Wat is een fijne rugzak voor een kind?

Kinderrugzakken

Wat is een fijne rugzak voor een kind? En waar voldoet een goede backpack voor kinderen aan? Laat ik voorop stellen dat de keuze voor een bepaalde rugzak of backpack voor je kind altijd persoonlijk is. Er is geen eenduidig antwoord te geven, want het feit of een rugzak fijn is voor je kind hangt natuurlijk nauw samen met je wensen en het doel waarvoor de rugzak gebruikt gaat worden. Ik help je graag bij het kiezen van de beste rugzak voor je kind die het best past.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderrugzak?

Als we gaan kijken naar de beste rugzakken voor onze kinderen -voor op reis en ook voor school, uitjes en dagjes in de natuur- dan zijn er een aantal dingen waar wij onze keuze door laten beïnvloeden:

Lichtgewicht

Omdat kinderen klein zijn en nog in de groei is het belangrijk om hun schouders niet te zwaar te belasten. Daarom geven wij de voorkeur aan een kinderrugzak die lichtgewicht.

Duurzaamheid en materiaal

Wij vinden het belangrijk dat een rugzak van duurzaam materiaal is maakt en lang meegaat. De heavy-duty rugzakken voor kleine avonturiers zijn vaak van ultrasterk nylon en van goede kwaliteit. Verder heeft een rugzak van gerecycled materiaal de voorkeur wat ons betreft, we letten zoveel mogelijk op duurzaamheid.

Waterbestendig

Een waterdichte backpack of in ieder geval een goede waterafstotende rugzak is in onze ogen echt wel fijn. Een tas met doorweekte kleding, omdat je in een enorme regenbui bent beland is niet fijn. Als je bijvoorbeeld naar Azië reist is dat een realistisch plaatje.

Inhoud/volume (liters)

De inhoud van een tas is  natuurlijk een overweging, hoeveel ruimte heb je nodig. Oftewel: hoeveel liters moet de kinderrugzak zijn? Natuurlijk gaat je kind geen notebook, alle kleding en ook nog twee paar schoenen meesjouwen. Maar het is op z'n minst wel handig als de eerste reisbenodigdheden wel passen zoals wat speelgoed, kleding, een vestje en misschien een iPad of een leesboek. Een packing cube kan daarbij trouwens uitkomst bieden voor je kind. Onze zoon vindt het fijn als een tas verschillende vakken heeft om een drinkfles, wat losse spullen en ook zijn telefoon veilig op te bergen.

Budget

Last maar zeker not least: de prijs van de kinderrugzak. Als je een kwalitatief goede backpack voor je kind wilt kopen dan ben je simpelweg wat meer kwijt. Maar twee goedkope rugzakken kopen in 5 jaar tijd komt uiteindelijk op hetzelfde bedrag uit zo ongeveer. Bepaal vooraf je maximale budget en let daarbij zeker op de punten hierboven. Hoe meer wensen op het gebied van comfort, hoe hoger de prijs zal uitvallen.

Om blessures bij je peuter, kleuter of oudere kinderen te voorkomen is het belangrijk om een kinderrugzak te kiezen die geschikt is voor de lengte van je kind. De leeftijd van je kind is natuurlijk een richtlijn, maar onze zoon van 8 jaar heeft het postuur van een 10-jarige en valt daarmee dus nooit binnen de richtlijnen. Een rugzak die past bij zijn leeftijd is vaak te klein en zit dus niet lekker.

Richtlijnen bij het kiezen van een rugzak voor je kind

De speciale backpacks die er zijn voor kinderen hebben verschillende afmetingen, maar wat is nou een fijne afmeting voor je dagrugzak? Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden bij het kiezen van een rugzak voor je kind:

  • Rugzak voor een peuter (kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar)

Een rugzak van maximaal 6 liter waarbij je er rekening mee moet houden dat je peuter maximaal 2 kilo mag tillen in een rugzak op zijn of haar rug.

  • Rugzak voor een kleuter (kinderen van 4 tot 6 jaar)

Een rugzak van 6 liter is prima, grotere kinderen kunnen een rugzak van 8 liter dragen.

