Met je peuter naar de bioscoop? Neem mijn tips mee!
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
02/02/2023
4 min

Met je peuter naar de bioscoop? Neem mijn tips mee!

02/02/2023
4 min

Kan ik met een peuter naar de bioscoop? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld en dat hangt denk ik ook heel erg af van je kindje zelf. En is je zoon of dochter 2 jaar of  4 jaar? Dat is natuurlijk een enorm verschil. Lees onderstaande tips voordat je met je peuter naar de bioscoop gaat.

Vanaf welke leeftijd kun je een kind meenemen naar de bioscoop?

Veel ouders twijfelen over een bioscoopbezoek met hun kind. Kan mijn kind wel zo lang stilzitten? Ik kan je één ding vertellen: andere ouders worstelen met precies dezelfde vraag. Als je peuter volgens de leeftijdsindicatie welkom is en jij denkt zelf dat je kind klaar is voor een bioscoopje dan zeg ik: gaan! Voor het ene kind kan het grote scherm best wel heftig zijn, het andere kind vindt het interessant. Maak dus zelf de afweging en laat je niet gek maken. Het volume van kinderfilms voor de allerkleinsten wordt overigens aangepast dus een gehoorbeschadiging zal je kind niet oplopen.

Kijk naar jouw eigen peuter

Wij vinden films geweldig en kijken thuis regelmatig een film met het hele gezin. Onze 2-jarige kijkt op zijn manier ook mee, met pauzes dus. Onze oudste was bijna 4 jaar toen ik voor het eerst met hem naar de film ging, de jongste ging naar de film met 2,5 jaar. Je kunt zelf als ouder echt het beste bepalen of dit wel of niet kan. Onze peuter kijkt mee naar Cars dus als deze film lukt dan is een uur in de bioscoop ook wel mogelijk dacht is. Dat was een goede inschatting. Maar kan je peuter nog niet bij een kort filmpje houden dan zou ik zeggen: besteed je geld aan een ander leuk uitje met je peuter.

Kies je film en het tijdstip zorgvuldig

Onze peuter is dol op Peppa Big, Bing en Mickey Mouse. Thomas de Trein is op dit moment even niet meer zo populair. Ik kan dan wel heel graag naar een film van Thomas de Trein willen gaan, maar als een peuter daar even niet voor in de mood is dan houdt het gewoon op. Kies dus heel gericht de film voor je peuter, dat maakt het sowieso makkelijker om het een uur lang ‘vol te houden’ in een bioscoopzaal. Volhouden klinkt misschien wat negatief, maar bij een verkeerde filmkeuze is het ineens toch wat minder leuk kan ik je vertellen uit eigen ervaring. Wat trouwens uitkomst kan bieden is de kleuterbios voor de allerjongste filmfans van ongeveer 2 tot 6 jaar. Zowel Pathé als Kinepolis hebben een Kleuterbios weet ik.

De films draaien op bepaalde tijden in de ochtend en de middag en dat is natuurlijk erg bepalend voor de fun. Peuters zijn in de ochtend nog fris en fit. Als ze richting het middagslaapje gaan zullen veel peuters hangerig worden en is de lol van een film kijken er vaak sneller vanaf. In de ochtend is het vaak rustiger in de bioscoop dan in de middag, misschien ook slim om mee te nemen in je overweging voordat je met je peuter naar de bioscoop gaat.

Tips voor bioscoopbezoek met een peuter

Kleuterbios en Mini Mornings

Pathé, Kinepolis, Vue Cinemas. Allemaal hebben ze de faciliteiten voor een Kleuterbios of Mini Morning. Oftewel: met je peuter naar de bioscoop gaan! De films die er draaien zijn afgestemd op de kleintjes en duren ongeveer 60 minuten. Het licht blijft vaak aan het geluid wordt zachter gezet, zodat ook de kleinste peuters kunnen kennismaken met de bioscoop op een fijne manier. Bij alle bioscopen die ik noem krijgen peuters een filmdiploma mee naar huis, hoe leuk! De Pathé Kleuterbios wordt gehouden in alle Pathé bioscopen, behalve Pathé City en Pathé Tuschinski.

Bij Vue Cinemas heet het concept Mini Mornings. Een andere naam, maar hetzelfde concept om de allerkleinsten op een betoverende manier kennis te laten maken met de wonderlijke wereld van het witte doek. Elke zondagochtend presenteert Vue Cinemas de speciale Mini Mornings voorstellingen waarbij ook het licht wordt gedimd en je hebt altijd de vrijheid om even de zaal te verlaten als dat nodig is. Er is altijd wel een speciaal filmavontuur te beleven voor de kleintjes bij één van de bioscopen!

Doe alvast wat huiswerk

Draai de trailer van de film die je hebt gekozen maar alvast grijs! Dan weet je peuter wat er gaat komen in de bioscoop. Bestel je kaartjes van tevoren online en kies je stoel, dan weet je precies dat je op de plek zit die jullie het fijnst vinden. Veel mensen zitten graag achterin, wij kiezen juist een plaats voorin met onze peuter. Geen afleiding voor je neus! Verder is het fijn om bij een drukke film niet in het midden te zitten, maar juist aan de zijkant. Dan kan je er gemakkelijk uit als je naar de toilet moet, maar ook als je kind lekker wil gaan dansen voor het scherm samen met alle andere peuters. Geloof me, dat gebeurt bij sommige films. Ik was er zelf getuige van tijdens Trolls.

Bioscoop met een peuter

Let it go, let it go…

De beroemde tekst van één van de populairste liedjes uit de film Frozen: let it go! Je kunt het perfecte tijdstip hebben gekozen rondom het middagslaapje, de leukste film gaan kijken en de mooiste stoelverhoger kiezen in de favoriete kleur van je peuter. Maar als je zelf niet ontspannen bent dan wordt je bezoek aan de bioscoop met je peuter in no time een fiasco! Iedere ouder zit met dezelfde vragen, problemen en zorgen dus laat het gaan dat je kindje niet blijft zitten, dat je peuter voor het scherm staat te dansen en dat er geroepen en gezongen wordt. Dat is nu eenmaal de bioscoop met een peuter.

Geniet samen, leg je telefoon aan de kans en… ONTSPAN! Iets met spiegelneuronen en kinderen die prima aanvoelen als jij niet ontspannen bent als ouder. Ik vertelde er al eens over in mijn blog over vliegen met kinderen.