Op zoek naar de kunstschatten van Dalí in Figueres
Spanje
Susan
Spanje
08/29/2020
7 min

Op zoek naar de kunstschatten van Dalí in Figueres

08/29/2020
7 min

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí. Je houdt van zijn werk of je vindt het helemaal niets. Feit is wel dat hij een meester is in de kunstwereld, die naast zijn werk ook beroemd is vanwege zijn shockerende persoonlijkheid en zijn obsessie met Adolf Hitler. Eén ding is zeker: het werk van Dalí zal kinderen absoluut versteld doen staan!

Het Dalí museum met kinderen

Het museum biedt een unieke kans om kinderen kennis te laten maken met de surrealistische kunst van Salvador Dalí. De kleurrijke en vaak bizarre schilderijen prikkelen de verbeelding van kinderen en stimuleren hun creativiteit. Bij binnenkomst kunnen kinderen deelnemen aan speciale rondleidingen die zijn ontworpen voor jonge bezoekers. Deze tours zijn interactief en betrekken kinderen op een speelse manier bij de kunstwerken. Daarnaast zijn er creatieve workshops waar kinderen zelf aan de slag kunnen gaan en hun eigen surrealistische kunst kunnen maken.

Het museum biedt ook een kindvriendelijke audiotour aan, die in begrijpelijke taal de verhalen achter de kunstwerken vertelt. Hierdoor wordt het voor kinderen gemakkelijker en leuker om de kunst te begrijpen en waarderen.

Als je van plan bent met jonge kinderen te gaan, neem van tevoren tijd om enkele van Dalí's schilderijen online te bekijken. Dit zorgt ervoor dat ze bij aankomst al iets herkennen, wat de ervaring nog leuker maakt.

Dalí museum met kinderen

Perfect op een regenachtige dag

We worden wakker en het is koud en het regent. Regen in het voorjaar aan de Costa Brava? Het is niet gebruikelijk voor deze tijd van het jaar horen we, maar vandaag toch echt het geval. Wat zullen we doen op deze regenachtige dag? We ontbijten en stappen snel in de auto op weg naar Figueres. Op naar het Dalí museum! Onderweg rijden we langs de kust en maken een korte stop in Sant Feliu de Guíxols. Dit lijkt ons – bij mooi weer – absoluut een leuk en sfeervol strandplaatsje waar je als gezin prima kunt verblijven.

Ook stoppen we nog even in Pals. Een leuk, authentiek dorpje gelegen op een heuvel. Het restaurantje dat we op het oog hebben bestaat niet meer, dus we rijden door naar Torroella de Montgrí en lunchen bij La Bohème Terrassa. En geloof het of niet: ook dit is een leuk plaatsje waar elke maandag een markt is. Ik denk wel dat het een uitdaging is om er te parkeren op een zomerse dag, want de leuke straatjes zijn namelijk autovrij.

Dali Museum met kinderen bezoeken

Een bezoekje aan Castel de San Ferran

We hebben tickets voor het Dalí museum gereserveerd om 16.30 uur. Vanwege de drukte werkt het museum met vaste tijdslots. Als we aankomen in Figueres, hebben we nog tijd over, dus we brengen eerst een bezoek aan Castell de Sant Ferran, een indrukwekkend fort dat slechts 5 minuten rijden van het Dalí museum ligt. We zijn verrast door de grootte en historie van het fort.

Het fort is in de zeventiende eeuw gebouwd om de stad Figueres te beschermen tegen aanvallen. De strategische ligging bij de Franse grens was aanleiding voor de bouw van het militaire fort. De muren om het verdedigingswerk hebben een totale lengte van 5 kilometer en binnen de muren waren vroeger 12.000 manschappen gelegerd. Het fort is het op een na grootste van Europa, wat het een imposante plek maakt om te bezoeken.

Zorg dat je goede schoenen draagt, want het fort is enorm en er is veel te ontdekken, zelfs voor de kinderen. In de zomer is het vaak rustiger, wat het een prima plek maakt om de drukte van het Dalí Museum even te ontvluchten.
Castell de Sant Ferran

De juwelen van Dalí

Tijd om naar de meesterwerken van de meester zelf te gaan kijken! Voordat we het ‘echte’ Dalí Museum binnenstappen, nemen we een kijkje bij een apart deel van het museum waar de juwelen te zien zijn die Dalí heeft ontworpen. Veel bezoekers slaan dit gedeelte over, terwijl het gewoon bij het ticket is inbegrepen.

De juwelen zijn absoluut de moeite waard. Dalí heeft een aantal prachtige stukken ontworpen, zoals een oog met een klok en traan, en een mond van parels. Ben je in het Dalí museum met kinderen? Sla deze indrukwekkende juwelen zeker niet over. 

