Olympische Spelen Parijs 2024
Parijs
Mireille Steegmans
Parijs
04/15/2024
6 min

Olympische Spelen Parijs, Games wide open

04/15/2024
6 min

De Olympische Spelen Parijs 2024 vinden plaats van vrijdag 26 juli 2024 tot en met zondag 11 augustus 2024. Een betoverende en spectaculaire openingsceremonie op de Seine - over een afstand van 6 kilometer - die eindigt bij de Eiffeltoren en Trocadéro is de start van de Olympische Spelen in Parijs. De afsluitingsceremonie wordt gehouden in het Stade de France om - voor de allerlaatste keer - de atleten in het zonnetje te zetten en de Spelen van Parijs 2024 officieel af te sluiten. Een potje beach volleybal kijken bij de Eiffeltoren waar Champ de Mars ruimte biedt aan 12.000 supporters en fietsen over de Champs-Elysees. Het doel van Parijs 2024 is om zoveel mogelijk mensen sfeer te kunnen laten proeven van de Olympische Spelen en met dit soort geweldige locaties moet dat denk ik wel goedkomen!

Champ de Mars Volleybal Parijs 2024

Stadion Eiffeltoren Parijs 2024
Foto: Paris2024.org

Olympische Spelen met kinderen

Een vraag die ik al meerdere keren heb gekregen: zijn de Olympische Spelen leuk met kinderen? Daarop kan ik geen eenduidig antwoord geven, ik denk dat het antwoord op die vraag echt afhankelijk is van de leeftijd van je kinderen, de interesses in sport en hoe je kind kan omgaan met drukte en lange, warme dagen.

Parijs is niet druk tijdens de Olympische Spelen. Het is propvol en een melting pot van krioelende mensen van werkelijk alle nationaliteiten. De verwachting is dat er zo'n 100.000 Nederlanders per dag een bezoek zullen brengen aan de stad en haar Olympische Spelen dus dan heb je een idee van de omvang. De Olympische Spelen met wat oudere kinderen is een unieke belevenis natuurlijk. Ben wel snel met het kopen van tickets, want veel is al uitverkocht!

Voordat je met kinderen naar de Olympische Spelen gaat is wat voorbereiding en verwachtingen managen dus slim. Bovendien kun je een bezoek aan een sportwedstrijd natuurlijk perfect combineren met een dagje Parijs of meerdere dagen als je wilt. Geniet bijvoorbeeld in één van de parken van Parijs, of bezoek een museum. Aanraders vind ik voor gezinnen:

 • Atelier des Lumières
 • Galerie de Paléontologie et d'Anatomie comparée
 • Grande Galerie de l’Evolution

Overnachten tijdens de Olympische Spelen met kinderen in hartje Parijs wordt een kostbare aangelegenheid. Persoonlijk zou ik adviseren om zelfs ver buiten Parijs te verblijven op een locatie waar een uitstekende treinverbinding is. Je arriveert met de trein in hartje Parijs, makkelijker wordt het niet!

Vergeet niet dat als je met de bus, trein én metro naar Parijs moet gaan vanuit bijvoorbeeld Villages Nature Paris, je uiteindelijk minstens zo lang bezig bent dan wanneer je vanuit Orléans naar Paris reist met een rechtstreekse treinverbinding en uitstapt op Paris Austerlitz dat 700 meter lopen is van bijvoorbeeld Grande Galerie de l’Evolution.

Olympische Spelen in het hart van Parijs

Maar liefst 80% van alle sportarena's zijn gesitueerd binnen een cirkel van 10 km rond het Olympisch en Paralympisch dorp. En dat is best uniek! Dit dorp vormt het kloppende hart van de Spelen en ligt slechts 7 km ten noorden van het centrum van Parijs. Bovendien is het Stade de France minder dan 2 kilometer verwijderd van het Olympisch Dorp. Daardoor verblijft 85% van alle sporters op minder dan een half uur afstand van hun wedstrijdlocaties.

De locaties rondom de Olympische Spelen in Parijs zijn opgedeeld in twee belangrijke gebieden die onderling zijn verbonden door de rivier de Seine:

 • Een centrale zone in Parijs zelf, die het unieke karakter van de stad benut om de Olympische Spelen een onderscheidende sfeer te geven.
 • Een Parijs/Grand Paris-as, in lijn met het stedenbouwkundige initiatief ‘Greater Paris’, dat de Spelen toegankelijk maakt voor een breder publiek door te voldoen aan de behoeften van verschillende regio's.

