Van Lijiang naar Dali met de bus
China
Mireille Steegmans
China
07/30/2017
3 min

Van Lijiang naar Dali met de bus

07/30/2017
3 min

Time to move again. Om 8.00 uur vertrekt de bus naar Dali dus wij zijn vroeg uit de veren om op tijd op het busstation te zijn. En dat zijn we! Iets na 7 uur zijn we er al, dus die bus kunnen we niet missen.

Krap, vies en niet comfy

Bij wat navragen blijkt dat de bus wat later gaat dan gepland, 8.30 uur is de nieuwe vertrektijd. Of course, no problem, we can wait. Iets voor half 9 is het boarding time en gaan we de express bus in. De mevrouw van de kaartjescontrole vertelt ons dat de bus er 3 uur over doet. ‘Maybe’ 4 if raining. Yo, dat worden er 3,5 for sure…en we blijken er niet ver naast te zitten. De bus is misschien nog wel wat minder comfy dan de trein. In ieder geval zijn de busstations uitgerust als het vieste van China en dat is al door meerdere medereizigers bevestigd. Gijs waagt het er toch op, want de bus zelf is natuurlijk nog afwachten. De mannentoilet op het busstation van Lijiang staat met stip op 1 van de ‘most horrible toilets ever’. Onze bus is dus verre van comfy en vooral erg krap. Ze hebben de buitenlanders met de langste benen van allemaal duidelijk niet de beste plaatsen gegeven, want de andere stoelen hebben absoluut meer beenruimte dan wij met onze 15 cm. Hoe wij hebben gezeten laten we aan jullie fantasie over…

Busreis naar Dali

Onderweg maken we wat stops en ongeveer 10 km. voor Dali gaan de meeste mensen uit de bus. Omdat ons is verteld dat er in Dali een nieuw express busstation is en we hier in de middle of nowhere langs de weg staan besluiten we even te vragen of wij hier ook uit moeten misschien. Het lijkt niet op wat wij zouden verwachten. Hier uitstappen blijkt uiteindelijk toch wel het makkelijkst te zijn, omdat het nieuwe busstation en dus het eindpunt in Dali new town is en wij in old town zitten. Ongeveer 30 minuten rijden uit elkaar. We regelen een illegale taxi voor 20 yuan, wat een nette prijs blijkt te zijn achteraf en worden bij ons hostel afgezet: ons onderdak voor de komende 2 nachten. En wat voor eentje: dit 1 jaar oude hostel in een nieuw complex van 2 jaar oud is helemaal top en stijgt ook met stip naar 1, maar dan naar de ‘Best hostels in China’ lijst. Na die vieze bus is deze mooie en ruime kamer een verademing.

Ronddwalen in Dali

Omdat we over 2 dagen weer verder reizen gaan we tickets regelen. Òp naar het treinstation in ieder geval, want dat is de enige plaats om treintickets te regelen. Onderweg met de taxi komen we een Olympisch Stadion tegen, nog even achteraf Googlen of het wel echt een Olympisch Stadion is. Op zich klinkt het aannemelijk dat hier tijdens de Olympics het roeien is geweest, omdat het pal naast het Erhai Lake ligt. Verder slenteren we nog wat door new town, beklimmen nog een gebouw met daarop een grote bol met spiegels waarin de hele stad weerkaatst en waar het uitzicht prima is. Uiteindelijk gaan we terug naar old town om daar nog even rond te lopen in oude en nieuwe straten en we bezoeken nog een nieuwe tempel die nergens staat genoemd, maar zeker de moeite waard is. De sfeer hier is relaxt, de gebouwen mooi en de mensen vriendelijk. Waar je in Lijiang te maken hebt met de Naxi-bevolking, leven in Dali de Dai. De Dai lijken wat socialer dan de Naxi. De kledingstijl van beide volken is anders en ze hebben wat andere gebruiken. Verder komen ze in eerste instantie vrij veel overeen.

Street BBQ

Vanavond is er een street BBQ in River street, het straatje waar The Hump aan grenst, dus we gaan even in de courtyard liggen met een drankje en een hapje, totdat de BBQ om 20.00 uur aangaat. It’s good: vlees, groenten, inktvis en verse groenten. We hebben de ‘little spicy’ variant, wat meer dan spicy genoeg is voor ons. Wat Dali biertjes erbij, dus dat is prima genieten voor 38 yuan voor het eten in totaal met 2 personen! Uiteindelijk blijven we hangen in de bar, waar vanavond helaas geen live-muziek of jam-sessie is, maar wel gezelligheid aan de bar:

  • Een Engelsman met Nederlandse vriendin die er nu niet bij is
  • Mike, een Nederlander
  • Birdy en Marcel, twee Duitsers
  • Mr. J, een Portugees uit Guimares (gunstig voor de volgende Porto-trip)

Wij gaan door tot sluitingstijd …en besluiten de volgende dag met z’n 6-en een mini-van te huren om het Erhai meer rond te rijden samen. Een mini-van kost hier 220 yuan voor 10 uur, fixed price, de chauffeur rijdt de route die jij wilt dus dat is een prima deal. Alleen even zelf uitzoeken wat je per se wilt zien, maar dat is ons wel toevertrouwd. Verder is het weer helemaal top in Dali. Little cloudy, but who cares? There’s no rain! Als de zon erdoor komt is het meteen ook warm. Kortom: overstromingen, echt no way in dit gebied. Vermoedelijk is dat echt verder naar het zuiden, onder Dali nog. Het is hier ook echt megagroot en ver uit elkaar allemaal. De afstanden in Nederland stellen dan echt helemaal niets meer voor!