Wat is een fijne babyfoon voor op vakantie?

Welke babyfoon is handig op reis? De beste keuzes voor de vakantie

Welke babyfoon is handig op reis? Een vakantie met een baby is een prachtige ervaring vol quality time en nieuwe avonturen. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee hebben we al ontdekt. Een daarvan is het vinden van de juiste babyfoon. Je wilt je kleintje goed in de gaten kunnen houden, zonder aan comfort in te boeten. In deze blog bespreken we de beste opties, van handige babyfoon-apps tot traditionele babyfoons en waar je op moet letten bij het maken van een keuze. Onze eigen babyfoon vinden we bijvoorbeeld te groot voor onderweg, omdat we een vliegvakantie hebben geboekt. Dus er moet een alternatief komen dat kleiner is. Op zoek dus naar een fijne babyfoon voor op reis!

Kiezen van een babyfoon voor op reis

Thuis vertrouw je op je vaste babyfoon, maar op vakantie gelden andere regels. Je wilt immers niet de hele avond op je kamer doorbrengen, maar ook niet met een onbetrouwbare verbinding zitten. Traditionele babyfoons en babyfoon-apps hebben allebei hun voor- en nadelen. Onze babyfoon thuis hoeft maar een kleine afstand te overbruggen. Op vakantie is dat anders en de keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en reisbestemming natuurlijk. Natuurlijk is fijn best wel een ruim begrip, want er zijn zoveel ervaringen en meningen.

Bij het kiezen van een babyfoon voor hebben wij gekeken naar de volgende punten:

  • Stabiliteit van de verbinding / technologie
  • Grootte van de babyfoon
  • Gewicht van de babyfoon
  • WiFi-afhankelijkheid
  • Kosten
  • Prijs/kwaliteit

Stabiliteit van de verbinding en technologie

Dat de babyfoon stabiel is en de verbinding niet verliest is in mijn ogen het meest essentieel. Ik zie mezelf nog staan in de rooftopbar van het Mövenpick hotel in Bahrein met een waardeloze WiFi verbinding waardoor ik onze peuter niet continue kon horen. Steeds moest ik opnieuw inloggen op het WiFi netwerk om weer verbinding te krijgen en dat was gewoon niet fijn. Dit is een aantal jaren geleden, maar tijdens onze rondreis door Maleisië kwam ik er anno 2024 achter dat het toch nog steeds niet altijd allemaal optimaal is.

Babyfoon apps, de compacte keuze

Een babyfoon-app lijkt dus ideaal: geen extra apparaat mee in je bagage en vaak extra functies zoals muziekjes en camerabeelden. Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden als je op vakantie bent.

Voordelen van babyfoon-apps:

  • Altijd bij de hand - je hebt je smartphone toch al mee, dus een app neemt geen extra ruimte in beslag.
  • Extra functies - beel apps bieden slaapliedjes, temperatuurmonitoring en zelfs een videoverbinding.

Nadelen van babyfoon-apps:

  • WiFi-afhankelijkheid - Op veel vakantiebestemmingen is de WiFi-verbinding niet stabiel genoeg. Zelfs in Europa is de kwaliteit in hotels vaak wisselend.
  • Kosten in het buitenland - Apps die via een mobiele verbinding werken kunnen onverwachte kosten opleveren.
  • Beperkte functionaliteit - Sommige apps missen een terugspreekfunctie, wat juist handig kan zijn.

Traditionele babyfoons, betrouwbaarheid boven alles

Hoewel traditionele babyfoons vaak groter en minder flexibel zijn, blijven ze een betrouwbare keuze in mijn ogen. Zeker als je niet afhankelijk wilt zijn van een WiFi-verbinding. Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een traditionele babyfoons zijn:

  • Stabiliteit van de verbinding - In hotels met dikke muren, zoals betonnen gebouwen, is een stabiele verbinding cruciaal.
  • Bereik - Voor een ontspannen drankje bij het zwembad wil je een babyfoon met voldoende bereik. Let wel op dat het bereik binnenshuis vaak kleiner is.
  • Formaat - Kies een compact model dat makkelijk in je bagage past.
  • Camera - Voor extra geruststelling kun je een babyfoon met camera overwegen, zodat je kunt zien wat je baby doet.
  • Prijs/kwaliteit - Goede babyfoons hoeven niet duur te zijn. Merken zoals Alecto bieden betrouwbare modellen voor een schappelijke prijs.

Welke technologie past bij jou: PMR of DECT?

Binnen traditionele babyfoons zijn er twee belangrijke technologieën en met deze informatie kom je ook echt weer op persoonlijke voorkeuren en wensen:

  • PMR (Portofoontechnologie) met een groter bereik, tot wel 3 kilometer in open terrein. Ideaal voor vakanties in natuurgebieden, maar minder geschikt als je ook een camera wilt.
  • DECT (Digitale Technologie): met een korter bereik en vooral geschikt binnenshuis. Vaak zijn deze uitgerust met een camera en een beveiligde verbinding. Wel is de DECT technologie gevoeliger voor storingen door andere draadloze apparaten.
Ik heb ook een keer de babyfoon met camera getest met 4G verbinding toen ik naar het schoolplein moest om de oudste op te halen en ik moet zeggen. Dat beviel best heel goed! Ik kon continu kijken op mijn telefoon en toen onze baby wakker werd kon ik oma inschakelen om even te gaan kijken, want die was vlakbij. Dan ga je natuurlijk wel uit van een stabiele internetverbinding.

