Rondreizen vanuit je huiskamer met Disney+ en Netflix
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
04/02/2020
3 min

Rondreizen vanuit je huiskamer met Disney+ en Netflix

04/02/2020
3 min

Ik was als kind een fanatieke verzamelaar geweest van alle videobanden (!) van Disney Classics. Met de komst van Disney+ (en daarvoor ook al) is wel duidelijk dat Disney+ veel meer te bieden heeft dan animaties voor kinderen met vrolijk zingende dieren, wonderschone zeemeerminnen en grappige sneeuwmannen. Sinds we aan huis gekluisterd zitten in deze toch wel haast bizarre tijd van social distancing zijn wij natuurlijk gaan kijken naar alternatieve reismogelijkheden. Dag Frankrijk, Italië en Griekenland. We komen zo snel het kan alsnog jullie kant op!

Gelukkig leven we in een tijdperk waarin we de hele wereld in onze eigen huiskamer kunnen beleven. Hallo Netflix en Disney+! Ik geef je graag onze 3 favoriete films op een rijtje. Een lijstje voor reisliefhebbers, daarom heb ik er voor het gemak meteen bij gezet waar deze films werden gefilmd. Wij hebben deze films met onze 8-jarige allemaal bekeken, maar ik kan me voorstellen dat ze niet voor alle kinderen al geschikt zijn. Maak die inschatting zelf.

Morne Trois Pitons National Park

Van Saint Vincent en de Grenadines tot Hawaii

Eén van onze favorieten vanwege het briljante spel van Johnny Depp en de fantastische sfeer die wordt neergezet in de film: Pirates of the Carribbean. Inmiddels zijn we met onze 8-jarige begonnen aan deze films met veel actie en zeker ook mooie landschappen. Te beginnen met deel 1: The Curse of the Black Pearl (2003). De film begint in Saint Vincent en de Grenadines, ja dit is een land, in de de Caribische Zee ten noorden van Grenada (één van de kleinste landen ter wereld). De haven van Port Royal werd gebouwd in Wallilabou Bay en het onbewoonde eiland dat Captain Jack Sparrow en Elizabeth Swann verlaten is Petit Tabac, een eiland in het zuiden van Saint Vincent en de Grenadines. Dead Man’s Chest (2006) is voornamelijk opgenomen ten noorden van Dominica.

De Titou-kloof in het Morne Trois Pitons National Park is het toneel voor de gevaarlijke gevangenschap van Will Turner (Orlando Bloom) en Capucin Point is de plek van de molen met zijn weggelopen wiel. En dat terwijl Davy Jones’ Locker zich dan juist weer in de woestijnen van Bonneville Salt Flats in Utah bevindt. On On Stranger Tides (2011) speelt grotendeels in Hawaii en er is een kleine rol weggelegd voor Greenwich Naval College in Londen. Het eiland Kauai’s Allerton Garden wordt voornamelijk gebruik in deze film en hier werd bijvoorbeeld ook Jurassic Park opgenomen. Het eiland is alleen toegankelijk over zee.

Van de Afrikaanse savanne tot toverlampen

Inkoppertje deze, maar wel absoluut aanraders; de live-actionbewerkingen van een aantal grote Disney films waaronder mijn alltime favorite The Lion King, Aladdin en Beauty and the Beast. We hebben nog niet alle films gezien, dus Lady en de Vagebond, Dumbo en Cinderella staan minimaal nog op ons lijstje de komende tijd. Het was gewoon dik lachen met Will Smith als geest in de lamp en genieten van de mooie muziek en kostuums in Beauty & the Beast. Heerlijk om in sprookjessferen te komen.

The Lion King speelt natuurlijk in de Afrikaanse savanne, zeker weten dat je het liefst direct naar Zuid-Afrika wilt gaan als je deze film hebt gezien. Wist je trouwens dat ‘The Circle of Life’ wordt gezongen in Zulu? Dit is een lokale taal uit Zuid-Afrika, maar voor de makers van de film is Oost-Afrika ook absoluut een inspiratiebron geweest. De dieren spreken bijvoorbeeld Swahili, een taal die vooral in Kenia en Tanzania wordt gesproken. De makers van The Lion King verbleven ook in het Borana Conservancy in Kenia om onderzoek te doen voor het maken van de film.

Aladdin is een mix van Indiase, Marokkaanse en andere Oosterse invloeden. De sfeer maakte voor ons deze film leuk om te kijken, we hebben de avond daarna een lekkere Marokkaanse tajine op tafel gezet!

Tanzania decor voor Lion King

De Kronieken van Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast

Eén van onze all time wegdromers: The Chronicles of Narnia. Het zal geen geheim zijn als je deze film ziet dat Disney hiervoor naar Nieuw-Zeeland ging. Maar er is nog een bestemming die je misschien wat minder snel herkent. Oost-Europa! Je ziet de kinderen op een treinreis op de Severn Valley Railway en het huis van de professor waar ze verblijven, ligt in de buurt van Auckland. Verder zijn er nog wat Nieuw-Zeeland locaties van het Zuidereiland. Aslan’s Camp is Elephant Rocks, nabij Duntroon. Het laatste gevecht is op Flock Hill, ten noorden van Christchurch en het Kasteel van Cair Paravel ligt in Purakaunui Bay. Voor de winterse setting werd er voor deze film geschoten in Tsjechië. Het Adrsšpach natuurreservaat, een Nationaal Park aan de Poolse grens was decor en dat geld ook voor het westen van Tsjechie. De griezelige natuurlijke zandstenen zijn de torens van Tiské Stěeny, met uitzicht op het dorp Tisa.

Prachtige natuur van Tsjechië