China met kinderen, cultuur uit een andere wereld

China met kinderen, ontdek een andere wereld

Rondreizen in China met je gezin is een unieke belevenis

China is een vriendelijk land om te ontdekken met kinderen. Rijden in riksja's, gefrituurde schorpioenen (je moet ervan houden!), de Grote Muur en buiten leven. China spreekt tot de verbeelding van kinderen door films zoals Mulan en Kung Fu Panda. China is intrigerend vinden wij en tegelijkertijd niet te doortasten. De mensen zijn lief en tegelijkertijd gereserveerd. Voor wie de documentaires 'Langs de oevers van de Yangtze' en 'Door het hart van China' van Ruben Terlou heeft gezien is beter te begrijpen wat er allemaal speelt in deze Aziatische grootmacht China. Deze series zijn sowieso een perfecte vakantievoorbereiding en voor oudere kinderen erg leerzaam. Ga op ontdekkingsreis in het land van de snelle treinen en oude tradities!
Chinese Muur met kinderen

Rondreizen in China, beleef alle hoogtepunten

Voor familievakanties is China steeds populairder door haar veelzijdigheid en grote contrasten. China wordt steeds populairder als vakantiebestemming voor gezinnen. Wij snappen heel goed waarom je hier met je kinderen naartoe gaat! China heeft prachtige natuur op plaatsen als Yangshuo en Guilin. De prachtige Chinese Muur, de Zijderoute, het Terracotta leger, het sprookjesachtige Lijiang en het eeuwenoude Pingyao zijn maar enkele hoogtepunten. Zhongdian aan de voet van de Himalaya is prachtig, maar ook de steden Shanghai, Beijing, Xi'an, Chengdu met haar panda's en natuurlijk Hong Kong zijn de moeite meer dan waard om te bezoeken. En dat is nog maar het begin van een prachtige ontdekkingsreis. Ontdek hoe wij China hebben ervaren en je wordt zeker enthousiast over het maken van een rondreis met je kinderen door dit prachtige land.

Kindvriendelijke accommodaties in China

Overnachten in China met kinderen

Overnachten in China? Er zijn eindeloos veel keuzes te maken, succes! Als je gaat overnachten in China met kinderen is het in ieder geval slim om te letten op de reviews, op Westerse reviews wel te verstaan. Wij hebben namelijk andere maatstaven dan de Chinezen zelf. Een fijn hostel in de oude stad van Pingyao kan ik je enorm aanraden, net als in Beijing in Shanghai zelf. Dit zijn ontwikkelde steden met vaak nog hippere accommodaties dan wij in Nederland hebben. Maar ga je wat meer van de gebaande paden en slaap je kleinere steden dan zouden wij een hotel toch wel aanraden. Meer comfort, een heus bed en de hygiëne die je toch wel verwacht met een gezin. In veel hostels en goedkope accommodaties slaap je in China op een dun matrasje dan simpelweg op een plank ligt. Geen vering of erg veel comfort dus. Niet altijd even prettig, dus kijk daar van tevoren even goed naar. Als je een hele dag over de Chinese Muur hebt gewandeld dan wil je wel comfortabel uitrusten, toch?

Beijing met kinderen

Beijing, de stad die nooit slaapt

De hoofdstad van China is een geweldige stad voor gezinnen. Kinderen zullen even moeten wennen aan het overweldigende van deze stad en haar highlights. Bezoek The Forbidden City en Tian'anmen Square het liefst in de ochtend, voordat de busladingen met mensen komen.

Meestal ben je met kinderen toch vroeg op, dus dat is makkelijk. Op Tian'anmen Square is ook de rij te vinden voor de toegang tot het Mausoleum van Mao Zedong. Dit laatste is met kinderen niet per se een must, als je gaat dan moet je echt vroeg zijn. Als het 's middags lekker weer is, dan is het heerlijk om naar The Summer Palace te gaan en sfeer te proeven. Hier zitten veel Chinezen zelf ook lekker in de zon, spelen een spelletje, dansen of zingen samen.

