Sleeën met een peuter, tips op wintersport

Slee (hout en kunststof)

Als je op wintersport gaat met je gezin of als Nederland onder een dikke laag sneeuw ligt zoals in februari 2021 dan is het tijd om de slee van stal te halen. Of om een fijne slee te kopen als je wilt gaan sleeën met je peuter. Wij hebben de houten slee waar ik zelf nog op heb gezeten standaard in de schuur staan, maar is die houten slee wel het handigste exemplaar met een peuter in de sneeuw? Wij nemen de proef op de som met onze peuter van 2,5 jaar.

Hoe vervoer ik mijn peuter in de sneeuw?

Een goede vraag als je in de sneeuw zit. Peuters kunnen nog niet zo ver lopen, onze peuter loopt een kleine 3 kilometer en dat is ver bovengemiddeld. Lopen in de sneeuw is best zwaar en al na iets meer dan een kilometer gaan de handen van mijn peuter omhoog terwijl hij voor me gaat staan: ¨mama tillen?¨

Je buggy of kinderwagen gaat je niet ver brengen in de sneeuw, dan zul je toch minimaal een set wheelblades nodig hebben. Erg handig overigens als je op wintersport gaat met je gezin, maar prijstechnisch minder aantrekkelijk als je een paar dagen sneeuw in eigen land hebt. Als je op wintersport gaat zijn de wheelblades absoluut de investering waard als je peuter nog vaak in de buggy zit. Maar de allerleukste optie om je peuter te vervoeren als er sneeuw ligt is natuurlijk de slee!

Sleeën met een peuter: IKEA hack

Leuk en betaalbaar is en blijft de authentieke houten slee. Maar met een peuter moet ik eerlijk zeggen dat de kale slee alleen geen echte optie is. Iets te snel opstarten, een heuveltje of wat te heftige afdaling en je peuter ligt onherroepelijk met de neus in de sneeuw. Niet voor niets is het advies deze slee pas vanaf 3 of zelfs 4 jaar te gebruiken. Vasthouden lukt al best aardig voor een peuter, maar de aandacht verslapt ook snel dus is er meer nodig voor comfort: een houten rugsteun biedt absoluut uitkomst, maar de IKEA hack van Kids Travel Service ook als alle houten rugsteunen zijn uitverkocht!

Sleeen met een peuterIKEA hack: de Antilop kinderstoel met spanbandjes op een houten slee

Het idee is simpel: je bevestigt de Antilop kinderstoel van IKEA met spanbandjes op de houten slee. Pak hiervoor geen tie wraps, hebben wij ook geprobeerd. In de kou redden tie wraps het niet en breken ze snel. Wat ons betreft is deze IKEA hack van de Antilop een perfecte oplossing. Onze peuter kan zelf niet zomaar uit het stoeltje klimen en zit lekker stevig.

Voor- en nadelen van een houten slee

Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden als je met je peuter wilt gaan sleeën dan alleen de houten slee! Wat belangrijk kan zijn in de overweging van je keuze bij het kopen van een slee is niet alleen comfort en veiligheid. Maar ook gewicht en volume. Wat weegt een houten slee? Dat kan verschillen, maar reken op een gewicht tussen de 4 en 7 kilo. En qua volume is het natuurlijk ook geen optie als je op wintersport gaat, tenzij je de opvouwbare houten slee kiest. Hoewel een houten slee heel stevig is en vaak generaties lang meegaat is het volume en het gewicht ook een nadeel. Een ander nadeel is ook de hoogte: als je kind valt dan is het van grotere hoogte. Er een aantal hele goede alternatieven in mijn ogen die dat bezwaar wegnemen.

Tips voor sleeën met een peuterAls je bijna in slaap valt tijdens het sleeën

Wat is nou de beste keuze om je peuter per slee te vervoeren? Dat is vooral afhankelijk van je eigen wensen en je kind. Overweeg wat voor jou belangrijk is: gewicht, volume, duurzaamheid en zeker niet onbelangrijk het veiligheidsaspect.

Houten slee met rugleuning

Een nieuwe houten slee op de markt is het exemplaar van Mountainboys Sledworks, wat een hippe slee is dit! Deze kwalitatief goede slee weegt 5 kilo en hij heeft daarmee hetzelfde nadeel als de authentieke houten slee: het gewicht. Er zijn echter wel een paar voordelen aan deze hardhouten slee van Mountainboys Sledworks. Deze hardhout slee is een stuk makkelijker te tillen vanwege het platte ontwerp, het zitje is stevig en solide. Het meest belangrijke en fijne aan deze slee vinden wij dat hij zo dicht bij de grond is. Geen heftige valpartijen dus, want er is geen riempje om je peuter vast te maken op deze slee.


Houten slee Mountainboys Sledworks

Kunststof ´bobslee´

En dan is er nog de kunststof bobslee. Sleeën met een peuter is in mijn ogen het meest comfortabel op de kunststof boblee als ik kijk naar het feit dat je peuter in een soort van kuipje zit, laag bij de grond. Qua valgevaar toch het meest optimaal en de ligging van deze bobslee is gewoon top. Er wordt echter geadviseerd om deze bobslee pas te gebruiken vanaf 3 jaar en lang niet alle exemplaren hebben een riempje om je kindje vast te maken. Dat is wel een nadeel in mijn ogen. Een ander groot nadeel is het materiaal in mijn ogen: plastic heeft een veel minder lange levensduur en is dus minder duurzaam.

Sleeen met een peuterEen kunststof slee is laag bij de grond, je peuter zit echt in een kuipje