Wandelen door Het Lankheet Waterpark in Haaksbergen
Overijssel
Daphne Boersen
Overijssel
07/25/2020
2 min

Wandelen door Het Lankheet Waterpark in Haaksbergen

07/25/2020
2 min

Wandelen bij het eeuwenoude landgoed Lankheet  met kinderen is wandelen door een prachtige, afwisselende, omgeving van Twente. Dan loop je door het bos, even later langs weilanden en daarna over heideveldjes.

Bossen, heide, vennen en hooilanden

Landgoed het Lankheet is een eeuwenoud landgoed welke het verhaal van een Middeleeuwse boer vertelt langs vloeiweiden, rietfilters en nog veel meer. Het ligt op de grens van Overijssel en Gelderland. Verwacht hier dus géén echt water-speel-park, maar juist een educatieve wandelomgeving in een prachtig stukje Twente. Deze wandelroute is perfect te doen met kinderen. Het leukste stuk is toch wel het ‘over’ een vijver heen lopen via stapstenen!

Wandelen bij Het Lankheet met kinderen

Welke wandelroute kun je het beste nemen?

De kortste wandelroute vanaf de parkeerplaats naar het waterpark is ongeveer 3,5 kilometer. Parkeer je auto op parkeerplaats Lankheet, deze vind je door vanaf Erve Bruggert de brug over te rijden en dan direct rechts de parkeerplaats op te draaien. Achter in aan de linkerkant vind je een paadje met de eerste pijltjes. Volg eerst de rode pijltjes totdat je een brug tegenkomt die over het water gaat.

Naast deze brug zie je een ‘Voorde’. Een voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier of beek. Fietsers en wandelaars kunnen via het bruggetje ernaast gaan. Voor grotere voertuigen kan er door het water gereden worden over grote stenen. Vlak voor deze Voorde heb je aan de rechterkant twee halve bogen met daartussen een hek. Via dit hek kom je op graspaden tussen heel veel riet. Deze rietvijvers vormen een helofytenfilter. ‘Helofyten’ is een ander woord voor moerasplanten. Riet is een moerasplant en zuivert op een natuurlijke manier de beekjes in dit waterpark. Tot nu toe al heel wat geleerd!

Springen van steen naar steen in het Lankheet Waterpark

Sla het eerste graspaadje rechtsaf. Dan vlak voor de bomenrij opnieuw rechtsaf om vervolgens met de bocht mee naar links te gaan. Aan het einde kom je op een viersprong waar je linksaf slaat. Hierbij stap je over een grote steen met een gleuf ertussen waar water doorheen sijpelt. Dit is de toegang tot de Kidney Pools. De ‘Kidney Pools’ zijn de stapstenen. Het bestaat uit twee vijvers in de vorm van een nier, de stapstenen zijn idem in de vorm van een nier. Een kunstenaar heeft dit zo uitgewerkt vanwege de zuiverende werking van de vijvers, met een knipoog naar de zuiverende functie van een nier.

Spring over de stenen al kronkelend tussen de vijvers door. Dit is volgens Tess het gaafste stuk, ze heeft meerdere keren heen en weer over de stenen gelopen. Ook gaaf is het tunneltje waar je met de stapstenen onder door kan. Volg het paadje en je komt uiteindelijk bij een uitkijktoren met een mooi uitzicht over het Waterpark. Pak na het bruggetje de rode route weer op. Vanaf punt Y93 volg je de blauwe pijltjes om weer terug bij de auto te komen.

Wandelingen in Twente met kinderen

Is de route met een buggy/kinderwagen te doen?

Een buggy of kinderwagen is af te raden bij Het Lankheet Waterpark. Dit is niet echt comfortabel over de graspaden, boomwortels en andere ongelijkheden, daarnaast kun je er niet mee over de stapstenen. Of je tilt de kinderwagen of buggy dat stukje. Dat is eventueel een mogelijkheid als je geen drager hebt, maar ik zou het zelf niet direct aanraden.

Je parkeert de auto bij Veldwerkcentrum Het Lankheet. Direct rechts na de brug is de parkeerplaats, vervolgens loop je verder door de borden te volgen.