Welke babyfoon is handig op reis?

Welke babyfoon is handig op reis? De beste keuzes voor de vakantie

Met een baby in de familie erbij zijn we op zoek naar informatie voor onze eerste langere vakantie samen. En dat geeft meteen veel stof voor blogs en we zijn bovendien weer uitgebreid aan het testen geslagen. Onze eigen babyfoon vinden we te groot voor onderweg dus er moet een alternatief komen. Op zoek dus naar een fijne babyfoon voor op reis! Welke babyfoon is handig op reis?

Kiezen van een babyfoon voor op reis

Natuurlijk is fijn best wel een ruim begrip, want er zijn zoveel ervaringen en meningen. Bij het kiezen van een babyfoon voor op vakantie hebben wij daarom gekeken naar de volgende punten:

Stabiliteit van de verbinding

Dat de babyfoon stabiel is en de verbinding niet verliest is in mijn ogen het meest essentieel. Ik zie mezelf nog staan in de rooftopbar van het Movenpick hotel in Bahrein met een waardeloze WiFi verbinding waardoor ik onze peuter niet continue kon horen maar steeds moest inloggen om verbinding te krijgen. Dan praat ik wel over een aantal jaren geleden en over één van de eerste babyfoon apps.

Hoe ver is het bereik?

Het bereik is zeker belangrijk op vakantie. We willen bijvoorbeeld wel even in de bar van ons hotel kunnen gaan zitten samen na een drukke dag. Ook als dat hotel een flinke staalconstructie heeft. Je ziet dat er een aantal babyfoons zijn met een bereik van 3 kilometer, dat zou voor ons persoonlijk een no go zijn, omdat we niet zo ver van onze kinderen vandaan willen gaan op vakantie. Maar je moet er wel rekening mee houden dat 3 kilometer maar een getal is, want door betonnen gebouwen lever je nogal snel in aan bereik qua afstand. Bij houten hutjes is dat een heel ander verhaal merkten wij bijvoorbeeld op Sumatra. Als je dus kiest voor een babyfoon met een bereik van 300 meter dan is het krap aan als je even in de bar van het hotel wilt gaan zitten, want je bent zo een paar honderd meter verderop, sneller dan je denkt! We kopen het liefst voor een DECT babyfoon, maar als je een babyfoon wilt hebben met een groot bereik buitenshuis dan is DECT daarbij geen optie, je hebt dan een babyfoon met PMR. Een PMR babyfoon heeft contact via radiotransmissie en daardoor een bereik tot wel 3 kilometer. Een PMR verbinding is analoog en niet schadelijk, wel kan de verbinding gevoeliger zijn voor storingen.

Formaat van de babyfoon

Hoewel wij geen backpackers zijn met minimale bagage, houden we absoluut niet van om teveel kilo's of volume mee te sjouwen op vakantie. Waar we dus kunnen besparen hierin doen we dat. En dat kan heel makkelijk met een babyfoon op vakantie. Als je naar het formaat kijkt dan zijn babyfoon apps voor op de Android of iPhone een hele goede keuze, daar vertellen we je later in dit artikel meer over.

Babyfoon met of zonder camera

7 jaar geleden moesten we er niet aan denken, maar de wereld is veranderd en stiekem vinden wij een babyfoon met camera eigenlijk toch wel heel fijn nu onze baby wat ouder wordt en dus ook gaat staan in bed en speelt als hij wakker is. Op reis is dit natuurlijk helemaal ultiem, want dan weet je of je nog even je drankje kunt opdrinken samen of dat er toch alvast iemand snel moet teruglopen. Ik heb één keer de babyfoon met camera getest met 4G verbinding toen ik naar het schoolplein moest om de oudste op te halen en ik moet zeggen. Dat beviel erg goed! Ik kon continu kijken op mijn telefoon en toen onze baby wakker werd kon ik oma inschakelen om even te gaan kijken, want die was vlakbij. Echt heel handig om dit comfort ook op vakantie te hebben.

Prijs/kwaliteit verhouding

Een goed product is belangrijk, maar hoeft niet altijd te betekenen dat je de hoofdprijs moet betalen. Als je kijkt naar de traditionele babyfoons dan is Alecto gewoon nog steeds wel koploper met het bieden van een goede kwaliteit babyfoon voor een betaalbare prijs. Als je echter een camera wilt hebben en een redelijk bereik, zijn er meer opties dan alleen Alecto is onze ervaring.

Ons babyfoon advies voor op vakantie

We hebben na wat testen uiteindelijk de volgende babyfoon tips voor je als je op reis gaan met een baby of dreumes. Onze top 3 als we het hebben over de traditionele babyfoons

Motorola MBP-162 CONNECT

 • Bereik binnenhuis: 100.000 meter
 • Manier van opladen: accu
 • Met smartphone-app te gebruiken: ja
 • Slaapliedjes: ja
 • Camera: nee
 • Bijzonderheden: Supercompact! Geen batterijen of oplaadkabels nodig vanwege het ontwerp van de wandplug.

Alecto DBX-82

 • Bereik binnenhuis: 3.000 meter
 • Manier van opladen: oplaadbare batterij
 • Met smartphone-app te gebruiken: nee
 • Slaapliedjes: nee
 • Camera: nee
 • Bijzonderheden: 698 gram en uitbreidbaar met een babyunit

Alecto DBX-92

 • Bereik binnenhuis: 3.000 meter
 • Manier van opladen: accu
 • Met smartphone-app te gebruiken: nee
 • Slaapliedjes: nee
 • Camera: nee
 • Bijzonderheden: 730 gram en uitbreidbaar met een babyunit

Gratis babyfoon-apps voor Android en iPhone

Een babyfoon-app op vakantie is absoluut ook een overweging waard mits je twee apparaten hebt waarvan je er eentje in de kamer wilt laten liggen. Welke app scoort het beste? Wij hebben zelf de Babyfoon 3G getest en waren daar erg tevreden over en er zijn nog veel meer van dit soort apps. Je verbindt gemakkelijk twee apparaten met elkaar en hebt meteen een monitor. Het koppelen van de toestellen ging bij ons makkelijk, maar als we het vergelijken met de kwaliteit van een traditionele babyfoon dan laat de babyfoon app voor Android en iPhone eerlijk gezegd nog wel wat te wensen over.