Maashorst Smaak Safari, voor kleine en grote lekkerbekjes
Noord-Brabant
Mireille Steegmans
Noord-Brabant
09/05/2020
8 min

Maashorst Smaak Safari, voor kleine en grote lekkerbekjes

09/05/2020
8 min

Maak een Maashorst Smaak Safari en ga op pad in een prachtig stukje Brabant met je kinderen, ontdek onze eigen regio rondom Oss! In natuurgebied de Maashorst kun je deze zomer een heuse safari met je hele gezin maken. Wat? Ik ga je meer vertellen! We hadden dit 10 jaar eerder moeten doen, want wat is er veel te beleven in onze eigen omgeving. De Maashorst Smaak Safari is één van de fantastische initiatieven deze zomer die je echt op je bucketlist moet zetten. Lees verder om erachter te komen waarom!

Maashorst Smaak Safari

Alpacafarm in Brabant

Wij gaan samen met de Renault ZOE op Smaaksafari

De Maashorst wordt ook wel het ‘oergebied van Brabant’ genoemd met haar wilde grazers, natuurparels en natuurlijk de kudde Taurossen waar je zeker niet te dicht bij in de buurt moet komen. Wij rijden de Smaak Safari met een Renault ZOE. Wat een feest om met deze groene auto te mogen rijden door de mooie natuur van de Maashorst. Met de actieradius van deze auto kunnen we gemakkelijk de hele Smaaksafari rijden. We komen er achter dat we ZOE met € 3,50 kunt opladen voor 100 kilometer rijplezier. Best aantrekkelijk tegenover +/- € 1,65 per liter benzine en bovendien veel groener. De CO2-uitstoot van een stekkerauto is over zijn hele leven gemiddeld 40% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Ik wist het niet eerlijk gezegd…

Je kunt deze auto huren voor een dagje toeren, wel op tijd reserveren. Voor ons persoonlijk is het voor een dagje Smaaksafari rijden drie tientjes duurder met een elektrische auto dan wanneer we rijden met onze eigen auto (als we puur kijken naar de benzinekosten). Dat is de ervaring meer dan waard als je het ons vraagt!

Testrijden in Renault ZOE

Fietssafari of autosafari, voor ieder wat wils

We kunnen kiezen uit de fietsroute van 45 kilometer of de autoroute van ongeveer 130 kilometer door de natuur. Omdat we erg veel fietsen in de Maashorst met onze kinderen kiezen wij voor de autoroute. Deze gaat dwars door de vier gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. We gaan trouwens niet op safari met onze eigen auto, maar met de nieuwe Renault ZOE. Juist, een elektrische auto in een groene omgeving. Daar worden wij blij van!

Meteen bij restaurant één worden we al verrast, wat een fijne plek. We komen nu al op plekken in onze eigen gemeente die we nog niet eerder hebben gezien, dat belooft veel goeds! Natuurlijk ga ik niet alle plekken en gerechten verklappen, dan is de verrassing er vanaf. Maar dat je verrast gaat worden tijdens de Maashorst Smaaksafari kan ik je wel vertellen.

Hoe werkt het precies die Maashorst Smaaksafari?

Je reserveert een plekje via de site van de Maashorst Smaaksafari. De route krijg je vervolgens in je mailbox. Op de dag van jouw keuze start je je eigen safari bij één van de horecagelegenheden in de route. Daarna rijd je de voorgestelde route, of je wijkt wat af zoals wij deden en je stapt onderweg even uit op een aantal leuke plekken. Bij iedere horecalocatie krijg je een TO GO gerechtje mee. Wij hebben bij een paar restaurants zelfs de mogelijkheid om het gerecht daar te eten, niet verkeerd met een lekker drankje erbij als er buiten net even flink regent.

