Zuidwest Friesland: 6 redenen om te gaan
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
09/24/2020
7 min

Zuidwest Friesland: 6 redenen om te gaan

09/24/2020
7 min

Neem tijdens het plannen maken voor een weekendje weg of een paar dagen vakantie met je kinderen de regio Zuidwest Friesland zeker mee. Je gaat aangenaam verrast worden door de vele mogelijkheden in dit mooie Waterland van Friesland kan ik je vertellen. Wij wel in ieder geval! Mooie natuur, schattige (Elfsteden) stadjes, lekker actief zijn op de rivier de Luts en struinen over de kliffen van Gaasterland. Wij zijn fan! Eet een lekker boerenijsje, bezoek de kleinste haven ter wereld, neem een verrekijker mee en ga vogels spotten, huur een fiets. Deze omgeving heeft zoveel mogelijkheden voor gezinnen, ik geef je 6 redenen om Zuidwest Friesland te gaan ontdekken:

Zuidwest Friesland, je raakt echt niet uitgekeken

Zuidwest Friesland ligt in de provincie Friesland. Niet te verwarren met de regio West-Friesland, want dat is dan juist weer een regio in het noorden van de provincie Noord-Holland. Dat feit heeft uiteraard een historische oorsprong. De regio heeft heel erg veel mogelijkheden om buiten te genieten, vooral als je aan het water blijft. Maar ga je wat meer landinwaarts dan zijn Museum Joure, het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en het Fries Scheepvaart Museum ook aanraders voor gezinnen. Tel daar de natuur en stadjes zoals Stavoren, Sneek en Sloten bij op en je begrijpt dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn in Waterland van Friesland.

Voor ieder wat wils geldt in Waterland van Friesland écht en omdat er zo ontzettend veel te doen is op relatief weinig vierkante meters hoef je dus niet superveel kilometers te maken. Groot voordeel in mijn ogen, want op die manier kun je bijvoorbeeld in de ochtend naar een leuk Elfsteden stadje om vervolgens in de middag neer te strijken bij het strand of een bezoekje te brengen aan Sybrandy’s Speelpark. Everybody happy! Ik kan je zoveel tips geven dat je je met gemak twee weken vermaakt rondom het IJsselmeer. Het gebied heeft niet alleen een rijke geschiedenis en cultuur, maar ook prachtige landschappen en een overvloed aan activiteiten en attracties die kinderen zullen aanspreken.  

Sloten met een peuter

Sybrandy’s Speelpark in Friesland

Walhalla voor actieve gezinnen 

Wij houden ervan: lekker actief zijn met onze peuter en pre-tiener en dat kan in Waterland van Friesland met kinderen echt perfect! Zo maken we een fietstour langs de kliffen van Gaasterland waar ontzettend veel te doen is. Vogels spotten, ijsje eten, klimmen op de rotsen dat soort dingen. Kijk dan trouwens goed om je heen en neem een verrekijker mee als je de natuur in gaat. De knotwilgen, het fluitenkruid en de Friese koeien en paarden kun je met het blote oog prima zien. Maar wil je de kievit, grutto of de viervlek libelle spotten dan kan een hulpmiddel handig zijn. Grote kans dat je ze onderweg tegenkomt.

We vinden het ook altijd leuk om iets te ondernemen wat minder voor de hand liggend is. We gingen al eens kajakken in onze eigen regio, nu kiezen we voor een Canadese kano en maken we een tour over de rivier de Luts nadat we door het schattige dorpje Balk hebben gepeddeld. Wij kiezen voor een middag, maar heel eerlijk gezegd is het beter om een hele dag uit te trekken voor dit uitje. Kun je lekker een picknickmand meenemen, onderweg aanleggen bij een leuke steiger en even een frisse duik nemen. Vergeet dus niet om je zwemspullen mee te nemen. Je huurt een kajak, Canadese kano en ook een optimist of zeilboot gemakkelijk bij De Stipe in het schattige Balk. Voor de waterliefhebbers is er natuurlijk ook het IJsselmeer, waar je kunt watersporten of gewoon kunt genieten van de stranden en de gezellige dorpen en stadjes langs de kust

Kanovaren in Friesland met gezin

Kanovaren in Friesland met gezin

Ruimte! En slapen midden in de natuur

Wij slapen in een trekkershut op charmecamping de Waps in het Friese dorpje Oudemirdum. Deze camping ligt midden in het Fonteinbos en ook vlak bij de start van het Kabouterpad door het bos Elfbergen. Leuk om met kleine kinderen dit pad te bewandelen aan het eind van de middag. Even hallo zeggen tegen kabouter Hip Hop, kabouter Acrobaat en al hun vriendjes en vriendinnetjes en dan nog even liedjes zingen voor de kabouters op één van de paddenstoelen. Rood met witte stippen uiteraard. Ze doen me direct denken aan de Efteling. Koop een boekje van het Kabouterpad bij Bezoekerscentrum Mar & Klif, dan kunnen je kinderen leuke opdrachten maken, spelletjes doen en knutselen. Dat maakt de route ineens tot een hele andere belevenis vinden wij.