Grand Palais Parijs 2024 Olympische Spelen
Foto: Paris2024.org

Olympische locaties Parijs 2024

De Olympische Spelen in Parijs in 2024 worden in meerdere opzichten uniek, precies 100 jaar nadat de laatste spelen in Parijs plaatsvonden. Het innovatieve ontwerp van de plekken waar alle wedstrijdlocaties gesitueerd zijn en de feestelijke plekken worden geïntegreerd in de stadskern. Dat gaat zorgen voor een memorabele ervaring voor toeschouwers, atleten en de Olympische gemeenschap. Ook voor uitdagingen met betrekking tot vervoer en ik heb gehoord dat heel Parijs autovrij of in ieder geval autoluw wordt tijdens de Olympische Spelen. De locaties waar gesport wordt, kan ik wel echt uniek noemen. In ieder geval een aantal ervan. Zo zijn er de volgende plekken waar gesport wordt:

 • Eiffeltoren stadion pal voor de Eifeltoren voor beach volleybal
 • Esplanade des Invalides voor handboogschieten
 • Stade de France stadion voor atletiek en rugby
 • Kasteel van Versailles voor alles rondom de paardensport
 • Véodroome National voor baanwielrennen
 • Vaires-sur-Marne voor roeien, kanoën en kajakken
 • Stade Pierre-Mauroy voor handbal (normaal is dit een voetbalstadion met een capaciteit van een kleine 30.000 toeschouwers)
 • Marina Marseille voor het zeilen, waarbij veel plaats is voor toeschouwers vanaf het strand
 • Golf van Teahupoo voor surfen
 • Stadions van onder andere Nantes, Bordeaux, Lyon en Nice worden gebruikt voor allerlei andere sporten.

> Locaties Olympische Spelen Parijs 2024

Paris 2024 slogan: ¨Games wide open¨

¨Games wide open¨ is de slogan voor zowel de Olympische als de Paralympische Spelen, onthuld voor Parijs 2024 al twee jaar voor aanvang. Meer dan wat ook is het de ambitie die de organisatie vanaf het begin van dit avontuur drijft. Het is een uitnodiging aan de wereld om samen emoties te ervaren. De Spelen van Parijs 2024 staan voor nieuwe ervaringen en opwinding met nieuwe sportdisciplines, buitenwedstrijden in het hart van Parijs, een unieke openingsceremonie op de Seine en de Massa Event Running Marathon. Toeschouwers kunnen deze iconische Olympische Spelen beleven met de atleten in het unieke Parijs.

Grand Palais Parijs Olympische Spelen

Celebration. Heritage. Commitment.

Celebration. Heritage. Commitment. Deze woorden vatten samen waar deze Olympische Spelen in Parijs voor staat. De Olympische Spelen worden traditiegetrouw geopend met het ontsteken van de Olympische vlam. De vlam die brandt in Olympia en naar Parijs zal worden gebracht. De vlam wordt aangestoken door een beroemde atleet en legt daarvoor vaak duizenden kilometers af, ook voordat de Olympische Spelen in Parijs beginnen! De vlam vertrekt in April 2024 vanuit Griekenland en komt in Mei in Marseille aan land in Frankrijk. Marseille is trouwens ook één van de locaties waar je kunt genieten van de Olympische Spelen, in Marseille kunt je kijken naar het zeilen vanaf het strand. In Juni gaat de vlam door 60 departementen van Frankrijk met een fakkelestafette die uniek zal zijn. Het exacte schema daarvan volgt later, maar je kunt de Olympische vlam dus absoluut gaan zien op meerdere plekken in Frankrijk.

TeamNL Huis in Parijs

Is er een TeamNL Huis in Parijs tijdens de Olympische Spelen in 2024? Ja! Dus wil je als trotse oranjefan echt niets missen van de prestaties van Nederlandse sporters tijdens de Olympische- en Paralympische Spelen? Dan moet je in het TeamNL Huis in Parijs zijn! Het sfeertje dat hier hangt is altijd geweldig en je kunt hier alle wedstrijden met Nederlandse atleten live volgen terwijl je in Parijs bent. Zodra de zon ondergaat, verandert het huis in een feestelijke arena waar onze sportieve helden worden gehuldigd.

Het TeamNL Huis komt te staan in het Parc de la Villette in Parijs. Dit park is makkelijk te bereiken en ligt binnen de Boulevard Péripherique, de grote ringweg rond Parijs. Het Franse huis en enkele andere nationale Olympische huizen zullen ook in dit park worden opgebouwd. Uniek feitje en goud voor Nederland! Samen met Frankrijk hebben wij ook een TeamNL huis tijdens de Paralympische Spelen.

Het TeamNL Huis in Parijs is veel meer dan een plek om sport te kijken; het is een viering van Nederlandse prestaties, cultuur en een plek met een fantastische sfeer. Of je nu gaat voor de live sportacties, de feestelijke huldigingen of allebei: dit wordt een ervaring om nooit te vergeten!  De pre-registratie voor kaartverkoop van het TeamNL Huis start in het najaar van 2023. Je hebt kaarten nodig voor entree tot het TeamNL Huis en kunt dus niet zomaar naar binnen. Je moet per dag een kaartje kopen, schrijf je hier in voor de pre-registratie voor het TeamNL huis.

Kinderen zijn welkom in het TeamNL Huis. Het is een familievriendelijke plek waar je samen de prestaties van TeamNL kunt bewonderen. In de avonduren kan het volume flink oplopen (tot wel 102 DB). Slim om dan voor gehoorbescherming te zorgen!

Parc de la Villette TeamNL huis Olympische Spelen