Temple of Heaven met kinderen

Beijing met kinderen ontdekken

Dwaal ook zeker rond bij The Temple of Heaven en in Beihai Park. Naaste de bekende toeristische attracties is het ook erg leuk om naar de Beijing Hutongs te gaan. In deze wijken zie je het traditionale Chinese leven terug, toen Beijing nog Peking werd genoemd. Het is leuk om te zien hoe een Hutong familie leeft en om de traditionele manier van leven te ontdekken in de doolhoven van smalle steegjes met huizen die prachtige binnenplaatsen hebben.

Je bent niet in Beijing geweest als je de echte Beijing Roast Duck niet hebt gegeten. Laat je informeren over een goed restaurant door de Chinezen zelf, het is een belevenis op zich! Verder is het leuk om te slenteren over de vele markten en je te vergapen aan alles wat je daar kunt kopen. Wil je 's avonds nog iets leuks doen? Ga dan met je kinderen naar de acrobatenshow in het Chaoyang Theatre. De kaartjes zijn voor Chinese begrippen zeker niet goedkoop, maar de show is ontzettend leuk voor kinderen. Dat geldt overigens ook voor een Kungfu show voor kinderen die van actie houden.

Beijing staat ook bekend om haar streetfood. Het is bijzonder om te zien hoe Chinezen 'alles eten wat staat behalve een tafel en wat vliegt behalve een vliegtuig'. Kijk dus niet op als je spartelende dieren aan een stokje ziet, klaar om gefrituurd te worden. De Chinezen houden van vers en eten bijvoorbeeld gefrituurde schorpioenen, krekels en gebakken zeesterren. Als laatste mag natuurlijk ook een bezoek aan The Great Wall nooit ontbreken als je in Beijing bent!

Heb je tijd over? Dan is het Beijing World Park erg leuk. Het is een soort Madurodam, maar dan met miniaturen van prachtige plekken over de hele wereld. Meer dan 100 wereldberoemde miniatuur gebouwen uit bijna 50 landen.

Pingyao met kinderen

Pingyao, het eeuwenoude China

In het kleine en oude stadje Pingyao heeft de tijd even stilgestaan. Verblijf hier zeker binnen de stadsmuren en maak kennis met de Chinese manier van leven in dit dorpje dat een geschiedenis heeft van meer dan 2700 jaar. Huur een fiets en maak een fietstour over de oude stadsmuur van Pingyao. Je kunt vanaf de muur even binnengluren bij de Chinezen, erg leuk om te zien.

Pingyao straalt sfeer uit en staat op de lijst van UNESCO omdat het stadje een heel compleet beeld geeft van Chinese cultuur. Het is ontzettend leuk om een bezoek aan dit bijzondere stadje toe te voegen aan je reis en om in Pingyao rond te dwalen in de wirwar van straatjes waar 's avonds een heerlijke sfeer hang vanwege de rode lampionnen. Het is leuk om hier ook naar een traditioneel theehuis te gaan voor een leuke thee ceremonie om even bij te komen van alle indrukken.

Xi'an met kinderen

Xi'an, beltorens en soldaten

Xi'an staat bekend om het beroemde Terracotta leger van bijna 10.000 beelden wat op zijn minst indrukwekkend te noemen is en zeker niet mag ontbreken in je reisprogramma. Het centrum van Xi'an zelf is echter ook leuk om te ontdekken. Je kun bij de Drumtoren op de foto met traditioneel gekleden poortwachters. Hier vlakbij ligt een oude Islamitische wijk waar je kunt rondwandelen en lekker kunt eten van één van de barbecues op straat. Maak kennis met schapensaté en lekkere kruiden zoals komijn en kaneel. Proef dumplings en naanbrood of eet noodlesoep. Je verwacht niet dat je deze specialiteiten uit de Arabische keuken kunt eten in China. Het is even een lekkere afwisseling, want in China eet je echt heel veel rijst.