Slapen bij Camping de Waps staat verder gelijk aan rust en ruimte! Heerlijk om je ogen open te doen midden in de natuur en de sfeer die op de camping hangt is gewoon echt fijn. Leuk feitje: een natuurlijke omgeving heeft een positieve invloed op de gezondheid van de mens, van kinderen tot ouderen. Mensen die minimaal 120 minuten per week in de natuur zijn, ervaren daar een positief effect van. Mijn tip is dus om eens vaker voor overnachten in de natuur te kiezen. Hele andere vakantiebeleving dan drukte, entertainment teams en 24/7 vertier kan ik je vertellen. Onze kinderen vinden het heerlijk en blijken ineens geen tablet meer nodig te hebben. Weg schermtijd. Sterker nog: ze vragen er niet eens naar. Genieten van de natuur kan dus perfect in Zuidwest Friesland.

De regio ook ook bekend om haar culinaire specialiteiten. Van de beroemde Friese suikerbroodjes tot heerlijke streekproducten zoals kaas en worst, er is genoeg om van te genieten dus als je in de avond lekker voor je hutje zit terwijl de kinderen al slapen.

Slapen in een trekkershut in Friesland

Slapen in een trekkershut in Friesland

Superschattige stadjes

Waterland van Friesland heeft maar liefst 140 dorpjes en we vinden er bovendien 7 van de Elfsteden. Wij bezoeken zelf Stavoren en Sloten, die laatste is het kleinste stadje van de Elfsteden. Dat smaakt naar meer, want we willen de andere 5 stadjes graag ook zien de volgende keer. Deze stadjes alleen al zijn reden genoeg om naar deze Friese regio op vakantie te gaan. De oude stadjes zijn gewoon heerlijk om doorheen te slenteren, ook met kinderen. Er is zoveel te beleven. Kanonnen om op te zitten, molens, oude straatjes waarin je perfect verstoppertje kunt spelen, speeltuintjes en vaak ook een speurtocht bij het VVV hebben wij ontdekt. Onze 8-jarige vindt Museum Sloten erg interessant en dat geldt ook voor de rondleiding die we door het stadje krijgen. Een kijkje in de stadsgeschiedenis van Sloten zorgt voor veel herkenning. Laten ze het tijdens de geschiedenisles op school nou net ook hebben over trapgevels, halsgevels en klokgevels. Die ga je wel vinden in Sloten!

Tips Waterland van Friesland met kinderen

De 7 Elfsteden van Zuidwest Friesland zijn trouwens met elkaar verbonden door 7 fonteinen van 7 internationale topkunstenaars. Overigens onderdeel van de 11Fountains, een groep fonteinen in de elf Friese steden die daar in het kader van Leeuwarden-Fryslân in 2018 zijn geplaatst. Wij zien de grote vis in Stavoren en de bijzondere fontein van Sloten die in de volksmond een andere naam heeft gekregen die ik hier maar beter niet noem. Als je met de locals van Sloten praat dan ga je de naam zeker ontdekken. Ga jij die uitdaging aan?

Waterland van Friesland met kinderen

Zwemmen en watersporten op het IJsselmeer

Je gaat verrast zijn door het uitzicht over het IJsselmeer als je op de kliffen van Gaasterland staat, fietst, wandelt of rijdt. Het is slim om een vlieger mee te nemen als je hier naartoe gaat, want in de namiddag bij een fijne wind kun je hier perfect vliegeren. Voor ons is dit genieten to the max. Ik heb een hele fijne route over de kliffen van Gaasterland voor je uitgeschreven waarbij je onderweg op leuke plekken kunt uitstappen.

Als het mooi weer is heb je aan het strand van het waterland van Friesland niets anders nodig dan zwemspullen. De IJsselmeerkust heeft leuke strandjes om te zwemmen. Wij waren bij It Suderstrand bij Stavoren, It Mirnserklif bij Mirns en De Hege Gerzen bij Oudemirdum. Allemaal perfecte plekjes voor gezinnen om te zwemmen. De regio is eveneens een walhalla voor kitesurfers en windsurfers. Als je een beginnend windsurfer bent, kun je bij het Kornwerderzand je talenten testen. Het water is hier niet heel diep en dus is het perfect voor beginners.

Kidsproof uit eten in Zuidwest Friesland

Onze vakanties en weekendjes weg zijn niet compleet zonder die lekkere lunch op dat leuke terras of dat verrassende diner op die ene leuke plek aan het water. En laten ze die leuke plekken nou ook hebben in Zuidwest Friesland: kindvriendelijke plekjes in Oudemirdum en omgeving om lekker uit eten te gaan. Ik vertel je graag meer over Friese patatjes, burgers om je vingers bij af te likken en een heerlijke sukade. Natuurlijk heeft iedere omgeving wel een pannenkoekenrestaurant, maar persoonlijk vinden wij een plek als De Mallemok in Sloten een betere keuze. Een andere kindvriendelijke suggestie in Zuidwest Friesland is Brasserie AnderS. Hier worden zelfs kinderkookfeestjes gehouden dus rekening houden met de eetwensen van kinderen kunnen ze hier gegarandeerd!

Mallemok Sloten met kinderen

Uit eten in Friesland met kind