Vakantiehuis in Zuid-Tirol? Ga slapen op de boerderij!
05 april 2016 
2 min. leestijd

Vakantiehuis in Zuid-Tirol? Ga slapen op de boerderij!

Al eens gedacht aan een vakantie op de boerderij in Zuid-Tirol? Lekker met je gezin verblijven in de prachtige natuur van de Italiaanse Alpen? Het woord boerderij zet je misschien wat op het verkeerde been dus lees even verder!

Vee drijven op een boerderij in Zuid-Tirol

Als ik het heb over een boerderijvakantie in Zuid-Tirol dan heb ik het over comfortabele accommodaties en de mogelijkheid om heel veel activiteiten te doen in de omgeving. Just the way we like it! Er zijn in Zuid-Tirol 1.600 werkende boerderijen met ieder een eigen specialiteit. Denk bijvoorbeeld aan fruitteelt, wijnbouw of een kaasboerderij. Het leuke is, is dat je hier als gast echt kennis kunt maken met het leven op de boerderij en ook met de lokale producten zoals kaas, melk, appelsap, brood, jam en nog veel meer. Kinderen mogen helpen met het voeren van de beesten, eitjes rapen bij de kippen, zelf een koe melken en zelfs meehelpen met vee drijven. Erg gaaf!

Kennismaken met oude tradities en gebruiken

Natuurlijk is dit concept niet nieuw. We kennen in Nederland ook al lang organisaties zoals Farmcamps en Boerenbed. Alleen als je gaat zoeken voor Italië dan is het vaak wat lastiger om nou juist te vinden wat je zoekt. Dan biedt Roter Hahn dus uitkomst! Het leuke aan de boerenbedrijven die door hen werden geselecteerd is dat deze ondernemingen heel kleinschalig zijn. Het leven op het platteland is in Zuid-Tirol nog heel erg verbonden met de natuur, oude ambachten, tradities en niet te vergeten bijzondere mythen en sagen. Oftewel: dit type vakantie is een beetje mysterieus, erg bijzonder en zeker heel anders dan thuis. Ontzettend leuk met kinderen!

Zuid-Tirol met kinderen

Vanuit de boerderij loop je vaak zo de natuur in en ben je dicht bij de dieren

Boerderijvakanties in Zuid-Tirol in het kort

De boerderijvakanties in het Italiaanse Zuid-Tirol zijn wat mij betreft in ieder jaargetijde wel een aanrader. De meer dan 1.600 verschillende boerderijen liggen op verschillende hoogten, variërend van 200 meter tot 1.900 meter. Daardoor is een boerderijvakantie in combinatie met wintersport dus ook optioneel! Er zijn zelfs een paar boerderijen die direct aan de piste liggen, daarvoor moet je even speuren op de site van Roter Hahn. En verder kun je met actieve kinderen natuurlijk prima paardrijden, bergbeklimmen, wandelen en mountainbiken in deze regio.

Boerderijen met een fietskeurmerk

Fietsen op vakantie, I love it! Wij doen dit als gezin vaak en hebben bijvoorbeeld in Portugal kennisgemaakt met Bikotel. In Zuid-Tirol kennen ze een soortgelijk concept. Er zijn boerderijen die van Roter Hahn het keurmerk ‘fietsvriendelijk’ hebben gekregen waardoor je dus weet dat deze accommodaties dichtbij een fietspad of een fietsroute liggen. Like! Bovendien hebben deze boerderijen faciliteiten zoals een droogruimte voor fietskleding, een werkplaats en fietsgereedschap. Fietsen worden op deze locaties gratis aangeboden en lunchpakketjes voor onderweg – wij noemen ze lupa’s – zijn hier altijd te krijgen met verse producten van de boerderij. Je kunt op deze plekken dus ook één nacht blijven en dan weer verder fietsen.

Kindvriendelijke accommodaties in Italië
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke agriturismo in Umbrië met kinderen

UMBRIË

Gardameer in Italië met kinderen

GARDAMEER & MEREN