Umwelt zone Duitsland

Wat is een milieusticker of milieuvignet?

Een milieuvignet is in een aantal landen in Europa verplicht als je in de gemarkeerde milieuzones komt. Het is belangrijk om goed uit te kijken of je zomaar met je auto een bepaald gebied in mag rijden. Bijvoorbeeld in Duitsland heb je met milieuzones te maken, maar zelfs in Nederland kun je er mee geconfronteerd worden.

Wat is een milieusticker/milieuvignet?

In een aantal Europese landen is een milieusticker verplicht als je in gemarkeerde milieuzones rijdt.  Je toont met een milieusticker of vignet aan dat je toestemming hebt om in de milieuzone te rijden, omdat je auto voldoet aan de gestelde voorwaarden. We hebben een overzicht gemaakt van een aantal landen waar je alert moet zijn op milieuzones.

Milieuzones in Nederlandse steden

In diverse Nederlandse steden heb je al te maken met mileuzones, al is dit nu nog beperkt. Je kunt wel verwachten dat er de komende jaren dingen gaan veranderen met betrekking tot regels en het milieu, want bijvoorbeeld in Amsterdam, Leiden, Utrecht en Nijmegen zijn er al regels of wordt eraan gewerkt. De meeste regels met betrekking tot milieuzones in Nederlandse steden hebben nu nog te maken met brommers en scooters of met dieselauto's van voor een specifiek jaar. Let in ieder geval op wat wel en niet mag, want je kunt een flinke boete verwachten als je ergens rijdt waar je niet mag rijden met je voertuig vanwege een milieuzone.

Milieuvignet voor Duitsland

Veel Duitse steden hebben te maken met luchtverontreiniging en daarom kennen veel Duitse steden een 'Umweltzone'. Je moet een milieusticker hebben op het moment dat je in een Umweltzone rijdt, een speciale milieusticker die je bij de ANWB of in Duitsland zelf kunt kopen in daarvoor erkende garages (tijdens openingstijden).

Welke steden hebben milieuzones in Duitsland?

In ieder geval kun je in steden als Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hannover, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Oberhausen, Osnabrück, het Ruhrgebied, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal verwachten dat je Umweltzones tegenkomt. Dit wordt heel duidelijk aangegeven met borden. Heb je een milieusticker voor Duitsland nodig? Dan zijn er drie handige mogelijkheden om je milieusticker of milieuvignet te regelen:

  • Je haalt hem bij ANWB
  • Milieusticker Duitsland
  • Je koopt de milieusticker bij TÜV-kantoren en tankstations die een eigen garage/werkplaats hebben en dus de bevoegdheid heeft om een uitlaatgastest uit te voeren.

Milieuzones in Italiaanse steden

Wij zijn er zelf al meerdere keren mee geconfronteerd in Italië: delen van steden die op bepaalde tijden van de dag zijn gesloten voor gemotoriseerd vervoer. Hetzelfde kan je gebeuren in bepaalde regio's waar veel verkeer is. Waar je deze milieuzones vindt? Bijvoorbeeld in grote steden zoals Rome, Bologna, Florence, Triest, Turijn en Verona. Voor Milaan heb je zelfs een apart vignet nodig in bepaalde zones. Deze zones zijn duidelijk gemarkeerd met een verkeersbord en de tekst 'zona traffico limitato'. Zelfs als je geen Italiaans spreekt een duidelijke tekst en dus is 'ik spreek geen Italiaans' geen excuus. De tijden onder het bord geven aan als het verbod alleen geldig is op bepaalde tijdstippen. In toeristische gebieden kun je verrast worden met milieuzones zoals binnen de stadsmuren van Lucca en in Pisa. In de regio's Toscane en Trentino zijn ook milieuzones.

Meer specifieke uitzonderingen

Er zijn een aantal landen waar bijzonderheden gelden met betrekking tot milieuzones:

  • In Denemarken moeten buitenlandse voertuigen een Ecosticker hebben in milieuzones als ze boven de 3.500 kilo wegen. Je vindt de milieuzones in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg.
  • Ga je naar Londen met de auto? Zorg dat dat je de 'Congestion Charge' betaalt als je gaat rijden op Marleybone Road, Finsbury, Tower Bridge, Elephant & Castle, Victoria Station en Mayfair. Je moet je registreren hiervoor.
  • In Madrid en in sommige andere Spaanse steden zijn milieuzones die o.a. ook bedoeld zijn om meer ruimte te creëren voor de inwoners. De zones zijn gemarkeerd met 'Area de prioridad residencial' (alleen toegankelijk voor vergunninghouders). Negeer de borden niet, want controle vindt ook plaats met camera's.
  • Het centrum van Boedapest kan te maken hebben met een smogalarm. Op de even dagen is het centrum van Boedapest toegankelijk voor voertuigen met een nummerbord wat eindigt op een even getal. Op de oneven dagen is het centrum alleen toegankelijk voor voertuigen met een nummerbord wat eindigt op een oneven getal.

Controleer sowieso altijd voordat je op vakantie gaat heel goed de actuele situatie met betrekking tot milieustickers, milieuzones en vignetten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.