Weg van huis en je toch thuis voelen bij Roompot
Friesland
GIjs Steegmans
Friesland
11/29/2019
3 min

Weg van huis en je toch thuis voelen bij Roompot

11/29/2019
3 min

Een lang weekend Ameland met de kinderen in het najaar. Heerlijk! Uitwaaien op het strand, genieten van warme chocomelk, zuivere zeelucht, prachtig uitzicht. Weg van huis en je toch thuis voelen.

Met de auto naar Ameland

Op het moment dat ik het eiland op rijd, met de kinderen enthousiast op de achterbank, realiseer ik mij hoe blij ik ben dat ik de auto heb meegenomen naar Ameland. Onze bestemming ligt 10 kilometer verder. Dat in combinatie met onze bagage en de miezerige duisternis maakt dat het einde van onze reis soepel verloopt. Zeker met kinderen is het erg praktisch om een auto bij je te hebben als je naar Ameland gaat. Aan de ene kant voor de bagage, aan de andere kant voor de mogelijkheden op het eiland. Je verlaagt zo de drempel om al het moois van het eiland op te snuiven.

Heerlijk genieten aan het strand

Zo dicht als wij hier bij de vuurtoren vertoeven, zo dichtbij is ook het strand op Ameland en in het bijzonder bij ons strandchalet bij Vakantiepark Boomhiemke. Een belevenis op zich die elke dag anders lijkt. De zee is flink in beweging en de kinderen, die goed zijn ingepakt, vliegen alle kanten op. Eerst naar de duinen om daar keihard vanaf te rennen, dan naar de kustlijn om aangespoelde kwallen te bestuderen, balanceren op een van de paaltjes en vervolgens rennen naar dat onbekende objecten die zijn aangespoeld.

Wanneer je met z’n allen als een semi-strandjutter over het strand hebt gelopen is het heerlijk om te vertoeven bij één van de meerdere strandtenten, lees beachclubs. Wij gaan naar Beachclub ‘The Sunset’, nabij de vuurtoren. Het is druk, drukker dan gebruikelijk, mede veroorzaakt door alle mensen die naar het eiland zijn gekomen in verband met de Kunstmaand. Ameland staat al jaren bekend om de kunstmaand in november. Op het hele eiland zijn er verschillende kunstelementen terug te vinden. Zo ook bij de Sunset waar een grote caravan staat die kunstenaars de ruimte geeft hun expressies uit te voeren en te tonen.

Zwemmen, een ultiem alternatief voor een buitenactiviteit

Na ons uitje op het strand houdt de regen even aan, voor ons een goede reden om terug te gaan naar ‘ons’ huisje. Wij hebben bij de receptie kaartjes ontvangen voor het zwembad en door de regen was dit een ultiem alternatief voor een buitenactiviteit. Voorbij de kleedruimtes komen we in een ruim opgezet zwembad, recreatief met een speelse vorm en 1,30 meter diep. Het water is goed van temperatuur waardoor een sprong in het water, ook voor mij, de moeite waard was. Aan de rand van het zwembad staan enkele ligstoelen en voor de kleinsten is er genoeg materiaal om de zwemvaardigheid te trainen en/of juist met veel plezier in het water te genieten. Dit hebben ze goed voor elkaar bij Vakantiepark Boomhiemke!

Voor de allerkleinsten is er nog een klein pierenbadje, maar dat is voor ons niet meer van toepassing. De kinderen vermaken zich goed, het kost bijna moeite om ze uit het bad te krijgen.

Zoveel te doen met goed en slecht weer!

In principe ben ik niet van compensatiegedrag, maar als we uiteindelijk aangekleed zijn, is mijn zoon gefascineerd door de bowlingbaan. Voorzichtig informeren leerde mij dat er beugels voor de allerjongsten geplaatst kunnen worden. Dat schept mogelijkheden! We worden vriendelijk geholpen door het parkpersoneel en binnen de kortste keren staan wij met z’n drieën op bowlingschoenen op de vierde bowlingbaan van Boomhiemke.

Er zijn volop mogelijkheden op Boomhiemke om te kunnen ontbijten, lunchen en te dineren. Dagelijks zijn er horecadeals en genoeg mogelijkheden voor een snelle ‘take away’ met een diversiteit aan snacks en pizza’s. De verleiding tot het halen van een pizza hebben wij weten te weerstaan. Om wat van de sfeer van het eiland mee te pikken gebruiken wij de zaterdagavond om in Hollum te gaan eten. De vriendelijkheid en kwaliteit lijkt net als op het park een vanzelfsprekendheid.

Wandelen bij het bos achter de vuurtoren

Zondagochtend is uitermate geschikt om rustig op te starten. In de parkwinkel liggen onze broodjes al klaar die wij in het huisje opeten. Het weer is goed, in ieder geval droog en dat doet ons besluiten om naar de vuurtoren te gaan. Diegenen die naar Ameland gaan om het strand zullen er niet zo gauw aan denken dat er ook nog bos is. Rond de vuurtoren is een bos met naaldbomen dat zeker de moeite waard is om een wandeling te maken. Met name met kinderen, er is daar namelijk een speelroute. De route loopt door het bos en heeft op verschillende locaties leuke speelplekken. De route is goed aangegeven en zo nu en dan moet ik de pas verhogen om de kinderen bij te houden. Het kan sereen stil zijn in dit bos, maar je hoort continu op de achtergrond het ruisen van de zee. Dit maakt dat een wandeling door dit bos een unieke eilandsfeer uitstraalt.

De tijd vliegt voorbij, het wordt alweer tijd om naar het veer in Nes te rijden. Ameland is een mooi eiland waar veel te zien en te doen is, zeker met kinderen. Voor een kort weekend moet je niet de intentie hebben om het hele eiland te willen zien. Wanneer je gaat voor een paar ontspannen dagen weg van huis met veel mogelijkheden en geen verplichtingen, dan is zit je op Ameland en bij Roompot Boomhiemke zeker weten goed!