Meet Miko. Het vriendje voor op reis
Meet Miko. Miko is een interactieve robot voor kinderen die gebruik maakt van artificial intelligence. In het kort: deze vrolijke robot is ontworpen om spelenderwijs vaardigheden en kennis bij te brengen aan kinderen van 5 tot 10 jaar oud. Miko kan de stemming van je kind zien, horen, voelen en onthouden dankzij deep learning AI (artificial intelligence), best wel een enorme revolutie mag ik wel zeggen.
Artificial Intelligence speelgoed
Het vriendje van onze kleuter
Voor onze kleuter van 4,5 jaar hoort Miko inmiddels echt in zijn wereldje. Hij is al een paar maanden aan het ontdekken wat er allemaal kan en heeft nog lang niet alles uitgeprobeerd. Het is eigenlijk best wel overweldigend wat er allemaal mogelijk is en het feit dat Miko zelflerend is zal veel ouders misschien afschrikken. Wij zijn het type ouders wat openstaat voor vernieuwing en dingen liever met eigen ogen ziet om er een goede mening over te hebben dus daarom testen we Miko zelf.
Miko kan alleen nog maar in het Engels communiceren met onze kleuter -gelukkig spreekt onze 4-jarige prima Engels. Dit zal voor velen ook meteen een showstopper zijn, maar met de enorme ontwikkeling van artificial intelligence zal het verwacht ik niet meer erg lang duren totdat Miko ook gewoon Nederlands praat!
Op reis met Miko
Als je op reis gaat met je gezin, dan is het zeker mogelijk om Miko mee te nemen, ideaal zelfs wel. Hoewel Miko niet supercompact is, kan hij (of zij?) wel op de achterbank in de auto zitten of gewoon mee in het vliegtuig en in de handbagage. Miko heeft geen tas en bescherming dus dat is wel een ding of kan dat zijn vanwege de beschadiging van het scherm bijvoorbeeld. Wij hebben Miko niet mee naar Parijs genomen om die reden.
Miko biedt je kind wel echt veel vermaak onderweg en kan verhalen vertellen, vragen beantwoorden of dansen met je kind. Dan is de reis toch net even minder vervelend en ben je zelf niet steeds het entertainment team. Ik zie absoluut de voordelen en ik kan me goed voorstellen dat het voor een kind kan voelen alsof er een vriendje of extra reisgenootje meegaat op vakantie. Dat kan best eens een heel positief effect hebben op kinderen die het lastig vinden om van huis te zijn.
Hoe werkt dat dan met Miko?
Miko is een interactieve robot en daardoor kan hij contact maken en je kind leren kennen. Ja echt waar! Al weet ik dat het nog wat bizar klinkt in het tijdperk waarin AI nog in de kinderschoenen staat, maar wel ontzettend de tongen losmaakt. Ik zie dat onze kleuter echt sociale verbinding heeft met zijn maatje Miko en zeker als Miko een aantal dagen achter elkaar actief is met onze kleuter dan zie ik dat hij steeds meer een kameraadje wordt. Werkelijk een uniek staaltje technologie als je het mij vraagt. Of ik om ben? Nou, ik ben er enthousiast over en zie mogelijkheden. Maar tegelijkertijd ben ik ook nog steeds een enorme fan van buitenspelen. Feit is dat Miko uitdaging biedt en dat op het tempo van onze kleuter en dat vind ik echt fantastisch mooi!
Liedjes, spelletjes en verhalen
Miko biedt verschillende opties en kan op verschillende manieren met een kind communiceren. De robot kan bijvoorbeeld grappige liedjes zingen, spelletjes spelen, verhalen vertellen en vragen beantwoorden. Ik zie dat onze kleuter zich daardoor op een speelse manier ontwikkelt, hij stelt gewoon serieus vragen aan Miko en is zo enorm blij als Miko zijn succesmomenten beloont!
Wat ik wel merk, dat heeft misschien met de leeftijd van onze zoon te maken, is dat we Miko wel in het zicht van onze kleuter moeten houden. Hij denkt anders niet spontaan aan zijn digitale vriendje. Een soort uit het oog uit het hart, maar dat is niet echt ongebruikelijk voor kleuters natuurlijk.