Hoe ver is het bereik?

Het bereik is zeker belangrijk op vakantie. Wij willen bijvoorbeeld wel even in de bar van ons hotel kunnen gaan zitten samen na een drukke dag, ook als dat hotel een flinke staalconstructie heeft. Je ziet dat er een aantal babyfoons zijn met een bereik van 3 kilometer en dat zou voor ons niet direct nodig zijn. We gaan nooit zo ver van onze kinderen vandaan op vakantie. Maar je moet er wel rekening mee houden dat 3 kilometer maar een getal is, want door betonnen gebouwen lever je nogal snel in aan bereik qua afstand. Bij houten hutjes is dat een heel ander verhaal merken wij bijvoorbeeld op Sumatra en Bali. Als je dus kiest voor een babyfoon met een bereik van 300 meter dan is het krap aan als je even in de bar van het hotel wilt gaan zitten, want je bent zo een paar honderd meter verderop, sneller dan je denkt!

Wij kiezen het liefst voor een DECT babyfoon, maar als je een babyfoon wilt hebben met een groot bereik buitenshuis en in de natuur verblijft dan is DECT daarbij weer een minder slimme optie. Kies dan voor een PMR babyfoon die contact heeft via radiotransmissie en daardoor een bereik tot wel 3 kilometer. Een PMR verbinding is analoog en niet schadelijk.

Grammen, formaat en prijs/kwaliteit

Hoewel wij geen backpackers zijn met minimale bagage, houden we absoluut niet van om teveel kilo's of volume mee te sjouwen op vakantie met kinderen. Waar we dus kunnen besparen hierin doen we dat en dat kan heel gemakkelijk met een babyfoon op vakantie. Voor ons is een babyfoon met camera bijvoorbeeld niet essentieel en dat scheelt in het formaat. Maar goed, de wereld is veranderd en ik snap heel goed dat er ook ouders zijn die juist zeker wel een babyfoon met camera willen kopen. Je kunt even snel kijken of je je drankje nog kunt opdrinken of dat één van jullie tweeën toch alvast snel moet teruglopen bijvoorbeeld.

Kortom: een goed product waar je op kunt vertrouwens is belangrijk! Dat hoeft overigens niet altijd direct te betekenen dat je de hoofdprijs moet betalen. Als je kijkt naar de traditionele babyfoons dan is Alecto gewoon nog steeds wel koploper met het bieden van een goede kwaliteit babyfoon voor een betaalbare prijs.

Ons babyfoon advies voor op vakantie

We hebben na wat testen uiteindelijk de volgende babyfoon tips voor je als je op reis gaan met een baby of dreumes. Onze top 3 als we het hebben over de traditionele babyfoons met daarbij de belangrijkste kenmerken op een rij:

1. Alecto DBX-80

  • Technologie: PMR
  • Bereik: Tot 3 kilometer in open terrein; ideaal voor grote campings of afgelegen gebieden.
  • Batterij: Oplaadbaar en gaat lang mee, ook bij intensief gebruik.
  • Formaat: Compact en gemakkelijk mee te nemen.
  • Prijs: Betaalbaar, zonder in te leveren op kwaliteit.
  • Ideaal voor: Ouders die een betrouwbare babyfoon met een groot bereik zoeken en geen camera nodig hebben.

2. Alecto DBX-68 Outdoor

  • Technologie: PMR
  • Bereik: Tot 1 kilometer, ontworpen voor gebruik in buitenomgevingen.
  • Extra functies: Spatwaterdicht, ideaal voor vakanties waar je ook veel buiten bent.
  • Batterij: Lange batterijduur en oplaadbaar.
  • Prijs: Iets duurder dan de DBX-80, maar nog steeds betaalbaar.
  • Ideaal voor: Gezinnen die veel tijd buiten doorbrengen en een babyfoon zoeken die tegen een stootje kan.

3. Luvion Icon Long Range

  • Technologie: PMR
  • Bereik: Groot bereik, vergelijkbaar met de Alecto DBX-80.
  • Extra functies: Optionele uitbreidingen zoals een camera en extra units.
  • Batterij: Goede batterijduur, geschikt voor langere vakanties.
  • Prijs: Iets hoger, maar je krijgt er veel functionaliteit voor terug.
  • Ideaal voor: Ouders die flexibiliteit en uitbreidbaarheid willen.

Gratis babyfoon-apps voor Android en iPhone

Een babyfoon-app op vakantie is absoluut ook een overweging waard mits je twee apparaten hebt waarvan je er eentje in de kamer wilt laten liggen. Welke app scoort het beste? Wij hebben zelf de Babyfoon 3G getest en waren daar erg tevreden over en er zijn nog veel meer van dit soort apps. Je verbindt gemakkelijk twee apparaten met elkaar en hebt meteen een monitor. Het koppelen van de toestellen ging bij ons makkelijk, maar als we het vergelijken met de kwaliteit van een traditionele babyfoon dan laat de babyfoon app voor Android en iPhone eerlijk gezegd nog wel wat te wensen over.