Je kunt in Xi'an over de brede oude stadsmuur lopen en fietsen en natuurlijk mag een bezoek aan de Klokkentoren niet ontbreken. De enorme klokken zijn erg indrukwekkend en vanaf de toren heb je een goed uitzicht over de stad.

Eén van onze mooiste vakantieherinneringen komt ook uit Xi'an: onze eigen traditionele Chinese bruiloft.

Shanghai met kinderen

Shanghai, de grote Westerse stad

Shanghai is een grote Westerse stad waar weinig je aan China doet denken. Shanghai is perfect om lekker te shoppen dus zorg ervoor dat je koffer niet helemaal vol zit. Het is heerlijk om 's avonds langs de rivier te wandelen op de Bund en te genieten van het uitzicht met de vele lichtjes. Maak ook zeker een cruise op de Huangpu rivier en geniet in één van de volgende pretparken en toeristische attracties die Shanghai rijk is:


  • Shanghai Ocean Aquarium
  • Oriental Pearl TV Tower
  • Shanghai Zoo
  • Shanghai Wild Animal Park
  • Jinjiang Action Park
Panda Center Chengdu met kinderen

Chengdu, reuzenpanda's in het echt

Als wij aan Chengdu denken, dan denken we direct aan de prachtige reuzenpanda's die daar leven en de geweldige initiatieven om de panda niet te laten uitsterven. De reis van Xi'an naar Chengdu per trein is lang, maar wederom wel uniek. Het is vooral met jongere kinderen handig om deze afstand te vliegen. Vergis je niet in de afstanden: China is echt groot. Chengdu is modern en doet Westers aan, veel oude gebouwen zoals het vroegere paleis van de keizer en de oude stadsmuren bestaan niet meer. Toch is Chengdu een bezoek waard, de stad is erg sfeervol en heeft een aantal prachtige parken waar Chinese families bij elkaar komen om groene thee te drinken en waar oude vrouwen en mannen kaarten aan stenen tafeltjes.

En bovendien wil je de reuzenpanda gezien hebben 'in het wild' als je in China bent geweest, toch!? Met een bezoek aan het onderzoekscentrum sponsor je het fokprogramma om reuzenpanda's te behouden in het wild. Er worden regelmatig reuzenpanda's geboren en de kant dat je een kleine panda ziet is dus groot. Wij kunnen uit eigen ervaring vertellen dat het uniek is om te zien. Net zo groot als een klein muisje en helemaal kaal en roze van kleur. In het onderzoekscentrum leven de panda's in een natuurlijke leefomgeving en je kunt er bovendien ook kennismaken met de rode panda.

Lijiang met kinderen

Lijiang

Het landschap van de omgeving waar Lijiang, Dali en Kunming liggen is werkelijk waar prachtig. In Lijiang loop je over straat en maak je kennis met de Naxi. De Naxi-vrouwen lopen in klederdracht, dansen en hebben hun tradities behouden. Het is leuk om met de fiets de omgeving van Lijiang en het oude centrum te ontdekken. De meeste Naxi wonen in het oude centrum van Lijiang waar een fijne sfeer hangt. Het oude centrum van Lijiang is de bekendste toeristische attractie en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is ook de reden dat je hier entree moet betalen.

Vanuit Lijiang mag een bezoek aan Jade Dragon Snow Mountain niet ontbreken. Als het goed weer is dan zie je werkelijk de prachtige plaatjes zoals je ze op de foto's ook ziet. Er wordt in de buitenlucht een musical opgevoerd waar kinderen een overweldigend schouwspel zien met honderden paarden, geluidseffecten en spectaculaire klederdracht.

