Vliegen met jonge kinderen

Tips voor vliegen met jonge kinderen

Reizen met jonge kinderen is geen vakantie als je niet goed bent voorbereid en dat geldt net zo goed voor vliegen met jonge kinderen. Deze tips van onszelf en van stewardessen met flink wat ervaring maken het vliegen met je gezin een stuk aangenamer, want laten we eerlijk zijn dat krappe vliegtuigstoelen en drukke wachtruimtes niet altijd even fijn zijn met kinderen. Om nog maar niet te spreken over vertraging of een rumoerige kleuter waar medepassagiers niet blij van worden. Kleine kinderen hebben gewoon het geduld niet voor beveiliging op de luchthaven en dat is best begrijpelijk, want stilzitten in combinatie met het onbekende is gewoon best spannend. Gelukkig kun je met een beetje voorbereiding en goede planning een prima vliegreis maken met je kinderen. Een aantal van deze tips komen rechtstreeks van stewardessen.

Boek een vertrek in de vroege ochtend.

Dit is je beste kans om vertragingen bij het opstijgen en landen te voorkomen volgens een stewardess. Deze vluchten zijn meestal wat minder druk en vaak zijn mensen moe en willen graag even slapen in het vliegtuig. Kinderen ook. Vermijd als het kan vluchten met een lange tussenstop of late vluchten in de nacht met kinderen.

Economy Class versus First Class

Reizen in de First Class met kinderen zal vaak meer stress opleveren dan het waard is. Hoewel de rust in de First Class wel fijn is met kinderen moet ik wel toegeven dat het type reiziger hier vaak niet zit te wachten op kinderen. Je hebt vaker te maken met zakenmensen bijvoorbeeld. Een soms wat luidruchtig en levendig kind kan daarom best wel de woede van je eersteklas medepassagiers opleveren tijdens de hele vlucht. Je krijgt gewoon meer empathie en steun voor kinderen in economy zo is ook de ervaring van stewardessen. Goede voorbereiding is het halve werk, dus praat met je kinderen. Mijn ervaring is dat onze kinderen het zoveel beter doen in het vliegtuig en op het vliegveld als ze weten wat ze kunnen verwachten.

Aankleding in laagjes

Ben voorbereid op veranderende temperaturen wanneer je met kleine kinderen vliegt. Kies sowieso comfortabele kleding voor je kinderen en het magische woord is laagjes. Laat ritsen, knopen of frutsels aan de kleding achterwege, ook niet handig als je kinderen naar de wc moeten in het vliegtuig en het zit minder comfortabel. Hetzelfde geldt voor schoenen, kies voor instappers in plaats van veterschoenen. Wat wij ook wel eens doen is een extra paar sokken meenemen en de kinderen de hele vlucht op sokken door het vliegtuig laten lopen. Stuur je kinderen niet naar de toilet zonder schoenen, dat is echt vies. Schoenen met veters zijn trouwens ook onhandig op de luchthaven als je je schoenen uit moeten bij de controle.

Zorg voor kadootjes

Als je met een jong kind vliegt dan werkt het inpakken van een leuk nieuw speeltje goed. Kinderen vinden het fantastisch om dingen uit te pakken en een nieuw speeltje trekt de aandacht dus zal je kind even onder de pannen zijn. Een kaartspel zoals UNO is leuk als je kinderen van spelletjes houdt en dat geldt ook voor Smart Games.

Als je kind van knutselen houdt dan is het ook een hele goede opties om kleurpotloden en wat andere knutselspullen mee te nemen.

Gebruik een kleinere kinderwagen

Zonder kinderwagen van de ene naar de andere kant van de luchthaven komen is voor sommige ouders ondenkbaar. Vaak mag je een kinderwagen meenemen tot aan het vliegtuig, maar wil je zeker zijn dan is het slim om voor een kinderwagen die je in het bagagevak bovenin kwijt kunt. Als je meer dan één kleine wereldreiziger bij je hebt, overweeg dan een kinderharnas. Ik ben geen grote fan, maar het kan toch wel erg handig zijn als je je aandacht echt even moet verdelen zoals bij de bagageband.

