Reis EHBO-kit

EHBO op reis? De EHBO kit nemen we al bijna 15 jaar voor niets mee op vakantie, nog nooit hadden we hem nodig. Maar tijdens onze vakantie in Sri Lanka zijn we blij dat we hem bij ons hadden!

EHBO-kit op reis, een ongeluk zit in een klein hoekje

Tijdens ons bezoek aan Pollonaruwa kwamen we erachter dat een ongeluk in een klein hoekje zit en waarom je dus een EHBO kit op zak wilt hebben als je aan het rondreizen bent. Vooral als je met een kind reist zit een ongeluk natuurlijk veel sneller in een klein hoekje. Al neem je net als wij als jaren de EHBO kit voor niets mee, doe het nou toch maar gewoon. Wij waren er ontzettend blij mee toen ons kleuter achterover van een bankje viel en daarbij met zijn middelvinger even klem kwam te zitten tussen iets, geen idee wat.De eerste keer dat ons kleuter zich überhaupt flink stootte. De lokale bevolking inclusief politiemannen stonden erbij en keken ernaar. Ik pakte direct de desinfecterende spray nadat we eerst even de vinger in de mond hadden gehad en er was direct een lieve Australische dame die ons pleisters aanbood, omdat ik ze zo snel even niet kon vinden met een krijsend kind naast me.

Naar de dokter in Sri Lanka

Sri Lanka is niet het schoonste land en de hygiëne is wel een dingetje met een kind als je het mij vraagt. In eerste instantie zag de vinger van onze kleuter er echt flink gehavend uit. Hij was enorm opgezwollen, bloedde flink en het leek alsof de nagel helemaal was omgeklapt en het voorste stukje van het vingertopje flink klem had gezeten. Het eerste wat je dan wilt is naar een dokter gaan en de excursie afmaken was niet echt meer een go. Onze gids ondernam direct actie en belde de dokter. Omdat we moesten wachten op een dokter toch maar de laatste twee highlights gedaan in plaats van wachten. Kan me er niets meer van herinneren, de foto's zien we wel als we thuis zijn. Onze kleuter was na het krijsen en huilen inmiddels in een diepe slaap gevallen. Gelukkig maar, want het was duidelijk wat meer dan een valpartijtje.

Rustig blijven terwijl je ongerust bent

We bleven allebei heel rustig, maar ik zweer je dat ik me enorm druk maakte. Ineens ben je afhankelijk van een dokter en besef je je dat je in een land zit met slechtere hygiëne en minder medische faciliteiten. Natuurlijk schieten er mensen te hulp, maar waar je precies gaat uitkomen is altijd maar de vraag. Voor onze kleuter was het fijn dat wij rustig waren, want hij was in totale paniek en zag ook wel dat het niet alleen maar een schaafwondje was.

Geluk bij een ongeluk, direct een dokter in de buurt

We waren dus ontzettend blij dat de eigenaar van ons guesthouse een arts was waardoor we direct een dokter bij de hand hadden die ook werkzaam is in een privékliniek en dus even goed kon kijken naar de wond. Het leek er in eerste instantie op dat de nagel helemaal was omgeklapt en dat de vinger flink klem had gezeten, maar pas nadat de zwelling weg was kon er eigenlijk meer over gezegd worden. Onze kleuter was vooral erg bang dat er nog een splinter in zat en dat deze eruit moest. Dat leek inderdaad ook wel zo, maar dat viel gelukkig mee. Met de juiste antibacteriële crème, ontsmetten en trekzalf om een eventuele splinter te verwijderen was de vinger klaar voor een flink verband.[caption id="attachment_9398" align="aligncenter" width="1200"]Vinger die klem heeft gezeten De vinger van ons kleuter een dag na het ongelukje[/caption]

Een week later...

Achteraf viel de wond van onze kleuter erg mee. Mede door een snelle en juiste behandeling waar vooral het ontsmetten en op tijd verwisseln van het verband erg belangrijk was. De dokter dacht dat het vingertopje dat klem had gezeten zou afsterven, maar dat gebeurde niet gelukkig! Er bleek nadat dat zwelling weg was geen splinter in de vinger of onder de nagel te zitten, zeer fijn want dat kan toch een behoorlijke infectiebron zijn. De nagel is nog steeds wel wat aangetast en nog rood onder de nagel zelf. De verwachting is dat dit er vanzelf wel vanaf groeit. In ieder geval heeft onze kleuter na een week nauwelijks last meer van zijn gekneusde vinger.Wij hebben als ouders in ieder geval een wijze les geleerd: altijd onze EHBO kit of een gedeelte daarvan meenemen, al doe je het 50 jaar voor niets! Denk niet te licht over EHBO op reis en zeker niet met een kind. Je bent echt blij als je ontsmettingsmiddel bij je hebt bij dit soort ongelukjes. Verder: luister naar je gevoel! Wij hadden direct zoiets van: niet aankijken, maar zo snel mogelijk naar een dokter. De mensen die erbij stonden vonden het wel meevallen, wij niet. Maar goed dat we ons gevoel hebben gevolgd, want de dokter zei dat het zeker even behandeld moest worden door een arts.

Naar het ziekenhuis in Sri Lanka

Wij hadden geluk dat we direct een dokter bij de hand hadden voor dit huis,- tuin- en keukenongeluk. Dat is sowieso al fijn, want anders kan het best even een zoektocht zijn naar een arts voor hulp bij EHBO op reis. Als je als buitenlander naar een dokter in het ziekenhuis gaat in Sri Lanka, dat is namelijk waar je in de meeste gevallen zult belanden, dan kun je er trouwens vanuit gaan dat je een gepeperde rekening krijgt. En dat terwijl de inwoners zelf niets hoeven te betalen voor medische hulp. Niet iets waar we van opkijken overigens, want in Sri Lanka betaal je als buitenlander gewoon echt veel meer voor alles, niet alleen voor de dokter of het ziekenhuis. Daar zullen we in een ander artikel nog wel uitgebreid aan dacht aan besteden. Kijk dus niet op van een rekening van minimaal € 100,00 of meer voor een ongelukje als dit. Natuurlijk ben je gewoon blij als je goed wordt geholpen en is dit bedrag geen enkele issue meer, maar dan weet je wat je kunt verwachten. Vraag even een rekening, dan kun je het terugvragen bij je reisverzekering. Tijdens ons bezoek aan het ziekenhuis in Thailand hebben wij die moeite niet eens genomen, daar betaalden we gewoon een lokaal tarief.[caption id="attachment_9392" align="aligncenter" width="1200"]EHBO op reis kit EHBO op reis, een EHBO kit is op reis met kinderen zeker een must[/caption]

Zomeractie Kleine Wereldreiziger 2024