Maashorst Smaak Safari

Onze ultieme autosafari tips

Een goede voorbereiding is super belangrijk als je op safari gaat! Daarom geef je ik enkele tips mee:

 • Lees vooraf de autoroute door en kijk samen waar je onderweg zou willen stoppen om je benen te strekken. Zorg dat je onderweg makkelijk bij je PDF-document kunt om de route goed te blijven volgen. Printen kan handig zijn, al is het wel een boekwerk.
 • Zorg dat je om 12.00 uur bij het eerste horeca adres bent. Dan heb je de hele middag de tijd en hoef je je niet te haasten. De route is vrij lang en als het druk is dan moet je soms wat langer wachten op je TO GO gerecht. Slim dus om dat in te calculeren.
 • Mocht je net als wij later dan 19.00 uur zijn, bel dan eventjes naar het betreffende restaurant om te overleggen. In ons geval was het geen probleem dat we wat later waren.

Pokebowl

Een feest van smaken

Had ik al gezegd dat je je vingers gaat aflikken bij de gerechten die je onderweg krijgt? Vis, vlees, groenten, soep, een ijsje om je vingers bij af te likken. Het menu kan variëren en verrast word je gegarandeerd tijdens de Smaaksafari. Je hebt de keuze om je gerechten onderweg op leuke plekken op te eten, erg fijn met mooi weer. Onze jongens genieten het meest van de heerlijke ijsco bij de ondergaande zon in de speeltuin bij de entree van natuurpark De Hooge Vorssel. En de burger drive-in scoort ook hoog. Wij vinden de poke bowl van ‘Het Gelukkigste Eetcafé van Nederland’ heerlijk, maar zoals gezegd: geen garantie dat jij dezelfde gerechten krijgt. Verder ga ik niet te veel verklappen over wat je voor lekkers krijgt.

Laat je onderweg verrassen

Je hebt van 12.00 tot 19.00 uur de tijd om de hele Smaaksafari af te leggen. Geloof me, je wilt het liefst geen adresjes missen. Kijk vooraf even bij de tips in de routebeschrijving waar je wilt stoppen. Dat scheelt onderweg tijd en het is nu eenmaal nodig om keuzes te maken, want alle tips bezoeken ga je niet redden. Bewaar de Smaaksafari-route dus, die tips zijn ook erg leuk voor later. Wij stappen onderweg onder andere af bij een Alpacafarm in Vorstenbosch, De Kilsdonkse Molen in Heeswijk Dinther en Natuurspeeltuin Graaf van Megen. Bij de laatste twee plekken kun je je TO GO gerecht prima opeten. Je afval wel meenemen graag.

Ik moet er wel even bij vertellen dat wij flink zijn uitgelopen en rond 21.00 uur de auto weer thuis op de oprit parkeren. Zoals gezegd hebben wij gebeld met de laatste restaurants en zij gaven aan dat het geen probleem was dat we uitliepen. Het pontje kun je overigens met je pinpas betalen, contant geld heeft wel de voorkeur. Dat gaat een stukje sneller dan de mobiele pin vertelt de schipper ons.

Maashorst Smaak Safari

Meer praktische informatie over de Smaak Safari

Boek je de Maashorst Smaak Safari dan heb je de keuze uit twee routes rondom en dwars door natuurgebied De Maashorst. Ik kan je vertellen: de Maashorst met kinderen is tof! Je kunt met de fiets, motor, auto of ander vervoersmiddel de bijpassende fiets- of autoroute gaan rijden. De fietsroute is 45 kilometer en als ik uittel dat je van 12.00 tot 18.00 uur de tijd hebt voor deze route dan zou ik zeggen: kies voor de autoroute met kinderen als het niet zo’n fiets-fans zijn. Deze is 130 kilometer, gaat via pondjes (€ 2,10 voor een auto) door prachtige stukken landschap en natuurlijk langs de deelnemende horecagelegenheden waar je steeds een korte stop maakt en je verrassend gerechtje TO GO meeneemt. Je eet dit gerecht in de auto of bij je fiets op, dus blijft op afstand van alles en iedereen.

Kunnen jullie wel wat kilometers aan? Dan kom je met de fiets absoluut wel meer in het natuurgebied van de Maashorst zelf. Ik ben serieus trots op dit prachtige stukje bij ons om de hoek. De afgelopen 3 maanden waren wij hier wekelijks minimaal één keer te vinden en dat heeft er voor ons mede voor gezorgd dat onze thuis quarantaine eigenlijk heel fijn was. De natuur is voor ons een echte uitlaatklep gebleken.

