Herculaneum, Pompeï in het klein
Italië
Susan (2019-2021)
Italië
10/03/2019
5 min

Herculaneum, Pompeï in het klein

10/03/2019
5 min

Als je naar Italië gaat en in de buurt van Pompeï bent, dan moet je daar naartoe. Toch? In eerste instantie dachten we inderdaad naar Pompeï te gaan met de kinderen. Maar na wat reviews te hebben gelezen, kozen we toch voor Herculaneum – in het Italiaans Parco Ercolano genoemd.

Herculaneum of Pompeï bezoeken?

De opgravingen van Herculaneum liggen net wat dichter bij Napels. Herculaneum is bovendien minder groots en dus overzichtelijker dan Pompeï. Verder schijnt er meer bewaard te zijn gebleven in deze plaats en daarom is Parco Ercolano (Herculaneum) interessanter dan Pompeï voor een bezoek vinden wij. De entreeprijs ligt net iets lager, hoewel dat voor ons niet doorslaggevend is. Daar komt bij dat het zomers erg heet is in Zuid-Italië dus om die reden vinden we het wel prima om een paar uurtjes rond te wandelen en om niet een hele dag in Pompeï met een heleboel andere toeristen door te brengen.

Overzicht over Parco Ercolano

Parkeren bij Herculaneum en onze eerste indruk

Aangekomen in Ercolano kunnen we de auto gemakkelijk in de parkeergarage parkeren die hoort bij het complex. Binnen 5 minuten staan we bij het entreegebouw waar de kassa’s en een klein souvenirwinkeltje te vinden zijn. We krijgen een plattegrond mee en lopen het terrein op. Je krijgt hier direct een totaaloverzicht over het geheel, omdat de opgravingen echt een flink aantal meters dieper liggen. Je begrijpt dan ook meteen waarom Pompeï en Herculaneum jarenlang onontdekt gebleven zijn. Beide plaatsen waren bedolven onder meters aarde! Het is bovendien bijzonder om te zien dat er Herculaneum midden in een woonwijk ligt en dat sommige huizen in Herculaneum nog grotendeels intact zijn gebleven. Ook een aantal muurschilderingen zijn goed bewaard gebleven.

Herculaneum met kids zien

Romeinse munt in Herculaneum

Herculaneum met kind

Huizen, winkels en binnenplaatsen

Ondanks het hoogseizoen is het niet enorm druk in Parco Ecolano. Fijn omdat je op die manier overal even rustig kunt kijken. De straten zijn nog intact. Of gerestaureerd, dat is moeilijk te zien. De Italianen zijn trots en zuinig op deze opgraving dus je ziet dat er op veel plekken zaken gerestaureerd worden. Met behulp van de plattegrond bekijken we diverse huizen, winkels en binnenplaatsen van dit bekende dorp aan de voet van de Vesuvius. Het badhuis voor vrouwen maakt indruk door de prachtig mozaïektegel vloer. Je kunt je behoorlijk goed voorstellen hoe het er hier vroeger uit moet hebben gezien.

Wat de uitbarsting van de vulkaan teweeg bracht…

Aan het einde van ons bezoek komen we bij de botenhuizen. Hier kun je dus zien dat de zee vroeger tot dit punt kwam en de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius heeft voor een paar honderd meter aan extra land gezorgd. Bij de botenhuizen zijn een heleboel lichamen van mannen, vrouwen en kinderen gevonden die nog geprobeerd hebben naar zee te vluchten, maar daar niet in geslaagd zijn. Erg indrukwekkend. Met kleine kinderen kun je dit deel wellicht beter overslaan, tenzij je je kinderen al goed kunt uitleggen wat hier is gebeurd. Onze kinderen waren vooral erg gefascineerd door het geheel en probeerden zich een voorstelling te maken van hoe erg het geweest moet zijn voor de mensen die er woonden toen de vulkaan uitbarstte.

Herculaneum met kinderen bezoeken

Op weg terug naar de uitgang passeer je een klein terrasje waar je zelf koffie/ frisdrank uit een automaat kunt halen. Hier zijn echter geen toiletten. Deze zijn wel te vinden in het naastgelegen gebouw waar een aantal gebruiksvoorwerpen, sieraden en meubilair uit Herculaneum tentoongesteld zijn. En niet geheel onbelangrijk: er is airco! Heerlijk om op dit soort hete dagen even op adem te komen.

Meer over Herculaneum en Pompeï (kinderversie)

Herculaneum was een oude stad in Italië die in 79 na Christus helemaal onder de lava en as werd bedolven toen de Vesuvius vulkaan uitbarstte. Herculaneum ligt naast de beroemde stad Pompeï, dat ook werd bedolven onder de lava op 24 oktober in het jaar 79 na Christus. Er zijn een heleboel huizen, spullen en lichamen opgegraven van de mensen die in deze twee stadjes woonden toen de Vesuvius uitbarstte. Er is zelfs nog een theater te zien in het stadje Herculaneum dat 7 kilometer van de krater van de Vesuvius af lag. De krater is eigenlijk het gat in de berg -de top van de vulkaan- waar de lava uitkomt bij een uitbarsting. Heel veel mensen in Herculaneum konden niet meer op tijd vluchten voor de lava die van de vulkaan af kwam.

Praktische informatie over Herculaneum met kinderen

Uiteindelijk hebben we ongeveer 2 uur rondgelopen in Herculaneum en was het echt indrukwekkend. Ook met wat kleinere kinderen is een bezoek aan dit beroemde archeologische terrein prima te doen. Wij hebben onze kinderen van tevoren het boek ‘Pompeï’ van auteur Peter Dennis laten lezen. Een interessant boek met veel tekeningen en uitleg over de vulkaanuitbarsting. Op die manier hadden ze een veel beter beeld van wat zich hier afgespeeld moet hebben. De film Pompeï uit 2014 kijken is natuurlijk ook een prima optie ter voorbereiding van je bezoek. Overigens is de audiotour huren ter plaatse ook een optie, maar deze is voor kinderen moeilijk te volgen en niet beschikbaar in het Nederlands.

Je moet er rekening mee houden dat het archeologisch park Herculaneum met een kinderwagen niet volledig toegankelijk is, een rug- of buikdrager is absoluut aan te raden als je Herculaneum helemaal wilt zien. Tickets kosten € 13,00 voor een volwassene, kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen. Jongeren tussen 18 en 25 jaar betalen € 2,00 (Geldig voor burgers van de Europese gemeenschap met identiteitsbewijs). Het is slim om je tickets vooraf te kopen via ercolano.beniculturali.it en draag zeker comfortabele schoenen tijdens je bezoek, de stenen zijn nogal ongelijk dus lopen niet heel erg prettig.

Herculaneum overblijfselen

Overblijfselen in Herculaneum