arrow_drop_up arrow_drop_down

Ben jij al lid van Kleine Wereldreiziger?

17 februari 2016 

Kasteel van Sedan viert Middeleeuws Festival

Het Middeleeuwse Festival in fort Sedan in de gelijknamige stad in de Franse Ardennen is een levende geschiedenis. Kinderen en volwassenen die een reis terug in de tijd willen maken en het leven in de 15e eeuw even willen proeven, komen 21 en 22 mei 2016 in dit kasteel behoorlijk aan hun trekken.

Kasteel van Sedan wordt een Middeleeuwse stad

Dat weekeinde fungeren de burcht en de stad als passend decor voor het jaarlijkse evenement waarbij het gehele complex van 35.000m² volledig omgetoverd wordt tot een Middeleeuwse stad met optochten, voorstellingen, Middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en meer. Ruim 400 vrijwilligers zijn onder meer uitgedost als ridder, nar, edelman of -vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer. ‘Twee dagen lang komen de geschiedenisboeken tot leven – met name voor ouders met jonge kinderen is dit festival een toeristisch uitstapje met een speels educatief karakter. Een leerzame tegenhanger van de moderne spelcomputer,’ stelt Mr Guy Ros, directeur van de VVV Franse Ardennen. Toegangsprijs is €7 per persoon per dag en €12 voor twee dagen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Nederlands tintje

In 1424 werd in opdracht van Graaf De La Marck gestart met de bouw van het grootste vestingwerk van Europa: het kasteel van Sedan. In de 16e en 17e eeuw werd de burcht verder uitgebreid tot een complex van 35.000 m², verdeeld over 7 verdiepingen. Tot 1962 behield het kasteel zijn militaire functie en sindsdien fungeert het als een museum. Een van de bewoners was ooit Elisabeth van Nassau, dochter van Willem de Zwijger, die getrouwd was met Henri de la Tour d’Auvergne – de prins van Sedan.
Hoogtepunt in de evenementenkalender van het fort is het jaarlijkse Middeleeuwse Festival dat dit jaar voor de 20ste keer georganiseerd gaat worden. Een attractie van formaat want het trekt meer dan 40.000 bezoekers.

Middeleeuwen herleven

Op het terrein voor het kasteel verrijzen kampementen, zijn er demonstraties kruisboogschieten, schermen, steekspelen met lansen, doedelzakmuziek, optredens van de Belgische Prima Nocta zesmansformatie, speciale activiteiten voor kinderen waaronder steenhouwen en een lemen hut bouwen. Ook zijn er ‘gargoyles’ te zien: oorspronkelijk waren dat afvoeren voor hemelwater aan kathedralen en kastelen, maar in figuurlijke zin ook demonen en monsters. Zaterdagavond is er een Middeleeuwse markt en vuurwerk.

Back to the Middle Ages: klederdracht en koken op vuur

Foto: Baltus Communications

Riddertoernooien, een levende geschiedenisles

Ook in de maanden juli en augustus organiseert het kasteel speciaal voor kinderen activiteiten waaronder riddertoernooien en fakkeloptochten. Van 4 juli tot 30 augustus worden er dagelijks – behalve op maandagen – realistische riddertoernooien georganiseerd waarbij ridders elkaar met lansen te lijf gaan. Aanvang van de show is om 15.00 uur.

Stoere ontdekkingstochten voor tijdreizigers

Niet alleen het Middeleeuws Festival neemt bezoekers mee terug in de tijd, ook kunnen wandelaars, fietsers of liefhebbers van een mooie autorit tijdreizen over enkele routes van het Ardenne All Access project – een samenwerking tussen de Ardennen in Frankrijk, België en Luxemburg. Zo is er de Fortenautoroute van 10-40 km die langs bijna 30 forten en kastelen in de Maasvallei gaat, of de Tweekastelentocht die wandelaars en mountainbikers kunnen volgen. Deze tocht van 22 km over 6 etappes verbindt het kasteel van Sedan met het kasteel van Godfried van Bouillon in het gelijknamige Belgische dorp.

Overnachten in een kasteel

Wie vanuit zijn hotelkamer letterlijk uitzicht wil hebben op de festiviteiten moet overnachten in hotel Le Château Fort de Sedan. Het bevindt zich op de binnenplaats van het fort. In stijl overnachten kan ook in het kasteelhotel Domaine Château du Faucon in Donchery, op 15 minuten rijden van het spektakel. Het hotel biedt 13 kamers in de bijgebouwen en 6 kamers in het kasteel zelf. In en nabij Sedan zijn er tevens verschillende campingsn. Op steenworp afstand van het kasteel is er bijvoorbeeld camping La Prairie de Sedan en even verder richting het oosten ligt camping Lac de Douzy, aan een recreatiemeer.

Meer informatie over de tickets op www.chateau-fort-sedan.fr (Nederlandstalig).

Ben jij al lid van Kleine Wereldreiziger?