Pak net genoeg in

Het is slim om voldoende spullen voor de vlucht in te pakken. Ga er maar niet van uit dat er in het vliegtuig eten is waar je kind blij van wordt dus een extra broodje of krentenbol kan serieus fijn zijn. En dat geldt ook voor een lolly of een gezond tussendoortje. Maar je wilt ook weer niet te ijverig zijn en onnodig slepen met te veel spullen, het is serieus een kunst om net genoeg in te pakken kan ik je vertellen dus begin op tijd met plannen en inpakken.

Maak een persoonlijke paklijst

Een kleine shortlist voor het inpakken van handige items voor je vliegreis met kinderen:

  • Comfort items als het een fopspeen is zijn handig om meer dan een stuk mee te nemen, want hij slingert zomaar in het gangpad of op de grond en dan wil je hem graag eerst uitkoken.
  • Ontsmettingsmiddel, doekjes, en luiers zijn een must. Eén luier per uur reizen wordt aanbevolen, maar vinden wij wat overdreven. Pak wel liever wat te veel luiers in dan te weinig.
  • Smartphones en tablets vol met de favoriete filmpjes van je kind zijn een aanrader. Het kan handig zijn om kinderen samen een apparaat te laten delen met een audio splitter.
  • Hoofdtelefoon voor kinderen
  • Kleurpotloden (doosje) en blanco papier
  • Plastic zakjes voor afval
  • Een drinkfles voor water, je kunt aan boord altijd water krijgen voor kinderen.
  • Snacks met weinig suiker

Houd rekening met de security check

Zorg er bij het inpakken voor dat items die tijdens de beveiliging moeten worden uitgepakt, gemakkelijk te bereiken zijn. Dat geldt sowieso voor vloeistoffen, elektrische apparaten en alles met een stekker. Wij doen onze stekkers altijd samen in een hoesje en dat geldt ook voor de vloeistoffen. Lekker makkelijk met uitpakken.

Bereid je voor op luchtdruk

Als je kind net een oorontsteking of verkoudheid heeft gehad, vraag dan toestemming aan je huisarts voordat je gaat vliegen. De verandering in de luchtdruk in de cabine kan serieus veel pijn veroorzaken in de oren. Zorg in ieder geval dat je voldoende water hebt om te kunnen drinken en een snoepje om op te kauwen kan ook werken. De daling is het meest vervelend voor je oren is onze ervaring. Slikken helpt sowieso voor het verminderen van de druk en drinken is natuurlijk nooit verkeerd voor het hydrateren tijdens een vlucht.

Ben aardig voor de stewardess

Het is altijd leuk om je waardering voor een stewardess te laten zien en dat kan in de vorm van een fooi voor het omgaan met je kind. Slim om dat aan het begin van de vlucht te geven. Een tablet chocolade doet het altijd goed en is gewoon een aardig gebaar. Het zal zeker gewaardeerd worden! Zeker weten dat je kinderen een streepje voor hebben bij de stewardess.

Laat je kinderen bij het raam zitten

Stoelen aan het gangpad kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen. Als het voedsel- en drankwagentje langskomt, zijn kleine handjes verraderlijk in het bereik van hete koffie of water.

Blijf kalm

Je kunt niet veel doen om die passagier te kalmeren die klaagt op het moment dat je kind niest of giechelt. Zolang je het probeert (en welke ouder niet?), heb je bijna iedereen aan je zijde. Een volwassene die problemen heeft met een schreeuwend kind, gedraagt zich vaak ook als een kind en kan onredelijk zijn.

Kies een kindvriendelijke luchtvaartmaatschappij

Een gezinsvriendelijke luchtvaartmaatschappij wil niets liever dan blije, drukke kinderen. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben allerlei voordelen voor kinderen om hun kleinste reizigers te bieden - van een breed scala aan hun favoriete tv-programma's en films tot door kinderen goedgekeurde koptelefoons en snacks. Vraag ook zeker naar de activiteiten kits voor kinderen!

Zomeractie Kleine Wereldreiziger 2024