Kindvriendelijke vliegvelden

Kind(on)vriendelijke vliegvelden

We hebben tijdens onze reizen al veel vliegvelden gezien, maar pas de laatste jaren zijn we ons bewust wat kindvriendelijke vliegvelden anders doen dan de minder kindvriendelijke airports. Inmiddels weten we waar een vliegveld voor ons aan moet voldoen om wel of niet het stempel kindvriendelijk te krijgen. Een aantal handigheden om te delen, vliegvelden die het leven van ouders een stuk gemakkelijker maken als je op vliegvakantie gaat met je gezin.

Kindvriendelijk vliegveld, een verademing

Het is zo ontzettend prettig als er faciliteiten voor families zijn op vliegvelden. Goede voorbeelden van kindvriendelijke vliegvelden zijn bijvoorbeeld ons eigen Schiphol, Dubai en Lissabon. Over Schiphol schreven wij al eerder wat Schiphol voor ons kindvriendelijk maakt. Wij vonden daarentegen Charles de Gaulle (Parijs) niet erg kindvriendelijk en Bangkok laat qua speelruimte en faciliteiten ook te wensen over. Natuurlijk lukt het anders ook wel, maar een vliegveld met faciliteiten voor kinderen en families maakt het reizen – vooral met kleinere kinderen – meteen een stuk aangenamer!

Buggy ‘rental’

De mogelijkheid om een buggy te huren is vooral met jongere kinderen die nog geen lange afstanden kunnen lopen echt heel prettig. Wij hebben nog nooit anders meegemaakt dan dat we onze eigen buggy of kinderwagen konden meenemen tot aan de gate. Dus waarom zou je dan een buggy willen lenen na de paspoortcontrole? Voor een connecting flight of als je na aankomst eerst naar de bagageband moet lopen voor je buggy! Ik zie mezelf nog lopen met een trolley/luiertas, mijn cameratas en een kind van 2 jaar op mijn nek om de connecting flight te halen naar Beiroet vanaf Charles de Gaulle. Ik was nog nooit zo blij om een vlucht gehaald te hebben, met nog 10 minuten over voor take off…

Op de vliegvelden van Lissabon en Dubai kun je er zeker van zijn dat je deze faciliteit hebt. Check dit van tevoren even en regel een buggy vooraf indien mogelijk. Ze kunnen ook ‘uitverkocht’ zijn en het kan echt zo ontzettend handig zijn!

Toiletten voor kinderen

Op veel airports hebben ze toiletten voor kinderen, je ziet ze zelfs steeds meer. De kleine toiletten zijn op zich al schattig om te zien en voor kinderen en ouders is het ook nog eens ontzettend praktisch. Onze eigen ervaring is dat deze toiletten over het algemeen netjes schoon zijn. Vaak zijn er ook verschoningsmatjes en natuurlijk kranen op de hoogte van je kleine ukkepuk. Wij hebben deze toiletten al gespot in Lissabon en zelfs ook in Parijs.

Speeltuintjes of andere fun things for kids

Sommige vliegvelden zijn een walhalla voor kinderen en dus ook voor ouders en andere vliegvelden…euhm…wat minder! Bangkok heeft bijvoorbeeld wel faciliteiten voor hele kleine kinderen, maar weer niet voor oudere avonturiers. Amsterdam is volledig kindvriendelijk met bijvoorbeeld Kids Forest en de Holland Boulevard en datzelfde geldt voor Lissabon met leuke winkels, een speeltuintje en alle faciliteiten die je als ouders, maar wenst. Ben zelf ook creatief en ga op zoek naar leuke dingen voor kinderen zoals bijvoorbeeld de groente- en fruit snijkunst op Bangkok airport, want anders is het daar erg saai voor kinderen. Datzelfde geldt voor Charles de Gaulle waar de afstanden tussen connecting flights soms echt enorm kunnen zijn. Onze tip na 3 keer Parijs: vermijd deze luchthaven met kinderen!

Een keuken

Wij hadden het nog nooit eerder gezien (of het was ons niet opgevallen), wij vroegen gewoon in een restaurantje op het vliegveld of ze de fles konden opwarmen, maar dit is echt veel makkelijk. Een keuken op het vliegveld voor eigen gebruik! Met daarbij ook nog een handige speeltuin. Ideaal als je twee kinderen hebt waarvan er eentje ondernemend is en de ander nog flesvoeding krijgt. Bovendien staat er een snack- en drinkautomaat met eten en drinken. In Lissabon, een vliegveld dat sowieso enorm kindvriendelijk is, hebben ze deze fully equipped keuken.

Een keuken op Lissabon airport

Mama’s makkelijk naar het toilet

Begint je kind net met lopen? Kun je je kind nog niet zelf laten wachten buiten het toilet? Gaat je kind op onderzoek in een (vaak niet al te schone) openbare toilet terwijl jij een poging doet om naar de wc te gaan? Dan zijn de stoeltjes op de extra grote damestoiletten een uitkomst. Jammer dat ze bij papa’s over het algemeen (nog) niet zitten. Dit zijn stoeltjes gewoon aan de muur en op ooghoogte waar je je kind even in kunt zetten, met riempjes voor de veiligheid. Onze kleine wereldreiziger blijft bijvoorbeeld als van jongs af aan niet zitten in de buggy, zelfs niet als de riempjes vast zitten. Zet ik hem op een verhoogde stoel zoals deze, dan is dat erg interessant en heb ik zelf ook even de handen vrij.

Voorrang bij boarden

Absoluut geen vanzelfsprekendheid, maar oh zo fijn: voorrang bij het boarden voor families en zwangeren. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op Düsseldorf Airport stond met een dikke buik en vertraging en denk maar niet dat ik als eerste mocht boarden. Natuurlijk is het mijn eigen keuze om als zwangere te reizen, maar er zijn natuurlijk ook omstandigheden waarbij een zwangere geen keuze heeft en dan is het echt fijn om als eerste te mogen boarden en zo snel mogelijk weer te kunnen zitten. Hetzelfde geldt als je reist met jonge kinderen. Het wachten in de rij voor het boarden kan voor kleine kinderen echt eindeloos lang lijken. De frustratie en baldadigheid die dit soms kan opwekken is niet fijn voor het kind zelf, de ouders, maar ook zeker niet voor de medereizigers. En dat terwijl het zo makkelijk kan worden opgelost.

Leuke shops, ook voor kids

Er zijn airports met een beperkt winkelaanbod en er zijn airports met een uitgebreid aantal winkels. Wat ons opviel in bijvoorbeeld Amsterdam, Lissabon en Dubai is dat er ook leuke winkels voor kinderen zijn. Natuurlijk gaat dat dan vaak om snoep en speelgoed, maar in ons geval is het niet krijgen van speelgoed nooit een issue. Snoep is soms wel wat lastiger… De winkels zijn vaak leuk aangekleed, denk bijvoorbeeld aan de Nijntje winkel in Amsterdam of een speelgoedwinkel met net even wat ander speelgoed dan anders en een speciale ingang voor kinderen.

Of een vliegveld nou wel of niet geschikt is voor kinderen, je hebt simpelweg niet altijd een keuze en moet er dan dus gewoon het beste van maken. Zorg zelf dus altijd dat je bent voorbereid en maak het leuk door tijd te maken om naar vliegtuigen te kijken, samen de koffers van de band te halen, op tijd aanwezig te zijn op het airport en alle stressmomenten te minimaliseren. Je zult zien dat het dan voor jezelf en voor je kind(eren) en stuk fijner is om te reizen en in ons geval is het tot nu toe na meer dan 15 keer vliegen eigenlijk nog steeds een feestje!