Tips anti muggen

Anti muggen tips voor op vakantie


Als je je voorbereid op een welverdiende vakantie met je gezin dan is het belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende situaties. Ga je naar warme en vochtige klimaten? Dan krijg je gegarandeerd te maken met de aanwezigheid van insecten en dan zijn deze anti muggen tips zeker weten handig! Deze kleine wezens kunnen je vakantieplezier flink verstoren als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft, ik herinner me nog goed dat onze kleuter helemaal onder de muggenbulten zat en ze bijna allemaal op had gekrabt. Ik deel in dit blog een aantal handige tips om je op vakantie te beschermen tegen muggen en andere insecten, zodat je met een gerust hart kunt genieten van je gezinsreis.

Laat muggen je vakantie niet verpesten

Als ervaren reiziger weten we als geen ander hoe vervelend muggen kunnen zijn tijdens een heerlijke vakantie met je gezin, of die nu in Spanje, Slovenie, Thailand of Sri Lanka is. Al heb je op die laatste twee bestemmingen ook met andere muggen te maken. Hun gezoem en beten kunnen snel een ontspannen moment veranderen in een nachtmerrie. Om je te helpen genieten van een zorgeloze rondreis of vakantie met je gezin, heb ik een uitgebreide lijst met tips voor je. Van effectieve anti-muggen tips die je kunnen helpen deze ongewenste insecten op afstand te houden tot natuurlijke afweermiddelen. Alles wat je nodig hebt om je vakantie met kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.

De mug, het meest irritante insect op vakantie

De meest voorkomende insecten op vakantie zijn muggen, vliegen, teken, bijen, wespen en mieren. Maar muggen zijn misschien wel de meest irritante insecten op vakantie en zeker ook tijdens kamperen. Ze kunnen niet alleen je nachtrust verstoren met hun gezoem, maar ze kunnen ook vervelende en jeukende beten achterlaten. Muggen komen helaas in ieder vakantieland voor, ook in Nederland en Belgie ga je ze vinden en dan vooral in de buurt van stilstaand water, zoals bij een vijver of regenton. Muggen prikken vooral bij het ochtendgloren en de avondschemering. Je kent het vast en zeker dat je in de ochtend wordt gewekt door het gezoem van een mug...

Deze prikgrage beestjes komen in elk vakantieland én ons eigen land voor en zijn vooral te vinden in de buurt van stilstaand water, van een vijver tot regenton, waar ze hun eitjes leggen. Ze prikken vooral bij het ochtendgloren en de avondschemering.

Beste tip om muggenbeten te voorkomen

Een van de meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen insectenbeten is het gebruik van insectenwerende middelen. Gebruik altijd een insectenwerend middel: smeer je huid in met een middel dat muggen afweert en weet dat je in veel tropische landen ook perfecte middelen kunt vinden. Natuurlijk wil je goed voorbereid op pad gaan dus dan is het slim om een muggenwerend middel met te nemen. Wij hebben zelf goede ervaringen met DEET, Citrodiol en Icaridin. Wij hebben zelf ook goede ervaringen met tea tree oil, citronella olie en zelfs Toco Tholin. Wij namen 20 jaar geleden al muggenwierrook mee uit Azië, maar tegenwoordig kun je ook hier citronella spiralen kopen.

Anti muggen tip: een klamboe

Slaap onder een klamboe, dat geeft meer rust en zéker meer comfort. Zeker als je in malariagebied slaapt dan is een muggennet essentieel en bij voorkeur een geimpregneerde klamboe.

Als je van plan bent om in gebieden te verblijven waar insectenplagen veel voorkomen dan is het gebruik van een klamboe rond je bed een slimme zet en in veel accommodaties in tropische landen is een klamboe zelfs standaard aanwezig, maar helaas niet altijd heel. Klamboes bieden een fysieke barrière tussen jou en de insecten, waardoor je rustig kunt slapen zonder je zorgen te maken over beten en steken.

Draag gesloten schoenen

Bescherm je voeten! Insectenbeten op je voeten kunnen behoorlijk onplezierig zijn, vooral als je veel moet lopen tijdens je vakantie. Draag gesloten schoenen en vermijd sandalen of slippers, vooral als je je in gebieden bevindt waar insecten een probleem vormen. Ja, ik weet het... onze kinderen dragen ook heel graag Teva´s! Door je voeten te bedekken, verklein je de kans op beten en steken.

Muggenwerende kleding

Wat je draagt tijdens je vakantie kan ook een verschil maken in termen van insectenbescherming. Draag muggenwerende kleding die je zoveel mogelijk bedekt. Luchtige kleding en niet te felle kleuren zijn het fijnst voor jezelf en je kinderen. Je kunt als je bijvoorbeeld de jungle van Thailand in Sumatra in gaat kiezen voor muggenwerende kleding en zelfs bugsox die je voeten en enkels tegen insectenbeten beschermen. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit prettig is!

Insecten worden aangetrokken door donkere kleuren, dus lichtere tinten kunnen je helpen onzichtbaarder te blijven voor deze ongewenste gasten. Daarnaast zijn er ook speciale reiskleding en geïmpregneerde sokken te koop die zijn behandeld met insectenwerende middelen voor extra bescherming. Wij dragen deze in de jungle altijd en ik moet zeggen dat dit echt serieus goed helpt.