Omdat dit deel vaak minder druk is, kan het een rustige stop zijn voordat je het drukkere hoofdgebouw van het museum bezoekt.
Dali Museum - juwelen collectie

Dalí museum met kinderen, de wachtrij is weg

Het is 16.30 uur, dus we sluiten aan bij de rij wachtenden die een kaartje hebben voor hetzelfde tijdslot als wij. Onze tassen worden gecontroleerd, we pakken een plattegrond mee en gaan het museum in. Het is ook binnen druk, maar dat doet niets af aan de pracht van de schilderijen van Dalí. Een van de hoogtepunten van het museum is natuurlijk de tombe waar Salvador Dalí zelf begraven ligt.

In een van de zalen zien we mensen in de rij staan voor iets dat op het eerste gezicht onduidelijk is. We ontdekken al snel dat het een optische illusie is van een gezicht, dat je alleen ziet vanaf een specifieke hoek op de trap. Een geweldig voorbeeld van Dalí’s speelse, surrealistische stijl, die ook kinderen enorm aanspreekt. Verderop in het trappenhuis is nog zo’n soort grapje uitgehaald, waarbij een gezicht tevoorschijn komt als je omhoog kijkt. We lopen uiteindelijk ongeveer anderhalf uur rond in het museum. 

Dali museum met gezin

Dali museum - juwelen de mond

Verderop is er eenzelfde soort grapje uitgehaald in het trappenhuis. Ook daar is weer een gezicht te zien. We vinden het museum behoorlijk druk maar lopen er uiteindelijk toch zo’n anderhalf uur rond met het gezin. Het is denk ik nog leuker voor kinderen als ze van tevoren iets meer weten over Dalí en wat hem bewoog. Daarom hieronder de kinderversie met uitleg over Salvador Dalí.

Dali museum- het gezicht

Dali museum - trap

Via een dakterras waar je met mooi weer lekker buiten kunt zitten, lopen we weer naar buiten. Oh, nog even naar de toilet! Dat is jammer, die waren helemaal aan het begin van het museum. Toch maar weer terug, ga dus liefst direct naar de toilet als je binnenkomt in het museum. We lopen terug naar onze auto die in de naastgelegen parkeergarage -met behoorlijk krappe plekjes- staat en rijden terug naar Blanes. Ook op een regenachtige dag kun je je goed vermaken aan de Costa Brava!

Wie was Salvador Dalí nu eigenlijk? (kinderversie)

Als je naar het Salvador Dalí museum gaat dan is het handig om je kinderen vooraf al wat informatie over de beste man te geven. Salvador Dalí leefde van 1904 tot 1989 en is één van de bekendste surrealistische schilders uit de geschiedenis. Hij werd geboren in Spanje, in Figueres om precies te zijn. Daarom is het Dalí Museum ook in Figueres en het is zo ontzettend leuk om het werk van Dalí van dichtbij te gaan bekijken!

Maar wat is surrealistische kunst? Dit is een kunstvorm uit de 20e eeuw waarbij de kunstenaar ervoor zorgt dat je naar een soort fantasie- of droomwereld kijkt. De kunstwerken die je ziet lijken als je er voor het eerst naar kijkt heel vreemd, maar je moet juist langer kijken om meer te zien. Een ander kenmerk van surrealistische kunst is dat de kunstenaar je een soort voor de gek wil houden door je dingen te laten zien die helemaal niet kunnen in onze wereld.

Dalí was echt een meester in het maken van vreemde schilderijen, sommige werken van hem zijn echt absurd en hij maakt mensen echt in de war. Salvador Dalí was naast zijn werk ook bekend om zijn gekrulde snor die stijf omhoog stond met was. Zeker weten dat je deze afbeelding gaat zien in het museum. Wist je dat Dalí begraven ligt in zijn eigen museum in Figueres in Spanje?

Dalí: “Ik wil dat mijn museum een enkel gebouw is, een labyrint, een groots en surrealistisch object. Het moet een ultiem theatraal museum zijn. De bezoekers moeten weggaan met het gevoel dat ze een theatrale droom hebben beleefd.”

Salvador Dali foto

Dali Museum - het koninklijk hart

Handig om te weten voor je bezoek

  • Reserveren: Het is aan te raden om je tickets vooraf te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Het museum werkt met tijdslots en je kunt een plekje reserveren voor een bepaalde tijd. Zorg dat je op tijd bent, want je ticket is geldig tot 20 minuten na je geboekte tijdslot.
  • Leeftijd en kortingen: Kinderen tot 8 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Studenten en 65-plussers kunnen vaak gebruikmaken van gereduceerde tarieven.
  • Toiletten: De toiletten bevinden zich helemaal aan het begin van het museum, dus zorg dat je hier meteen gebruik van maakt voordat je verder het museum in gaat.
  • Fotografie: Je mag in het museum niet fotograferen met flits, maar zonder flits is het toegestaan om foto’s te maken van de kunstwerken.