
Met je peuter naar de bioscoop? Neem mijn tips mee!
Kan ik met een peuter naar de bioscoop? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld en dat hangt denk ik ook heel erg af van je kindje zelf. En is je kindje 2 jaar of als 4 jaar. Dat is natuurlijk een enorm verschil. Lees onderstaande tips voordat je met je peuter naar de bioscoop gaat.
Tips voor de bioscoop met een peuter
Vanaf welke leeftijd kun je een kind meenemen naar de bioscoop?
Veel ouders twijfelen over een bioscoopbezoek met hun kind. Kan mijn kind wel zo lang stilzitten? Ik kan je één ding vertellen: andere ouders worstelen met precies dezelfde vraag. Als je peuter volgens de leeftijdsindicatie welkom is en jij denkt zelf dat je kind klaar is voor een bioscoopje dan zeg ik: gaan! Voor het ene kind kan het grote scherm best wel heftig zijn, het andere kind vindt het interessant. Maak dus zelf de afweging en laat je niet gek maken. Het volume van kinderfilms voor de allerkleinsten wordt overigens aangepast dus een gehoorbeschadiging zal je kind niet oplopen.
#1 Kijk naar je eigen peuter
Wij vinden films geweldig en kijken thuis regelmatig een film met het hele gezin. Onze 2-jarige kijkt op zijn manier ook mee, met pauzes dus. Onze oudste was bijna 4 jaar toen ik voor het eerst met hem naar de film ging, de jongste ging naar de film met 2,5 jaar. Je kunt zelf als ouder echt het beste bepalen of dit wel of niet kan. Onze peuter kijkt mee naar Cars dus als deze film lukt dan is een uur in de bioscoop ook wel mogelijk dacht is. Dat was een goede inschatting. Maar kan je peuter nog niet bij een kort filmpje houden dan zou ik zeggen: besteed je geld aan een ander leuk uitje met je peuter.
#2 Kies je film en het tijdstip zorgvuldig
Onze peuter is dol op Peppa Big, Bing en Mickey Mouse. Thomas de Trein is op dit moment even niet meer zo populair. Ik kan dan wel heel graag naar een film van Thomas de Trein willen gaan, maar als een peuter daar even niet voor in de mood is dan houdt het gewoon op. Kies dus heel gericht de film voor je peuter, dat maakt het sowieso makkelijker om het een uur lang ‘vol te houden’ in een bioscoopzaal. Volhouden klinkt misschien wat negatief, maar bij een verkeerde filmkeuze is het ineens toch wat minder leuk kan ik je vertellen uit eigen ervaring. Wat trouwens uitkomst kan bieden is de kleuterbios voor de allerjongste filmfans van ongeveer 2 tot 6 jaar. Zowel Pathé als Kinepolis hebben een Kleuterbios weet ik.
De films draaien op bepaalde tijden in de ochtend en de middag en dat is natuurlijk erg bepalend voor de fun. Peuters zijn in de ochtend nog fris en fit. Als ze richting het middagslaapje gaan zullen veel peuters hangerig worden en is de lol van een film kijken er vaak sneller vanaf. In de ochtend is het vaak rustiger in de bioscoop dan in de middag, misschien ook slim om mee te nemen in je overweging voordat je met je peuter naar de bioscoop gaat.

#3 Doe alvast wat huiswerk
Draai de trailer van de film die je hebt gekozen maar alvast grijs! Dan weet je peuter wat er gaat komen in de bioscoop. Bestel je kaartjes van tevoren online en kies je stoel, dan weet je precies dat je op de plek zit die jullie het fijnst vinden. Veel mensen zitten graag achterin, wij kiezen juist een plaats voorin met onze peuter. Geen afleiding voor je neus! Verder is het fijn om bij een drukke film niet in het midden te zitten, maar juist aan de zijkant. Dan kan je er gemakkelijk uit als je naar de toilet moet, maar ook als je kind lekker wil gaan dansen voor het scherm samen met alle andere peuters. Geloof me, dat gebeurt bij sommige films. Ik was er zelf getuige van.
#4 Let it go, let it go…
De beroemde tekst van één van de populairste liedjes uit de film Frozen: let it go! Je kunt het perfecte tijdstip hebben gekozen rondom het middagslaapje, de leukste film gaan kijken en de mooiste stoelverhoger kiezen in de favoriete kleur van je peuter. Maar als je zelf niet ontspannen bent dan wordt je bezoek aan de bioscoop met je peuter in no time een fiasco! Iedere ouder zit met dezelfde vragen, problemen en zorgen dus laat het gaan dat je kindje niet blijft zitten, dat je peuter voor het scherm staat te dansen en dat er geroepen en gezongen wordt. Dat is nu eenmaal de bioscoop met een peuter.
Geniet samen, leg je telefoon aan de kans en… ONTSPAN! Iets met spiegelneuronen en kinderen die prima aanvoelen als jij niet ontspannen bent als ouder. Ik vertelde er al eens over in mijn blog over vliegen met kinderen.
#5 Tip voor de kerstdagen: Bings Kerstfeest en andere verhalen
Dit is een goede start voor peuters die dol zijn op Bing zoals onze peuter. Kom alvast in de stemming voor de feestdagen met je kleintje samen met Bing en ervaar tegelijkertijd voor het eerst hoe zo’n bezoek aan de bioscoop is met je peuter. Deze film gaat over het driejarige konijntje Bing, zijn knuffel Flor en zijn vriendjes Sula, Coco en Panda. Zij maken zich op voor een heus bioscoopavontuur. Vanaf 25 november zijn ze te zien op het witte doek, in Bings Kerstfeest en andere verhalen.
Bing is geschikt voor peuters en kleuters en weerspiegelt op een authentieke manier hun leven. Bing beleeft allemaal avonturen samen met zijn vriendjes, en wordt geconfronteerd met verschillende situaties en problemen die hij samen met zijn knuffelvriend Flor oplost. In de bioscoopfilm maakt Bing samen met zijn vriendjes cadeautjes open en hopen ze dat het gaat sneeuwen.
Waarom Bing met je peuter als eerste film in de bioscoop? Het schattige konijntje Bing stimuleert fantasie, probleemoplossende vaardigheden en sociale vaardigheden als vriendschap, samenwerken, spelen en zorgen voor elkaar. Bing leert en ontwikkelt zich snel, maar kan toch altijd de hulp gebruiken van volwassenen, net als peuters en kleuters in het echte leven. Herkenbaar dus! In het kerstverhaal word je voorgesteld aan Nicky, het superschattige neefje van Sula. Samen maken ze cadeautjes open. Bing wil heel graag een Hoppity Woesj Raketslee, maar kan er alleen mee spelen als het gaat sneeuwen. Bing neemt je ook mee het bos in, om samen met Sula, Panda en Flop boombladtekeningen te maken. Ook zie je de prachtige poppenkastvoorstelling van Bing en Sula. Zien we daar nou een Bijtosaurus?! Als die maar niet gaat brullen!
Kortom: een leuke eerste film om met je peuter naartoe te gaan als je de stap richting het grote doek durft te maken met je kleintje. De film duurt een uur en geloof me, die kleine kinderen blijven echt niet allemaal op hun stoel zitten een uur lang. Laat die verwachting dus maar los!