch 3,5 uur over om met de auto naar Bukit Lawang te rijden. De wegen zijn gewoon slecht en als je gemiddeld zo'n 30 kilometer per uur rijdt dan is het veel. Met een chauffeur rondreizen is verreweg de beste optie. Ter plaatse alles regelen is zeker mogelijk, maar niet zo makkelijk als in meer ontwikkelde Aziatische landen. Om orang oetans te spotten, is het slim om in de vroege ochtend de jungle al in te gaan. Een gids is een must, alleen mag en kun je de weg niet vinden. Het is echt avontuurlijk en je weet niet hoelang het duurt voordat je de eerste aap zult tegenkomen. Een gids zal ook advies geven over de weersomstandigheden. Bij flinke regenval is het bijvoorbeeld geen aanrader om met kinderen een trekking te gaan doen.
De jungle rondom Tangkahan
Tangkahan ligt aan de rand van het Nationaal Park Gunung Leuser. Een mooi stukje jungle in het noorden van Sumatra dat je alleen met een 4x4 kunt bereiken. De toegangsweg die dwars door de palmolie plantages loopt is werkelijk slecht en dus kost het je bijna 4 uur tijd om een afstand van nog geen 100 kilometer af te leggen. Natuurlijk met wat stops onderweg voor een mooi uitzicht en het kennismaken met de palmolie plantages. Ook bij Tangkahan kun je echte jungle verwachten: tuben op de rivier, zwemmen onder een waterval, in een hot spring zitten en lopen over enorme touwbruggen. Wij zagen bovendien nog een slang dus je bent gewaarschuwd.
Tangkahan is vooral bekend vanwege het olifantenkamp waar je dicht bij de olifanten komt. Wij zijn er gaan kijken om een mening te hebben. Het is in onze ogen echt een toeristische trekpleister waar je een borstel in je handen krijgt met nog minimaal 20 andere mensen om zo tegelijkertijd de olifanten te wassen. Duurzaam toerisme en ecotoerisme zijn vormen van toerisme waar wij fan van zijn. Er wordt bij deze vormen rekening gehouden met bescherming van natuur, milieu en cultuur, soms ook mensenrechten. Wij bevelen een bezoek aan het olifantenkamp in Tangkahan daarom niet aan, omdat het welzijn van de dieren in onze ogen niet voorop staat. De olifanten hebben geen vrijwillige keuze in hun bewegingsvrijheid zoals de orang oetans dat in Bukit Lawang bijvoorbeeld wel hebben.
In Tangkahan sliepen wij in de Mega Inn Tangkahan en wat een heerlijke herinneringen hebben we aan dit verblijf! In de namiddag lekker bijkomen in onze hangmat, geweldig eten in het eenvoudige restaurant wat erbij ligt en vanuit het hotel direct in een tube (band) stappen om de rivier af te drijven naar een prachtig stukje natuur. Dit is een afgelegen en erg basic plek, maar werkelijk heerlijke plek om te overnachten met kinderen door de sfeer en de omgeving.
Vulkanen beklimmen in Brastagi
Sumatra ligt precies op de Pacifische 'Ring van vuur' waardoor er regelmatig vulkaanuitbarstingen voorkomen op het eiland. Dat geldt overigens ook voor de rest van Indonesië. De vulkanen rondom Padang zijn populair om te beklimmen, waarbij je de Sinabung vulkaan overigens vanwege veiligheidsredenen niet mag beklimmen. Afhankelijk van je fitheid en je reisgezelschap kies je een geschikte vulkaan. Als je met je gezin door Sumatra reist is de Sibayak vulkaan een goede keuze. Wij raden wel aan om deze vulkaan alleen te beklimmen met goede wandelaars die wat gewend zijn en vanaf ongeveer 8 jaar. Je wordt rijkelijk beloond als je een vulkaan hebt beklommen, wat een prachtig uitzicht. Onze tip is om vroeg op te staan en om de zonsopgang vanaf de vulkaan te gaan bekijken. Mits het natuurlijk helder weer is. Voor echte avonturiers is zelfs een overnachting op de vulkaan een optie. Hoe vet is dat? Kijk maar eens naar de blauwe tent linksachter op de foto die je hiernaast ziet.
Relaxen en genieten Samosir Island aan het Tobameer
Parapat is een populaire weekendbestemming voor de Indonesiërs zelf. Logisch, want het ligt aan het prachtige Lake Toba. Vanuit Parapat vertrekken ook de ferries naar Samosir Island, het grootste meer van Zuid-Oost Azië. Het eiland Samosir ligt eigenlijk midden in het kratermeer. Met een klein bootje vaar je naar Samosir dat vroeger geen eiland was. De Nederlanders hebben echter een kanaal gegraven voor betere bereikbaarheid en daarom is Samosir nu een eiland. Het is een ideale plek om lekker te relaxen en om een aantal dagen te blijven met je kinderen.
Op Samosir ligt de oorsprong van de Batak people, een bevolking die je door heel Sumatra vindt. Dagelijks wordt er door de Batak een traditionele dans opgevoerd voor toeristen. Helaas sterft de dans langzaam uit en hoewel wij de dans op zich niet heel bijzonder vinden, raden we wel aan om hem te gaan zien vanwege de prachtige costuums. Bovendien blijft er zo nog een kleine stukje erfgoed in ere. De Batak spreken een eigen taal en leven vooral van de visvangst. Ze wonen van oorsprong in prachige huizen die te herkennen zijn aan het zadelvormige dak. Het is heerlijk koel in deze huizen vanwege de slimme bouwstijl. Zorg dat je een bezoek brengt aan een Batak huis.