Oost-Afrika met kinderen
Afrika
Mireille Steegmans
Afrika
02/01/2022
4 min

Oost-Afrika met kinderen, samen op safari

02/01/2022
4 min

Afrika en ook Oost-Afrika staat nog op onze bucketlist, maar we hebben besloten om hier pas naartoe te gaan als onze kinderen oud genoeg zijn om zich deze reis te kunnen herinneren. Dat deden Carin (51) en Bertil (49) ook. Zij namen hun studerende kinderen mee naar Oost-Afrika voor een onvergetelijke familiereis met Sawadee. Wij hadden een interview met hun jongste dochter Rebecca (12) over hoe zij het vond om met een groep te reizen door de prachtige landschappen van Oost-Afrika met haar ouders en broer Alexander (14).

Een bijzondere reis door Oost-Afrika

Rebecca: "Al ons hele leven lang reizen we met z’n viertjes de wereld rond. Mijn vader en ik zijn allebei in Duitsland geboren en sindsdien hebben we in Canada, Amerika en op verschillende plaatsen in Nederland gewoond. Momenteel woont mijn vader in Brussel voor zijn werk en zoekt mijn moeder hem meerdere dagen per week op. Alexander heeft afgelopen jaar 6 maanden in Beijing gewoond en zit nu in Delft op kamers. Ik ga zelf dit jaar een semester in Zuid-Afrika studeren."

Waar zijn jullie precies geweest in Oost-Afrika?

"We hebben een rondreis gemaakt door Kenia, Tanzania en Zanzibar. Het was een 23-daagse georganiseerde reis met Sawadee. Het reisgezelschap bestond uit 20 personen, een Keniaanse reisleider, een buschauffeur en een kok. De service vond ik goed, we hebben duidelijke instructies gekregen voor het inpakken van de bagage (maximaal 15 kilo in een soft-case tas i.v.m. een binnenlandse vlucht van Tanzania naar Zanzibar) en de excursies waren allemaal goed georganiseerd. De groep was divers en ontzettend leuk met een aantal reizigers van mijn leeftijd. Van tevoren kun je al precies zien wie er meegaat op reis en kun je dus contact leggen via Sawadee, dat is echt ideaal.

Kinderen in Kenia

Mooiste herinneringen aan Oost-Afrika

"Mijn mooiste herinneringen aan deze vakantie waren sowieso de safari’s met de jeeps die we in 5 verschillende wildparken hebben gemaakt in Kenia en Tanzania. Het spotten van 'the big 5' is gaaf. Heel bijzonder waren ook de bijbehorende overnachtingen tussen de dieren, en het duiken wat we hebben gedaan bij de Mnemba Atoll op Zanzibar. In het Samburu National Park in Kenia liepen er olifanten over de camping en zaten de aapjes en bavianen het eten van ons bord te staren tijdens ons ontbijt. Vervolgens liepen in het Serengeti National Park de hyena’s letterlijk tussen de tenten, de waterbuffels stonden achter de tent en we hoorden de leeuwen ’s ochtends brullen. Je moet 's nachts echt niet uit je tent komen dus!"

Zanzibar met kinderen

Wat heeft je verrast in Oost-Afrika?

"Kenia en Tanzania liggen op en om de evenaar. Een paar jaar geleden heb ik bij mijn aardrijkskunde lessen geleerd dat het klimaat op de evenaar tropisch is, maar op de evenaar in Kenia was het ontzettend droog! Niet dat ik had verwacht dat we in een jungle terecht zouden komen, maar dit was toch wel tegen mijn verwachtingen in. De Nationale parken bestonden voornamelijk uit zand en enkele struiken en bomen die tegen te lange droge periode bestand zijn. Langs de rivieren stonden echter wel veel groene bomen. Dat zag er heel bijzonder uit."

Familiereis Zanzibar met kinderen

Tanzania, wat mag je niet missen?

"Als een bezoek naar Tanzania op de planning staat is Arusha met haar kleurrijke spice-market ook zeker een aanrader. Wandelend tussen de smalle gangen van de markt ervaar je de geuren en kleuren van de Oost-Afrikaanse groenten en specerijen. Het is wel belangrijk dat het fototoestel in je tas blijft, want zonder (toestemming van) een reisleider stellen mensen het niet op prijs dat er foto’s van hen of van hun producten worden gemaakt. Goed om te weten!"

"Het is daarnaast belangrijk om al je waardevolle spullen zo dicht mogelijk op je lichaam te dragen i.v.m. de zakkenrollers. Mijn telefoon is in Mto wa Mbu (bij Lake Manyara National Park) gestolen, omdat ik dacht dat het beter was om mijn spullen ‘veilig’ in de bus te laten liggen dan mee te nemen op excursie. Bewaak je waardevolle spullen dus!"

Safari Tanzania met kinderen

Welke tips heb je voor reizigers naar Oost-Afrika?

"De safari’s zijn een must als je vakantiebestemming Oost-Afrika is. Bij de kust is er de mogelijkheid om bij koraalriffen te snorkelen en duiken. Als je snorkelt zie je ook veel. Als je een rondreis wil gaan maken kan ik aanbevelen bij het Mago Guesthouse in het zuiden van Kenia te overnachten. Dit guesthouse is verbonden met de lokale school die opleidingen aanbied voor leerlingen die de basisschool hebben afgerond, maar eigenlijk te weinig geld hebben om een vervolgopleiding te volgen. Het Mago guesthouse voorziet de leerlingen van onderwijs en eventueel een kamer dichtbij de onderwijsinstelling. Het gehele project is opgestart door 3 ondernemende Nederlandse mannen. Mijn ouders en ik hebben geld gedoneerd aan het guesthouse om een leerling 2 jaar lang te kunnen laten studeren!"

Gezinsreis Oost-Afrika met kinderen