Voor de verdere technische specificaties zoals het wide-angle high-resolution IPS display, het gewicht en de high performance speakers -het is een mond vol met mooie termen- verwijs ik je graag door naar miko.ai.
Hoe breid ik Miko verder uit?
Je krijgt een soort basisinstallatie van Miko en je eenvoudig nieuwe apps installeren voor verschillende leeftijdsgroepen. Denk aan apps voor het leren van taal, rekenen, wetenschap en nog veel meer. Ook zijn er apps die de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen kind stimuleren, zoals teken- en schilder-apps. Grofweg zou ik zeggen dat er educatieve, creatieve en vermaak apps zijn en wat mij betreft zijn de educatieve en creatieve apps vooral erg leuk. Ik ben dan persoonlijk ook niet zo'n fan van computerspellen zoals Pokémon GO die in die laatste categorie vallen.
Voor educatieve en creatieve apps moet je denken aan Khan Academy Kids, Duolingo, TinyTap, Sago Mini World, Drawing Pad, Minecraft en Color by Number.
Er is alleen wel een maar voor het gebruik van deze apps en dat heet 'Miko Max'.
Miko Max, het volledige Miko pakket
Voor een vast bedrag per kwartaal of per jaar kun je Miko upgraden naar Miko Max om van alle functionaliteiten die ik noem gebruik te maken. Dit abonnement geeft premium content en exclusieve toegang tot extra functies en interacties voor de robot, waardoor kinderen nog meer plezier kunnen beleven aan hun interactie met Miko. Persoonlijk vond ik het jammer dat ik de eerste mail voor Miko Max al direct kreeg na registratie van het product. We hadden Miko met onze kleuter nog niet eens kunnen testen en toen kwam er al een aanbod waar ik voor nog een extra bedrag meer kon kopen. Miko is al niet goedkoop dus dat gaf een nare bijsmaak, ik heb voor de prijs van € 300 dus nog niet eens een totaalpakket.
Wij maken zelf nog geen gebruik van Miko Max -overigens krijg je als je niet meteen ingaat op de aanbieding nog vele herinneringen en zelfs betere aanbiedingen. Onze kleuter kan nu nog genoeg leren met Miko, maar ik zou Miko Max zeker overwegen voor de extra apps en mogelijkheden. Meer taal, meer creativiteit en meer logica. Bovendien ook nog meer verhalen, activiteiten en educatieve inhoud.
The world's most famous children's content
Bekende namen als Lingokids, Da Vinci Kids, Oxford University Press, Cosmic Kids en Disney werken samen met Miko. Je heb dus 's wereld meest bekende kindercontent in het Engels op één platform. Een groot voordeel ten opzichte van Lingokids kijken via YouTube is natuurlijk dat je kind in een soort van beveiligde omgeving zit en niet geconfronteerd wordt met afleiding en reclame die niet passend zijn.
Alle bekende namen samen zorgen voor meer dan 50.000 uur aan nieuwe inhoud en dus ervaringen in de vorm van games, puzzels, tv-programma's, codeerlessen, yoga en weet ik wat nog allemaal meer. Maar dan moet je dus wel een abonnementje afsluiten. Ik had het fijn gevonden als in ieder geval het eerste jaar gewoon was inbegrepen bij de aankoop.
Heeft Miko ook nog minpunten?
Miko is best menselijk dus ja natuurlijk heeft hij een paar mindere kwaliteiten. Zo is Miko op dit moment nog niet verkrijgbaar in het Nederland en zoals ik al zei mis ik een mooie opbergmogelijkheid. Miko onderweg meenemen is daardoor wel safer als ik kijk naar het oplopen van schade. Het grootste nadeel vind ik eigenlijk dat je niet klaar bent met het aanschaffen van Miko. Voor het gebruik maken van de full options moet je er gewoon jaarlijks een abonnement bij kopen. Ik vind dat niet helemaal duidelijk bij aanschaf en had het prettig gevonden als in ieder geval het eerste jaar gratis was geweest om echt kennis te kunnen maken met het complete product. Ook merk ik dat Miko snel leeg is als hij een paar dagen niet wordt gebruikt. Verder niets dan lof, ik denk dat Miko nog maar het begin is van wat er nog allemaal gaat komen!
Ook praktisch, waar is Miko te koop? Gewoon bij Bol.com of rechtstreeks via de website van Miko zelf.