Op wereldreis met een camper met kids

Op (wereld)reis met de camper

Reizen met een camper door Europa, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland of Afrika is voor veel gezinnen een droom. Veel ouders doen het gewoon en kopen een camper of huren er een, maar er zijn ook mensen die twijfelen of eerst wat vragen beantwoord willen hebben, zoals:

Is reizen met een camper wel leuk voor kinderen?

Laten we vooropstellen dat ieder gezin anders is, maar de meeste kinderen vinden kamperen heerlijk. Ze zijn lekker veel in de natuur en als je op campings verblijft zijn er vaak een speeltuintje, een zwembad en andere kinderen om mee te spelen. Voor veel kinderen is dat heerlijk.

Wat door onze kinderen als een voordeel wordt beschouwd tijdens een roadtrip, is de mogelijkheid om aan een tafel te tekenen of spelletjes te doen tijdens het rijden. Maak je een wereldreis met schoolgaande kinderen, dan is dit ook een mooie plek voor ze om zich met schoolwerk bezig te houden. Dit kan mooi tijdens het rijden, hebben jullie daarna weer tijd om op avontuur te gaan!

Als je jonge kinderen hebt, is het fijn dat ze iedere nacht in hetzelfde bed slapen. Voor een baby, dreumes, peuter of kinderen die moeite hebben met verandering is die herkenbaarheid van de eigen slaapplaats helpend bij het in slaap vallen en doorslapen.

Kamperen tijdens een wereldreis met kinderen

Camperreis met een baby

Waar moet ik aan denken als ik een camper huur met jonge kinderen?

Eigenlijk is het best ideaal om een camper te huren als je met jonge kinderen reist. Zeker met een baby of dreumes sleep je behoorlijk wat mee als je op reis gaat. Reis je met een camper dan kun je die spullen vaak beter kwijt dan in een auto. Bovendien heb je alles bij de hand als je dagtripjes maakt. Je kunt je kind makkelijk verschonen onderweg (wel even parkeren uiteraard), je hebt altijd het eten bij de hand voor een hongerige dreumes of kunt een fles opwarmen voor je baby. Ook slaapjes zijn makkelijk te realiseren, omdat je de bedjes bij de hand hebt. Let er trouwens op dat de bank in de camper lang genoeg is, als je twee kinderen hebt die in een kinderstoel worden vervoerd! Dit kan per camper nogal verschillen. 

5% Korting op camperhuur

Leer jezelf een aantal routines aan. Welke? Dat hangt van jullie wensen af, maar deze twee wil ik graag met je delen! De eerste: zorg dat je boodschappen hebt gedaan voor je de camping oprijdt. Het is echt niet relaxed als je net alles hebt aangesloten, erachter komt dat je nog op pad moet voor de ingrediënten voor het avondeten. Nummer twee, maar zeker niet de onbelangrijkste: controleer voor je gaat rijden of het aanrecht leeg is, maar vooral of alle kastdeurtjes goed dichtzitten. Je wilt echt niet dat de inhoud van de kastjes op de hoofden van je kids valt zodra je de bocht doorgaat!

Wil je een langere tijd op reis met een camper, maar twijfel je of het iets voor jou is? Huur dan een camper voor een korte periode en ga proefkamperen! Dat is ook heel handig om erachter te komen of je alles wat je dacht nodig te hebben daadwerkelijk mee moet slepen of dat je wellicht dingen mist die handig zouden zijn voor een langere reis.

Kamperen met kinderen

Marshmallows maken op de camping

Is reizen met een camper waar mijn hele gezin in moet passen niet ontzettend duur?

Aan reizen met een camper hangt vooral in het hoogseizoen een behoorlijk prijskaartje. Zeker als je geen busje huurt met ‘maar’ twee slaapplaatsen, maar een compleet exemplaar met minimaal vier slaapplaatsen, een badkamertje en een keuken. Ook de kosten voor brandstof kunnen behoorlijk oplopen, met name als je door de bergen rijdt. Daarentegen kun je besparen door goedkope campings te boeken, of door te wildkamperen, wat overigens niet in ieder land mag, zoek dat goed uit. Waar je ook op kunt besparen is het eten. Met een complete camper heb je altijd een keuken aan boord. Hierdoor hoef je niet voor elke maaltijd naar een restaurant.

Bij veel verhuurders kun je een zogenaamd ‘kilometer-pakket’ nemen. Dan betaal je vooraf voor het aantal kilometers dat jij denkt met de camper af te leggen. Dit is meestal voordeliger dan achteraf betalen voor het daadwerkelijk gereden aantal kilometers. Een laatste tip, hoe eerder van tevoren je een camper reserveert, hoe goedkoper het wordt. 

Reizen met een camper met een peuter

Ik wil met mijn gezin steden bezoeken tijdens mijn reis, kan dat wel met een camper?

Wij vinden een camper vooral erg handig om te kamperen in de natuur, maar je kunt uiteraard ook kamperen bij steden. Kies dan een camping aan de rand van een stad en in de buurt van goede openbaarvervoersmogelijkheden. Wij vinden het niet superrelaxed om met een grote camper door een stad te rijden. Bovendien is parkeren niet overal toegestaan. Zoek dat van tevoren goed uit en rijd jezelf vooral niet klem in smalle straatjes. Klinkt suf, is het ook, maar toch zie ik het nog wel eens gebeuren...

Waar moet ik nog meer aan denken als ik een camper huur of koop?

Er zijn uiteraard heel veel dingen waar je aan moet denken. We hebben al veel tips gegeven in dit blog en willen er graag nog een paar aan je meegeven. Check als je een camper zoekt, of er voldoende slaapplaatsen zijn? Vraag jezelf af -en zeker als je een langere tijd op reis gaat: Wil ik iedere dag de eethoek inklappen om een slaapplek te creëren? Is het antwoord nee, dan kun je wellicht beter een iets grotere camper huren.

Het kan per land nogal verschillen hoe oud je moet zijn of hoe lang je in het bezit moet zijn van je rijbewijs voor je met een camper mag rijden. Verhuurbedrijven geven dit per land aan. Ook heb je in bepaalde landen een ‘groot’ rijbewijs nodig en/of een internationaal rijbewijs, de laatste kun je bij de ANWB aanschaffen.

Rijd je vanuit huis weg, dan kan het handig zijn om jullie fietsen mee te nemen. Je hoeft dan voor korte afstanden niet steeds de camper van zijn plek te halen. Bovendien vinden de kinderen het vaak erg leuk om met hun fietsen over de camping te crossen!

En de laatste tip: houd er rekening mee dat je -zeker met een grote camper- langzamer rijdt dan met een personenauto. Stel daar het aantal af te leggen kilometers per dag op af, dat houdt het voor de kinderen ook overzichtelijk en voor jullie gezin het meest gezellig.

Reizen met een camper met kinderen