arrow_drop_up arrow_drop_down
Wandelen door Het Lankheet Waterpark in Haaksbergen
26 juli 2020 

Wandelen door Het Lankheet Waterpark in Haaksbergen

Wandelen bij het eeuwenoude landgoed Lankheet  met kinderen is wandelen door een prachtige, afwisselende, omgeving van Twente. Dan loop je door het bos, even later langs weilanden en daarna over heideveldjes. 

Bossen, heide, vennen en hooilanden

Landgoed het Lankheet is een eeuwenoud landgoed welke het verhaal van een Middeleeuwse boer vertelt langs vloeiweiden, rietfilters en nog veel meer. Het ligt op de grens van Overijssel en Gelderland. Verwacht hier dus géén echt water-speel-park, maar juist een educatieve wandelomgeving in een prachtig stukje Twente. Deze wandelroute is perfect te doen met kinderen. Het leukste stuk is toch wel het ‘over' een vijver heen lopen via stapstenen!

Wandelen bij Het Lankheet met kinderen

Welke wandelroute kun je het beste nemen?

De kortste wandelroute vanaf de parkeerplaats naar het waterpark is ongeveer 3,5 kilometer. Parkeer je auto op parkeerplaats Lankheet, deze vind je door vanaf Erve Bruggert de brug over te rijden en dan direct rechts de parkeerplaats op te draaien. Achter in aan de linkerkant vind je een paadje met de eerste pijltjes. Volg eerst de rode pijltjes totdat je een brug tegenkomt die over het water gaat.

Naast deze brug zie je een ‘Voorde'. Een voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier of beek. Fietsers en wandelaars kunnen via het bruggetje ernaast gaan. Voor grotere voertuigen kan er door het water gereden worden over grote stenen. Vlak voor deze Voorde heb je aan de rechterkant twee halve bogen met daartussen een hek. Via dit hek kom je op graspaden tussen heel veel riet. Deze rietvijvers vormen een helofytenfilter. ‘Helofyten' is een ander woord voor moerasplanten. Riet is een moerasplant en zuivert op een natuurlijke manier de beekjes in dit waterpark. Tot nu toe al heel wat geleerd!

Springen van steen naar steen in het Lankheet Waterpark

Sla het eerste graspaadje rechtsaf. Dan vlak voor de bomenrij opnieuw rechtsaf om vervolgens met de bocht mee naar links te gaan. Aan het einde kom je op een viersprong waar je linksaf slaat. Hierbij stap je over een grote steen met een gleuf ertussen waar water doorheen sijpelt. Dit is de toegang tot de Kidney Pools. De ‘Kidney Pools' zijn de stapstenen. Het bestaat uit twee vijvers in de vorm van een nier, de stapstenen zijn idem in de vorm van een nier. Een kunstenaar heeft dit zo uitgewerkt vanwege de zuiverende werking van de vijvers, met een knipoog naar de zuiverende functie van een nier.

Spring over de stenen al kronkelend tussen de vijvers door. Dit is volgens Tess het gaafste stuk, ze heeft meerdere keren heen en weer over de stenen gelopen. Ook gaaf is het tunneltje waar je met de stapstenen onder door kan. Volg het paadje en je komt uiteindelijk bij een uitkijktoren met een mooi uitzicht over het Waterpark. Pak na het bruggetje de rode route weer op. Vanaf punt Y93 volg je de blauwe pijltjes om weer terug bij de auto te komen.

Wandelingen in Twente met kinderen

Is de route met een buggy/kinderwagen te doen?

Een buggy of kinderwagen is af te raden bij Het Lankheet Waterpark. Dit is niet echt comfortabel over de graspaden, boomwortels en andere ongelijkheden, daarnaast kun je er niet mee over de stapstenen. Of je tilt de kinderwagen of buggy dat stukje. Dat is eventueel een mogelijkheid als je geen drager hebt, maar ik zou het zelf niet direct aanraden.

Over de schrijver
Ik ben Daphne. Getrouwd met Jouke, een hele toffe man en we genieten volop van onze dochter Tess (2016)! Naast moeder ben ik ook actief bij onze plaatselijke scoutinggroep, geef ik training bij de atletiekvereniging en werk ik 32 uur per week als accountmanager. Als ontspanning sport ik regelmatig, probeer ik creatief bezig te zijn én reizen we! We zijn in het bezit van een prachtige, al zeg ik het zelf, klassieke groene Clubman Estate (station Mini) en een gele Mini Marcos (kit car). Deze laatste is echter een tweezitter en met ons huidige gezinnetje past dat niet helemaal... For the time being zul je dus vaker verhalen lezen over onze avonturen in de Mini Estate, die ook wel de naam Fien draagt. Vragen over onze reizen met kind? Mail me via info@kleinewereldreiziger.nl
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.