Vraag het je lokale gids

Als je naar een gebied reist waar insecten een groot probleem zijn, is het slim om met een lokale gids te praten. Zij kunnen je waardevolle tips geven over welke specifieke insecten in een gebied voorkomen en hoe je jezelf het beste kunt beschermen. Lokale kennis is vaak de beste bron van informatie als het gaat om insectenbescherming is onze ervaring! Dat is ook de reden dat wij niet per definitie altijd DEET smeren, ook omdat ons huid er gewoon heel slecht op reageert.

Voorkom stilstaand water

Laat geen stilstaand water staan, bijvoorbeeld bij je plekje op de camping of een schaal op je terras met regenwater. Dit voorkomt dat muggen zich kunnen voortplanten. Alle insecten, maar vooral muggen, gedijen goed in stilstaand water. Kom liever in de schemering dus ook niet bij poelen, plassen en stilstaande vijvers. Deze plaatsen zijn ideale broedplaatsen voor muggen en kunnen je blootstellen aan meer insectenbeten.

Slaap in de airco of onder een ventilator

Muggen hebben een hekel aan wind dus een airco of ventilator zowel in je slaapkamer als in de woonkamer als je in de avond nog even televisie zit te kijken zijn een perfecte oplossing. Een mobiele airco in je tent, caravan of camper kan een verademing zijn!

Vermijd sterke parfums

Hoewel je misschien dol bent op je favoriete parfum op vakantie, is het dragen van sterk geurende producten niet altijd een goed idee. Bepaalde geuren kunnen insecten aantrekken, vooral zoet ruikende parfums en lotions. Om jezelf minder aantrekkelijk te maken voor muggen, kies je voor licht geparfumeerde producten of beter nog: gebruik geen parfum.

Inspecteer je accommodatie

Bij aankomst op je vakantiebestemming is het slim om je accommodatie grondig te inspecteren voordat je je bagage uitpakt. Controleer of er scheuren zijn in deuren en ramen en kijk of er gaten in het muggengaas zitten. Deze eenvoudige controles kunnen voorkomen dat insecten je kamer binnendringen en je nachtrust verstoren. Houd je kamer altijd schoon en verwijder voedselresten, want insecten worden aangetrokken door etensresten. Ik hoor je denken: dit gaat wel wat ver. Ja, dat lijkt misschien zo. Maar even een korte inspectie en een oplossing vragen bij de receptie als je iets ontdekt kan wel je vakantie redden. Als je ergens heel kort blijft dan kun je overwegen om dit achterwege te laten, maar goed die malariamug heeft geen vakantie op specifieke dagen...

Natuurlijke insectenwerende middelen

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke oplossingen als anti muggen oplossing dan zijn er verschillende planten en oliën die bekend staan om hun insectenwerende eigenschappen. Citronella, eucalyptus, lavendel en pepermunt zijn een aantal goede voorbeelden van natuurlijke middelen die je kunt proberen. Deze zijn meestal milder voor de huid en bieden toch een redelijke bescherming tegen insecten.

Anti muggen planten en kruiden

Lavendel, kattenkruid, chrysanten en knoflook zijn effectieve planten tegen muggen. Lavendel, met zijn onaantrekkelijke geur voor muggen, kun je thuis pria in de tuin zetten of denk aan wat plantenbakken voor je ramen. Je kunt ook lavendelolie op je huid doen als natuurlijk anti muggen middel of zakjes gedroogde lavendel in je tent, camper of caravan leggen op vakantie.

Kattenkruid schijnt ook een prima natuurlijke muggenbarrière te zijn net als chrysanten die ook nog eens heel gezellig staan ter decoratie. Knoflook houdt muggen en ook slakken op afstand (fijne bijkomstigheid!).

Wat moet je doen als je bent gestoken door een mug?

Ben jij of een van de kinderen toch gestoken door een mug? Soms is het gewoon onvermijdelijk en prikken ze gewoon toch ondanks alle maatregelen. Gebruik een verzachtende gel

Hoe hard je ook je best doet, toch zal je onvermijdelijk wel eens te grazen worden genomen door een bloeddorstige mug. Behandel de steek met een verzachtende gel die de jeuk wegneemt en de irritatie kalmeert. Care Plus Insect SOS Gel is een slim product om mee te nemen in je EHBO kit. Deze gel helpt helpt na steken van een mug, wesp,  paardenvlieg en ook een kwallenbeet!

Met deze uitgebreide reeks tips ben je nu hopelijk goed voorbereid om insectenbeten te voorkomen en te minimaliseren tijdens je vakantie. Onthoud dat het nemen van preventieve maatregelen de sleutel is tot een zorgeloze en plezierige reiservaring. Door jezelf te beschermen tegen insecten, kun je volop genieten van de prachtige bestemmingen die je bezoekt zonder gestoord te worden door vervelende beten en steken of vervelende ziekten zoals malaria of dengue. Onderschat dit nooit!