Primeur: wij gaan voor het eerst kamperen in de natuur!
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
08/14/2016
4 min

Voor het eerst kamperen, lekker samen in de natuur

08/14/2016
4 min

Een paar nachten kamperen in de natuur staat al een tijdje op de bucketlist van Gijs. Als militair is hij natuurlijk wel gewend aan bivakkeren in het bos en aan weinig al genoeg hebben. En dat wilde hij al lang een keer met zijn eigen zoon doen!

Met z’n drieën kamperen in de natuur?!

Yup! Onze eenvoudige Safarica tent met bijhorende kampeeruitrusting is aangeschaft, vader en zoon gaan kamperen in eigen land. En dan komt onze kleuter erachter dat mama niet mee gaat. Mama is namelijk helemaal geen fan van de douche delen met 100 anderen, met slippertjes ‘s nachts door het natte gras lopen en weinig ruimte en comfort hebben. Maar dan zie ik de teleurstelling op het gezicht van mijn kleuter als ik eigenlijk al nee heb gezegd op de vraag ‘mama, maar jij gaat dan toch ook wel mee?’ Mijn moederinstinct geeft me een duw en een wijzende vinger, niet zeuren Mireille: ga gewoon mee! Dus dat gaan we doen. Met z’n drietjes kamperen in de natuur, want dan gaan we ook wel echt voor primitief en niet vanalles meesjouwen voor meer comfort. Op een drukke camping met weet ik hoeveel andere gezinnen op elkaar gepakt zitten wil ik zeker niet. Dus het wordt kamperen in de natuur en back to basic! Lekker buiten mijn comfort zone.

Logeren bij de boswachter van Staatsbosbeheer

Met een kind ontdekken we steeds meer dat er ook in Nederland en dicht bij huis zoveel te beleven is! Met Valkenburg en het Blote VoetenPark nog vers in het geheugen besluiten we dus om in Nederland te blijven voor ons eerste kampeeravontuur van twee nachten. We willen sowieso in de toekomst niet één of twee weken met de tent op vakantie. We hebben onze Safarica tent puur aangeschaft voor weekendjes weg, dicht bij huis in Nederland, België of Duitsland. Betaalbare uitjes om even back to basic te gaan. Uit het dagelijkse ritme te zijn. Onze kleuter laten kennismaken met de natuur. En waar kan dat beter dan bij de boswachter van Staatsbosbeheer? Als we zoeken op kamperen in de natuur komen we daar al snel terecht. Dit is wel echt precies wat wij bedoelen! Eenvoudig, één met de natuur en het lijkt erop dat er aan ieder van onze wensen kan worden voldaan!

Als we allemaal één ding moeten kiezen wat er zeker moet zijn op de kampeerplek dan komen we op het onderstaande lijstje waarvan de vraag is of de wens van een warme douche kan worden ingewilligd. Een douche is op veel plekken wel aanwezig, maar of deze ook warm is…

  • Gijs: een vuurplek / vuurhut
  • Mireille: een warme douche
  • Lucas: een speelplek
Kamperen in de natuur

Kamperen op een natuurkampeerterrein

Er is nog een tweede optie die we tegenkomen in onze zoektocht naar een leuke kampeerplaatsen voor kamperen in de natuur en dat zijn natuurkampeerterreinen. De ondertitel ‘te gast bij moeder natuur’ geeft me een beetje de kriebels, maar als we verder kijken dan worden we heel erg blij van de antwoorden op vragen als ‘Waar kunt u een vuurtje stoken?’ en de aparte pagina over kamperen in de natuur met kinderen spreekt ons direct an. Op en rond veel natuurterreinen is het mogelijk om bomen te klimmen, hutten te bouwen, kikkervisjes te vangen en natuurlijk om te ravotten in de natuur. Dit spreekt ons eigenlijk ook wel aan, het wordt nog lastig om een keuze te maken.

Verder lezen we informatie over een ontdekkist voor kinderen om de natuur te ontdekken. Deze ontdekkist is op veel natuurkampeerterreinen te vinden en bevat handige dingen als een loeppot, insectenzuiger, handloep en een muizenval om een levende muis te vangen. Voor mij klinkt het allemaal wat avontuurlijk en vooral ook onbekend, maar we gaan het meemaken! In eerste instantie was dit een ‘vader-zoon-project’ maar mama heeft zich laten overhalen om mee te gaan en dan gaan we ons echt onderdompelen en ontdekken wat kamperen in de natuur is. Back to basic in een simpele tent en niet op een camping waar alle denkbare faciliteiten aanwezig zijn.

Voorbereiding van ons ‘kamperen in de natuur avontuur’

Een heleboel nieuwe stof voor ons om te laten bezinken dus voordat we kunnen gaan kamperen in de natuur. We hebben in de basis nu een tent, stoeltjes, slaapzakken, (inflatable) slaapmatten en een dosis goede zin. Als jij nog praktische of briljante tips hebt voor ons newbies op de natuurcamping. Omdat wij nog weinig van kamperen weten, vragen wij je om jouw kampeertips hieronder achter te laten. We kunnen zeker tips gebruiken van ervaren kampeerders.

Speelgoed voor op de camping

Leuk speelgoed voor op de camping, wel speelgoed neem je nou eigenlijk het beste mee? Onze tip: kies voor speelgoed waar normaal gesproken niet zoveel mee wordt gespeeld. Natuurlijk mogen de zandbakspeeltjes niet ontbreken als je naar de camping gaat met kinderen. Verder is een opvouwbare aquaPlay waterbaan erg leuk en wat ons betreft mag een loopfiets zeker niet ontbreken.

Is het een dag wat minder weer? Dan kiezen wij voor spelletjes zoals Vier op een Rij (reiseditie), Monopoly (reiseditie), Yahtzee, de spellen van SmartGames of een kaartspel zoals UNO of Skip-Bo. Natuurlijk is er meer leuk speelgoed te bedenken voor op de camping! Wij hebben een selectie gemaakt van wat onbekender populair speelgoed.

Campinguitzet: wat is praktisch?

Er zijn natuurlijk 1001 dingen te bedenken om mee te nemen als je gaat kamperen met kinderen. Voor iedereen zal de lijst er anders uitzien, het ligt er maar net aan hoeveel comfort je wilt hebben tijden je campingtrip en hoeveel ruimte je hebt. Er zijn een aantal items die wij hier willen uitlichten, gewoon omdat ze handig zijn en niet iedereen ze kent. De Light my Fire Spork is multifunctioneel: een vork en lepel (spoon) in één. Lekker praktisch voor kleinere kinderen die nog niet met bestek eten. De CamelBak Eddy gebruiken wij al 4 jaar dagelijks en hij lekt nog steeds niet. Bovendien kun je hem makkelijk aan een haakje hangen en dragen door het ophanghaakje. De Hydro Flask flessen zijn extreem goed isolerende thermosflessen, handig als je warm water nodig hebt voor het maken van een flesje. Tegenwoordig is er zelfs een Hydro Flask Wine Bottle variant om je wijn gekoeld te houden. En natuurlijk het uitklapbare bestek. Geen losse spullen en gehannes, maar lekker alles-in-één bij elkaar.