Als er plek is dan kun je in overleg met de locatie eigenaar kijken of je op het terras kunt zitten. Kinderen mogen natuurlijk deelnemen, maar er worden geen speciale kindergerechten geserveerd. Voor ons niet erg met twee lekkerbekjes die alles eten, maar dat is persoonlijk. Misschien handig om gewoon een zak krentenbollen in te slaan met een lekker stuk fruit voor je kinderen. Iedereen blij en dan zijn alle buikjes lekker gevuld!

Dwars door Bernheze, Landerd, Oss en Uden

De Maashorst Smaak Safari gaat dwars door De Maashorst heen en is tot en met 27 september 2020 op vrijdag, zaterdag en zondag te boeken. Wil je fietsen en heb je zelf geen fiets? No worries, huur een fiets bij De Mastworp (ligt bij de deelnemende locatie Teugel Resort). Het is wel nodig om vooraf even te reserveren en om door te geven of je de autoroute of de fietsroute wilt doen, dan zorgen de deelnemende locaties dat alles klaarstaat op de juiste datum. Je krijgt in totaal bij zes locaties een smakelijke verrassing, drankjes zelf meenemen of ter plaatse bestellen. Dat laatste heeft de voorkeur om de horeca ondernemers te supporten, zou fijn zijn dus als je daar rekening mee wilt houden (dank u namens de ondernemers!).

>> Lees ook: onze tips en favoriete uitjes in Brabant

Kindvriendelijke restaurants in de Maashorst Smaak Safari

Zoals gezegd worden er geen specifieke kindergerechten geserveerd tijdens De Maashorst Smaak Safari. Wel kan ik je vertellen dat de meeste horeca gelegenheden wel kindvriendelijk zijn. Zo is er bijvoorbeeld een speeltuintje bij het Bomenpark en ook bij Hartje Groen kunnen kinderen even lekker uitrazen.

Zoals gezegd zijn er twee verschillende routes door De Maashorst. De autoroute is ongeveer 130 kilometer, ik ben zelf verrast en verbaasd over deze lengte. Onderweg zie je verschillende bezienswaardigheden en leuke plekken. Je haalt op de volgende zes locaties smakelijke TO GO gerechten op:

 • Teugel Resort – Bedafseweg 22, Uden (T: 0413 26 30 88)
 • De Toren – Torenstraat 12, Heeswijk-Dinther (T: 0413 29 63 07)
 • Bomenpark – Vorsselweg 3, Heesch (T: 0412 47 30 74)
 • Op de Poort – Torenstraat 28, Megen (T: 0412 462 275)
 • De Potter – Pastoor van Winkelstraat 2, Schaijk (T: 06 434 877 92)
 • D’n Brouwer – Kerkstraat 62A, Zeeland (T: 0486 45 08 86)

Kies je voor de fiets? Dan kun je een route van ongeveer 45 kilometer verwachten en ga je dwars door de natuur van de Maashorst heen. We hebben hier echt fijne fietspaden en prachtige uitzichten kan ik je vertellen! Als je het gezellig vind dat ben ik ook als gids in te huren. Bij de volgende horecagelegenheden maak je een pitstop:

 • Teugel Resort – Bedafseweg 22, Uden (T: 0413 26 30 88)
 • Kriekeput – Schaijkseweg 3a, Herpen (T: 0486 41 51 00)
 • Hartje Groen – Udensedreef 14, Schaijk (T: 0486 46 17 03)
 • Eetcafé Pumpke – Raadhuisplein 7, Nistelrode (T: 0412 61 29 56)
 • De Pannekoekenbakker – Udenseweg 31, Zeeland (T: 0486 45 20 14)
 • IJscafé Holland – Promenade 51, Uden (T: 0413 31 01 59)

Hoe, wat, waar? 

De Maashorst Smaak Safari kan niet meer geboekt worden, maar met deze informatie kun je natuurlijk wel zelf langs leuke plekken touren in de regio. Als lid van Kleine Wereldreiziger PLUS kun je me vragen naar de meest geschikte route en kan ik je gericht meer vertellen over de highlights.Bomenpark Oss bij zonsondergang