Tiger Leaping Gorge

Tiger Leaping Gorge

Je kunt vanuit Lijiang doorgaan naar Dali en Kunming, maar als je tijd hebt dan is de Tiger Leaping Gorge ook prachtig. De rit van 1,5 tot 3 uur hier naartoe alleen al is adembenemend mooi met veel Chinese architectuur, typische dorpjes en valleien. Je kunt wandelen bij de Tiger Leaping Gorge (niveau beginner tot gevorderd) en je kunt je ook naar de top laten rijden met met de trap naar beneden lopen, met kleine kinderen een stuk comfortabeler. Dit pad is zeker niet kinderwagen-proof, dus bereid je voor. Dat geldt ook voor je camera. Neem voldoende gigabytes aan geheugenkaarten mee, want de natuur die je zult zien is prachtig.

Dali China

Dali, de tradities van de Bai

Als je vanuit Lijiang naar Dali gaat, zie je weer prachtige berglandschappen. De omgeving van Dali is dan ook prachtig om te ontdekken en wij hebben hier een eigen chauffeur geregeld die ons op prachtige plekken heeft gebracht. Wij wilden absoluut nergens entree betalen en onze gids begreep dat erg goed en ging 'of the beaten track'. Oude dorpen, leuke tempeltjes en pagodes, kennismaken met Kalligrafie, de lokale Bai bevolking in traditionele klederdracht, lunchen in de rijstvelden en 'praten' met de locals. En natuurlijk mag een trip naar het uitgestrekte Erhai meer niet ontbreken. Er liggen leuke dorpjes rondom het meer en het contrast tussen het het Chinese platteland en de grote moderne steden valt ineens heel erg op. Wat een rust en wat een heerlijke omgeving is dit.

Wij verbleven in Dali in één van de mooiste hostels die we ooit hebben gezien: The Dali Hump Guesthouse. Een geweldige sfeer hangt hier, er wordt samen gegeten op de binnenplaats en je loopt vanaf hier zo de nieuwe stad in waar je een aantal prachtige bouwwerken ziet. Vanuit Dali is een logische keuze om naar Kunming te gaan, de hoofdstad van de provincie Yunnan.

Trouwen in China

Trouwen in China, van harte welkom op onze bruiloft

Soms heb je van die dagen waarop je een fotoalbum tevoorschijn trekt en er lekker doorheen bladert. Ik ben niet de enige die dat leuk vind, mijn zoontje van 2,5 jaar is er ook dol op. Vooral als er mooie verhalen bij worden verteld door mama. Vandaag is het tijd voor één van die mooie verhalen over trouwen in China.

Eten met stokjes, hoe dan?

Eten met stokjes, hoe dan?

Als je op reis gaat naar China dan is het respectvol naar de Chinezen om daar met stokjes te eten. Veel mensen kunnen dit tegenwoordig al, maar dat is niet vanzelfsprekend. Kijk een filmpje op YouTube over hoe je de stokjes vasthoudt en oefen thuis alvast. Ja, ook met rijst!

Maar nog veel belangrijker zijn de etiquette rondom eten met stokjes. Gijs heeft ze op een rijtje gezet, want als je gaat tafelen in China dan wil je dat op z'n minst netjes en volgens hun regels doen, toch?

Tea scam ceremony Beijing

Waarschuwing: let op voor oplichters!

Je wordt er regelmatig voor gewaarschuwd: oplichting. In China gebeurt dat behoorlijk subtiel als je het ons vraagt. Ook wij hadden niets in de gaten toen we nietsvermoedend meeliepen en spontaan in een thee ceremony belandden. Totdat we onze enorme dure kopjes thee moesten afrekenen. Als we de Lonely Planet goed hadden gelezen, dan hadden we het geweten. Maar dat deden we niet. We waarschuwen je graag vooraf. Lees mee en leer van onze fouten...

Met de bus reizen in China
Verplaatsen van Lijiang naar Dali met de bus
Verboden stad met kinderen
Rondlopen in het filmdecor van The Last Emperor
Chinese Muur met kinderen
Het beste stuk van de Chinese Muur? Goede vraag!