Word onderdeel van de geschiedenis in Museumpark Archeon
Zuid-Holland
Daphne Liebrand
Zuid-Holland
09/06/2019
5 min

Word onderdeel van de geschiedenis in Museumpark Archeon

09/06/2019
5 min

Midden in een woonwijk in aanbouw in het Zuid-Hollandse Alphen aan de Rijn ligt museumpark Archeon. Toch waan je je midden in de natuur zodra je onder de grote, houten entree loopt richting het park. Eenmaal binnen ademt het museum geschiedenis. Het personeel aan de kassa is al geheel in stijl gekleed en horen we daar op de achtergrond een Middeleeuwse doedelzak? Dit belooft een leuk dagje geschiedenissnuiven te worden!

Op bezoek bij de eerste bewoners van ons land

Om het een beetje overzichtelijk te houden in het Archeon voor onze kinderen, starten we onze ronde door dit museumpark in de prehistorie. We volgen vanaf daar een symbolische tijdlijn langs een aantal tijdperken tot de middeleeuwen. Via een spannend zandpaadje door de struiken, belanden we midden in een kamp van de jagers en verzamelaars, de eerste bewoners van ons land. De woningen van hout en riet staan aan de rand van het water, vanwaar je met een boomstamkano een rondje kunt peddelen. In de huizen knappert een gezellig vuurtje en op de bedden van stro liggen lekker warme dierenhuiden. We bewonderen alle bezittingen van duizenden jaren geleden, waarmee verzameld, gejaagd en gevist werd: rieten visfuiken en manden, speren en visgerei. Alles gemaakt van en met hout en steen en makkelijk bijeen te rapen om verder te trekken naar de volgende plek als het voedsel of water schaars werd. Wat moet het heerlijk overzichtelijk zijn geweest, dit bestaan van zo’n tienduizend jaar geleden.

Archeon met een peuter

Uitje naar Archeon

Brood bakken bij de eerste boeren in het Archeon

Ongeveer 3000 jaar later gingen de mensen zich meer en meer op vaste plekken vestigen. Doordat ze ontdekten hoe grond bewerkt kon worden was de eerste landbouw een feit. Ook koeien, varkens en schapen werden gedomesticeerd en veeteelt deed zijn intreden in Nederland. Dit was dus ook de tijd dat men boerderijen van hout met rieten daken en muren dichtgesmeerd met leem en modder begon te bouwen én meer bezittingen kregen. Waar het keukengerei bij de jagers bestond uit houten bakjes en holle dierenhoorns, leerden de boeren potten en servies van klei te bakken.

Als we door dit deel van de geschiedenis wandelen, ontdekken onze kinderen een gelijkenis met de Vikingen, waar we een paar weken geleden op bezoek waren in Denemarken bij het stadje Ribe. De daken van deze huizen hebben namelijk ook van die uit stekende spitse balkjes. We gaan onze neus achterna, want boven de geur van houtvuurtjes ruiken we nog iets anders, verse broodjes! De kinderen krijgen een lange stok in hun handen gedrukt met aan het uiteinde wat deeg. Zij mogen hun eigen broodje bakken boven een vuurtje in de open lucht. Het is de kunst om de boel niet aan te laten branden, dus een beetje geduld en papa en mama’s hulp is bij onze kroost toch echt noodzakelijk.

Brood bakken met kinderen

De Romeinen komen!

Na de Brons- en IJzertijd marcheren de Romeinen ons land binnen. Op deze prachtige zomerdag in augustus gebeurt het zelfs letterlijk, want wij bezoeken het Archeon tijdens het 20e Romeinse festival. Een jaarlijks terugkerend evenement. Dat is wel een beleving, want er lopen nu ontzettend veel Romeinen door dit deel van het park. Er worden nu ook extra activiteiten georganiseerd en zo zijn wij in de arena getuigen van een exercitie van een internationaal legioen en een spannend gladiatorengevecht. Wat een spektakel! Via het badhuis -waar onze arm gemasseerd wordt door onze eigen zoon die opeens tot slaaf gemaakt is…- lopen we door de herberg en het doolhof zo de Middeleeuwen binnen. De tijd vliegt vandaag!

Museumpark Archeon

Touwslaan, kaarsjes maken en zwaardvechten

Het hele gezin geniet volop van dit park, het Archeon verrast ons allemaal. Er worden ontzettend veel leerzame, maar vooral leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd én wat daarbij een groot pluspunt is: de mensen die de kinderen begeleiden zijn oprecht geïnteresseerd in hun gasten en doen hun werk zo te zien met liefde en plezier. Er is veel geduld en ze kunnen stuk voor stuk een duidelijke instructie geven.

Nadat de meeste Romeinen uit de Lage Landen zijn vertrokken, belanden we in de Middeleeuwen. Bij de touwslager van Dorestad -rond 800 na Christus- mogen de kinderen helpen bij het houtbewerken. Maar door de hoeveelheid jong grut, gaat de vriendelijke Middeleeuwer over tot het onderwijzen van het touw-slagers-vak. In die tijd werkten kinderen gewoon mee, dus dit moest ook wel lukken met al die schoolkinderen die in de zomervakantie het park bezoeken. Even later lopen we bij de imker naar binnen. Met zelfgeproduceerde bijenwas, waarvan de producenten buiten af en aan vliegen naar de replica’s van Middeleeuwse korven, maken we een heerlijk naar honing geurend kaarsje.

Wat is het Archeon

Met twee trotse kinderen aan de hand slenteren we verder naar alle andere bemande huisje. We slaan werkelijk niets over en onze peuter en kleuter willen alles weten! Ze praten met de handelaar in Middeleeuwse munten en passen veel te zware helmen waarmee de ridders van toen ten strijde trokken. Ook kun je je helden-hart ophalen door te gaan boogschieten of zwaardvechten!

Archeon leeftijd kinderen

Genieten van de serene rust in de kloostertuin

Na een potje hoefijzer werpen in combinatie met stokpaard rijden en kegelen -je moet het jezelf vooral niet te makkelijk maken- lopen we via koopmanshuizen en allerlei andere stenen woningen van Middeleeuwse ambachtslieden naar het prachtige klooster. We strijken neer aan een van de picknicktafels in de kruidentuin en onder het genot van een hapje en een drankje laten we de serene rust met in de verte het Gregoriaanse gezang op ons neerdalen. Wat een ontzettend leuk museum is dit jarige Archeon! Al 25 jaar wordt hier de geschiedenis springlevend neergezet. Onze kinderen -en wij ook- hebben ontzettend hard genoten vandaag en nog voor we de auto van de parkeerplaats sturen komt vanaf de achterbank de vraag: “Wanneer gaan we weer?”

Dagje Archeon met kinderen

Expeditie Archeon

Je kunt een dagje naar Archeon gaan, maar je kunt ook bij Archeon overnachten! Slaap in het museum, het hart van de Nederlandse geschiedenis in het pittoreske Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn. Wij hebben tijdens de Vakantie Expeditie Archeon een heerlijke glamping tent en ontdekken dagelijks een tijd uit de Nederlandse geschiedenis in het museumpark. Van prehistorische ontdekkingen tot Romeinse baden en middeleeuwse avonturen. Een flinke duik in het rijke verleden van ons geliefde kikkerlandje en zowel voor onze tiener, kleutel als onszelf een enorme verrassing en minivakantie!