Parijs met tiener Galerie de paléontologie

Op vakantie met een 10-jarige

Een vakantie met een 10-jarige kan geweldig zijn kan ik uit eigen ervaring vertellen na onze stedentrips naar Parijs en Rome en een roadtrip door Slovenië en Denemarken. Deze leeftijdsgroep staat bekend om hun bruisende energie en nieuwsgierigheid, maar ze zijn soms ook snel verveeld en moeten uitgedaagd worden. Er zijn heel wat activiteiten die perfect zijn voor kinderen van 10 jaar en ik geef je mijn persoonlijke tips om jouw volgende vakantie met een tiener onvergetelijk te maken. Ieder kind is anders natuurlijk, dus neem deze tips mee als handleiding en luister vooral ook naar je eigen tiener en zijn of haar wensen. Onthoud dat het belangrijkste is om plezier te hebben en onvergetelijke herinneringen te creëren met het gezin, dus luister naar de wensen en houd de sfeer fijn.

Natuuravonturen dicht bij huis zijn minstens zo leuk

Kinderen van 10 zijn vaak dol op de natuur. Dat is een geweldige kans om ze iets bij te brengen over de wereld om hen heen. Maak een wandeling of trektocht en betrek je tiener bij het kiezen van de wandelroute. Dan weet je dat je commitment van je zoon of dochter hebt voor een bepaalde route (of niet!). Ga op zoek naar coole planten en dieren, dat hoeft niet altijd groot te zijn. Onze tiener keek zijn ogen uit bij een enorme mierenhoop en was gefascineerd door alle skeletten in het museum van Galerie de Paléontologie et d'Anatomie comparée in Parijs waardoor hij ook anders kijkt naar levende dieren.

Kies mooie routes in de Ardennen, waar de natuur divers is en de paden goed begaanbaar zijn en toch uitdagend. Of pak je verrekijker en ga naar Nationaal Park de Hoge Veluwe om herten, moeflons en wilde zwijnen te spotten. Zorg wel dat je dit veilig doet! Ik liep met mijn tiener van de 12 meter hoge toren op Kootwijkerzand naar Radio Kootwijk. We zagen Radio Kootwijk in de verte liggen en dachten dat het niet zo ver zou zijn. Vergissing! Maar we hebben ontzettende lol gehad samen, zelfs toen het begon te regenen en de schemering inzette. Hij heeft het er nog steeds over.

Plan ook wat rustige momenten in je vakantie. Tieners gewoon wat downtime nodig om te ontspannen en op te laden. Jij zelf trouwens ook! 😉

Educatieve uitstapjes en interessante musea

Educatieve uitstapjes hoeven helemaal niet saai te zijn! Er zijn musea en historische plekken die zelfs kinderen kunnen boeien. Het NEMO Science Museum in Amsterdam is geweldig voor nieuwsgierige kinderen. Doe mee aan de workshops om spelenderwijs wat wetenschap te leren. Of breng een bezoek aan Het Openluchtmuseum in Arnhem waar de geschiedenis tot leven komt. Onze tiener vindt het Canon van Nederland erg interessant en ziet er steeds weer andere dingen. Verder doet hij met zijn broertje (5 jaar) enthousiast mee als hij oud Hollandse spelletjes wil spelen. Leuk én leerzaam.

Waterpret, liefst de hele dag zwemmen

Wateractiviteiten zijn altijd een hit, vooral in de zomer. Tieners zijn niet voor niets vaak dol op camping of andere accommodaties met zwembad of liever nog een heel waterpark! De Nederlandse kust, bijvoorbeeld Scheveningen, heeft geweldige stranden voor gezinnen en als het wat minder goed weer is dan is een zandkastelenwedstrijd altijd een goed idee. Onze tiener vindt het strand van Denemarken ook helemaal geweldig, daar kunnen we met de auto het strand op rijden en maximaal vliegeren samen.

