Costa Dorada met kinderen
Spanje
Mireille Steegmans
Spanje
06/30/2021
3 min

De Spaanse Costa Dorada is één grote speeltuin

06/30/2021
3 min

In de vakantieregio Costa Dorada ga je jezelf als gezin niet vervelen. Met een kustlijn van 216 kilometer lengte, gouden stranden, een enorm watersportaanbod, honderden kilometers aan fiets-, mountainbike- en wandelpaden, populaire badplaatsen als Salou en Cambril, het spectaculaire attractiepark PortAventura met daarin onder meer Ferrari Land en Caribe Aquatic Park is er genoeg te doen. En wat dacht je van een gezonde portie cultuur met onder meer het Romeinse verleden van de stad Tarragona?

Spectaculaire achtbanen

Het hoogtepunt van een vakantie aan de Costa Dorada is voor veel gezinnen een bezoek aan het attractiepark PortAventura in Salou. Dit park heeft fantastische achtbanen en kan zich wat dat betreft meten aan Europa-Park. PortAventura is ingedeeld in zes zones met ieder een eigen thema en attracties, in het park zijn ook een aantal hotels gevestigd. Binnen het PortAventura terrein liggen nog twee andere parken waarvoor je een aparte toegangprijs betaalt:

  • FerrariLand: dit park staat helemaal in het teken staat van het legendarische automerk
  • Costa Caribe Aquatic Park: een immens waterpark.

Spetterend zwemplezier aan de kust of bij een waterpark

Met zeer veel campings en hotels langs de kust oefent het strand natuurlijk een grote aantrekkingskracht uit op gezinnen met kinderen. Kajakken, jetskiën, waterskiën, windsurfen, snorkelen of een leerzaam boottochtje naar het prachtige natuurpark en wetland de Ebro Delta zijn slechts een greep uit de vele watersportactiviteiten. Voor kinderen is een spannende belevenis het zwemmen tussen honderden blauwvintonijnen zo’n 5 kilometer uit de kust van Calafat.

Het waterpark Aquopolis Costa Dorada is één van de beste waterparken van heel Spanje – het ligt in La Pineda, op 5 minuten van Salou en 10 minuten van Cambrils.  Er is een goede verdeling van attracties voor kinderen onder de 10 jaar en boven de 10 jaar en dat is fantastisch voor gezinnen. Voor durfals zijn er attracties als Surf Waimea, Spalsh, Kamikaze, Boomerang en Black Hole.

Port Aventure met kinderen

Hiken in de achterlanden van de Costa Dorada

Om je hele vakantie alleen maar aan het strand door te brengen is zonde, want de Costa Dorada heeft een prachtig achterland. De regio telt talrijke korte (PR) en langere (GR) routes om te wandelen, waaronder de GR92 die langs de hele kust van Costa Dorada loopt. Eén traject daarvan dat voor het hele gezin geschikt is, is de Cami de Ronda. Liefhebbers van bergen gaan wandelen in bijvoorbeeld het natuurpark Serra del Montsant of Ports de Tortosa-Beseit. Voor korte cultuurwandelingen worden o.a. de Oude Stadsroute en de Romeinse Route in Cambrils aanbevolen

Avonturenpark in Salou

In het centrum van Salou vind je een avonturenpark van meer dan 8000 m² - Bosc Aventura. Je kunt er ziplinen, paintballen, mingolfen en handboogschieten. Kinderen vanaf 3 jaar zijn er welkom. Voor een beetje Max Verstappen gevoel ga je naar de Karting Salou, een prachtige kartbaan met circuits voor kinderen van 4 tot 7 jaar, 7 tot 13 jaar en vanaf 14 jaar. Mocht je nog meer adrenaline door je lijf willen laten gieren, dan stap je vanaf je kart zo in de attractie ‘Bungee Rocket’, die jou als een katapult naar een hoogte van 90 meter slingert. Uiteraard niet voor iedereen weggelegd en er zijn voorwaarden aan lengte en leeftijd.

Vakantie Salou met kinderen

Het volksverhaal van Spooky Pratdip

De legende wil dat in vorige eeuwen in het dorpje Pratdip op zo’n 7 kilometer van de kust wolfachtige honden met rode ogen ’s nachts door de straten zwierven om schapen, geiten en zelfs mensen aan te vallen. Dit volksverhaal is zo ingebed dat er voor kinderen een rondwandeling gemaakt is waarbij ze met behulp van een kaart op zoek moeten naar de ‘dips’ (de wolfhonden) – in het dorp zijn er 11 exemplaren te vinden.

Romeins Tarragona

Voor een dagje cultuur snuiven is een bezoek aan de stad Tarragona waar de Romeinen ooit heer en meester waren een must. Tot de 14 complexen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, behoren het Romeins amfitheater van Tarraco, het Monument als Castellers, de ruïnes van het circus, stadsmuren, de toren van de Scipio’s en aquaduct de les Ferreres.

Montsant Costa Dorada

Je leest het al, deze vakantieregio is heel erg geschikt voor families met kinderen! Natuurliefhebbers komen in nationaal park Delta de L’Ebre helemaal aan hun trekken. En bijkomend voordeel van de Costa Dorada met kinderen is dat de zee zeer geleidelijk afloopt. Daardoor is het dus een stuk veiliger voor de kleintjes.