  • Rugzak voor kinderen van 6 tot 10 jaar

Ook hier geldt dat het postuur van je kind natuurlijk ook meespeelt, maar gemiddeld genomen kan een kind vanaf 6 jaar een rugzak van 11 of 13 liter drager met maximaal 6 kilo aan bagage

  • Rugzak voor kinderen van 10+

Kinderen van 10 tot 13 jaar kunnen een backpack dragen van 16 tot 18 liter en voor tieners kun je uitgaan van een backpack van 23 tot 50 liter. Er is dan niet zoveel verschil meer tussen een backpack voor een kind en een backpack of rugzak voor een volwassene. Let hierbij vooral op een verschil in de lengte van de rug.

Bekende merken met backpacks voor kinderen

Er zijn een aantal bekende merken die kinderrugzakken maken. Naar mijn mening kun je het beste een backpack voor je kind kopen van één van deze merken als je gaat voor een duurzame rugzak met comfort:

  • Osprey Packs: onze persoonlijke favoriet als het om reistassen gaat. Osprey is een Amerikaans merk dat sinds 1974 al innovatieve rugzakken maakt met de hoogste kwaliteit. De Osprey-producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en de service van het bedrijf is fantastisch. Toen wij op vakantie in Wales een kapotte clip hadden op onze kinderdrager hadden we binnen twee dagen een nieuw exemplaar. Dat is topservice! Osprey heeft een flink assortiment voor allerlei sporten en soorten vakanties.
  • Jack Wolfskin: dit merk is een Duits merk dat sinds 1981 bestaat en zij hebben kinderrugzakken die niet stuk te krijgen zijn. Dit merk is echt helemaal thuis in outdoor en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Onze oudste zoon neemt dagelijks zijn Jack Wolfskin rugzak mee naar school en na 6 jaar heeft deze rugzak nog weinig gebruikerssporen. Kwaliteit dus!
  • Deuter: dit merk dat al bestaat sinds 1898 staat bekend om haar Duitse degelijkheid en enorme collectie. Deuter heeft voor iedere doelgroep een backpack en heeft meerdere backpack lijnen, zoals de Futura, de Quantum en de ACT lijn. Iedere lijn is specifiek fijn voor een bepaald type reis. Zo hebben de Quantum backpacks bijvoorbeeld een afneembare rugzak en de ACT Lite backpacks zijn lichtgewicht.
  • Vaude: een ander Duits merk dat echt een flinke collectie packpacks heeft voor kinderen. De kinderrugzakken van Vaude zijn kleurrijk en kunnen tegen een stootje. Ze zijn dus duurzaam en tegelijkertijd ook hip.

Naast deze vier topmerken heb je ook nog het Zwitserse merk Mammut en het Nederlandse merk Nomad. VOor de kleinere portemonnee is er ook nog het huismerk van Perry Sport: Wildebeast. Ook allemaal prima opties volgens de recensies, maar wij hebben beperkte ervaring in het gebruik van deze merken.

TIP! Premium leden van Kleine Wereldreiziger bestellen alle arikelen op Reisartikelen.nl met 10% korting!

Fijne backpack voor kleuter

Wat zijn de beste backpacks voor kinderen?

Voor een peuter adviseer ik de Vaude Ayla kinderrugzak van 6 liter. Een hippe rugzak met reflectoren en materiaal dat aan de strengste eisen voor bescherming van het milieu voldoet. Deze kinderrugzak van Vaude heeft een vak voor een drinkbeker en heeft in totaal 4 vakken.

Zoek je een fijne dagrugzak voor je kleuter? Dan is de Kids Moab Jam van Jack Wolfskin echt fantastisch. Het design is simpel en de tas is compact. Hij mist een heupband, maar dat ervaren wij niet als nadeel. Deze tas heeft een fijne pasvorm en gaat al jarenlang overal mee naartoe.

Wil je graag wel een heupgordel voor wandeltochten en vakanties voor je kleuter? Dan is de Jack Wolfskin Explorer 20 Rugzak Junior een goede keuze.

Voor oudere kinderen is de Osprey Jet 18 (review) een prachtige backpack en veruit het meest aantrekkelijk qua prijs op Amazon.nl. Onze 8-jarige zoon neemt deze dagrugzak overal mee naartoe. Sporten, school, wandelen, logeerpartijtjes. You name it en de Jet 18 gaat mee!