Zoek je in Nederland een tof zwemparadijs? Deze zwemparadijzen bieden spanning en sensatie voor tieners:

  • Tikibad - Duinrell, Wassenaar - Tikibad is een tropisch zwemparadijs met spectaculaire glijbanen, zoals de Cycloon en de X-stream. Tieners kunnen hier de adrenalinekick krijgen die ze zoeken.
  • Aqua Mundo - Center Parcs De Eemhof, Zeewolde - Met een Flow Rider-surfmachine en de Turbo Twister-glijbaan biedt Aqua Mundo avontuurlijke waterpret voor tieners.
  • Subtropisch zwemparadijs Mosaqua, Gulpen - Dit zwemparadijs heeft een spannende wildwaterbaan en een gave glijbaan met lichteffecten, perfect voor oudere kinderen en tieners.
  • AquaFun Sportiom, 's-Hertogenbosch - Sportiom heeft niet alleen zwembaden, maar ook een avontuurlijke glijbaan met een licht- en geluidsshow die tieners zal vermaken. Het Golfbad in Oss is overigens ook altijd een hit bij onze tiener en zijn vrienden.

Creativiteit en ambachten

Stimuleer de creatieve kant van je tiener met een toffe workshops of creatieve kunstactiviteit. Wij hebben een oma die kunstenares is dus zorgt gegarandeerd voor heel veel uren creatief plezier. Maar je kunt natuurlijk ook een leuke workshop met je tiener boeken. Pottenbakken of schilderen zijn eigenlijk altijd wel een hit en dat geldt voor onze tiener ook voor een kookworkshop. Thuis kokkerellen we samen ook heel veel trouwens! In sommige culturen, zoals in Italië, kunnen kinderen heel gemakkelijk kooklessen volgen en zo een lokaal gerecht leren maken, zoals pizza of pasta. Wij doen dit tijdens onze vakantie in Umbrië en het is een dikke hit bij onze tiener. Hij maakt thuis nog steeds pasta!

EHBO op vakantie met een tiener. Wees flexibel in je planning, tieners vinden onverwachte activiteiten vaak het leukst.

Avontuurlijke activiteiten

Avontuurlijke activiteiten kunnen kinderen helpen nieuwe vaardigheden te leren en hun grenzen te verleggen. Bezoek een klimpark waar veiligheid en plezier hand in hand gaan en doe zelf ook mee en trotseer samen met je tiener verschillende klimroutes. Lekker voor de teamspirit ook! Of huur fietsen - misschien zelfs wel mountainbikes - en verken Nationaal Park de Hoge Veluwe of de Maashorst op twee wielen.

Last-minute check voor je vakantie met een tiener

En dan nog een aantal handige tips voordat je op reis gaat, is het altijd handig om een laatste check te doen om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet voor je tiener:

  • Mobiele telefoon en oplader: een essential voor communicatie met vrienden en entertainment onderweg. En natuurlijk ook de fotocamera en de toegang tot social media!
  • Koptelefoon of oordopjes: handig voor het luisteren naar muziek of kijken naar films zonder anderen te storen. Tip: probeer je tiener ook eens kennis te laten maken met luisterboeken.
  • Snacks en waterfles: tieners lijken wel altijd honger te hebben. Zorg dat je niet bij ieder tankstation dure inkopen mag doen en stop enkele snacks bij je om de honger onderweg te verminderen. En vergeet die handige drinkfles die hervulbaar is ook niet!

Terugblikken op jullie vakantie

Na de reis met je tiener is het slim om samen terug te blikken op de avonturen die jullie hebben beleefd, misschien zelfs samen het fotoboek van de vakantie te maken of je tiener een video laten maken. Vraag je tiener naar zijn of haar favoriete momenten, zodat je weer wat beter voorbereid bent op de volgende gezinsvakantie.

Hopelijk helpen mijn tips je bij het plannen van een geweldige vakantie met je 10-jarige tiener. Onthoud dat het allerbelangrijkste is om plezier te hebben en samen te genieten van jullie gezinsvakantie. Vakanties met 10-jarige kinderen kunnen ontzettend leuk en zelfs leerzaam zijn. Door activiteiten te kiezen die bij hun interesses en leeftijd passen, zorg je voor een onvergetelijke ervaring. Vergeet niet om je kind bij de planning te betrekken, dat maakt ze extra enthousiast!