De fijne kneepjes van het Jordaanse kookvak
Vaak zeggen andere ouders tegen ons: jullie hebben geluk, want jullie kinderen lusten alles. Ik denk dat het anders is. Wij laten onze kinderen kennismaken met heel veel verschillende smaken vanaf het moment dat ze kunnen eten en besluiten niet voor hen dat ze iets niet lusten.
Maak kennis met het Jordaanse kookvak
Jordanië is geweldig voor heerlijk eten en tegelijkertijd is het een populaire bestemming bij gezinnen. Handig om te weten wat je er zeker moet eten in dit fijne land! In heel Jordanië liggen kookscholen, waar je de kneepjes van het Jordaanse kookvak kunt leren. Niet alleen ga je naar huis met de lekkerste recepten, maar vooral met kennis over de eetcultuur in Jordanië. De kooklessen zijn overigens niet alleen bedoeld voor toeristen, ook Jordaniërs zelf volgen regelmatig een kookles om hun kookkunsten bij te schaven. Het is dus ook nog eens een heel leuke manier om in gesprek te komen met de lokale bevolking! Wij vinden het de ultieme manier om met kinderen kennis te maken met ’s lands gebruiken en gewoonten op eetgebied.
Jordaniërs houden van zoet (en je kinderen vast ook!)
Jordaniërs zijn echte zoetekauwen. De oorsprong voor deze liefde voor suiker gaat terug naar de tijd van het Ottomaanse rijk, toen de koks van het Topkapi paleis in Istanbul de kunst van het maken van baklava onder de knie kregen. De lekkernijen werden over het hele rijk verspreid. Iedere regio gaf er zijn eigen draai aan, waardoor de baklava er in elk land net iets anders uitzag en smaakte.
In Jordaanse bakkerijen vind je nog steeds bergen prachtig gerangschikte baklava en allerlei andere zoete versnaperingen. Een maaltijd is dan ook niet compleet zonder een zoet dessert. Veel kinderen zullen hier waarschijnlijk dol op zijn, onze kleuter loopt absoluut niet warm voor zoet, maar zijn ouders vinden zoet wel erg lekker! Genieten dus van baklava, warbat, muhallabia, luqaimat, kunafeh, hareeseh, halaweh en…moet ik nog even doorgaan?
Verse producten en smakelijk streetfood
De prachtige olijfbomen in Jordanië dateren uit de tijd van Christus. In de woestijn staan meer dan 15.000 palmbomen met grote zoete dadels en overal in Amman vind je kleine stalletjes met heel smakelijk en vers bereid streetfood. Ook in de restaurants kun je in Jordanië prima eten, uiteraard tegen een iets hogere prijs. Voor gezinnen in veel gevallen wel prettiger, hoewel er met kinderen ook wel heel veel te zien is bij de kleine stalletjes. De hele tafel wordt in Jordanië wordt gevuld met mezzes, van romige hummus en baba ghanoush tot kubbeh: balletjes gevuld met gehakt.
Net als je denkt dat je genoeg gegeten hebt, moet het hoofdgerecht nog komen… Welkom in Jordanië! Maak er een feest van als je gaat eten in Jordanië met kinderen, het is geweldig hoe eten hier onderdeel is van de cultuur. Daar kunnen wij Nederlanders eigenlijk nog best wat van leren als je het mij vraagt.
Go local met je kinderen: eet mansaf
Uit eten in Jordanië met kinderen? Ga dan zeker het nationale gerecht proeven van de multiculturele keuken van Jordanië: Mansaf. Mansaf is een mix van rijst, lamsvlees en yoghurt gegarneerd met peterselie en pijnboompitjes. En het is heerlijk! Oorspronkelijk is Mansaf een gerecht van de bedoeïenen, die het in een grote schaal serveerden en alle reizigers in de woestijn in hun tent uitnodigden – een teken van gastvrijheid waar Jordanië nog steeds bekend om staat. Tegenwoordig wordt mansaf door de hele bevolking gegeten op bruiloften, religieuze feestdagen en andere bijzondere gelegenheden. Je kunt dit nationale gerecht proberen in één van de vele traditionele restaurants in Amman, maar voor de échte ervaring ga je naar de woestijn met je gezin. Je eet mansaf in Jordanië traditioneel met je rechterhand, terwijl je je linkerhand stevig op je rug houdt. En wat is een betere plek om uit te buiken dan onder de sterrenhemel?