Alhambra in Granada met kinderen
Andalusië
Mireille Steegmans
Andalusië
06/22/2021
4 min

Slenteren door de leukste steden van Andalusië

06/22/2021
4 min

Het is moeilijk kiezen als je gaat roadtrippen in Andalusie met je kinderen. Welke steden zijn leuk voor gezinnen? Het is lastig daar een eenduidig antwoord te geven. Of je nu naar Málaga, Sevilla, Ronda, Granada of Córdoba gaat. Ieder van deze steden in Andalusië is uniek. Dus wat zijn leuke steden in Andalusië met kinderen? We nemen je mee langs een aantal fijne plekken, mag je uiteindelijk zelf kiezen!

Malaga verrast gezinnen

Wil je een stedentrip combineren met een bezoek aan het strand? Dan is Malaga de plek om naartoe te gaan. Waarom denk je dat Antonia Banderas een fijn penthouse heeft in Málaga? De stad is fantastisch! Málaga heeft in totaal wel meer dan 15 stranden, zowel aan de rechterkant als aan de linkerkant van het centrum. Maar vergeet ook de kathedraal, een aantal leuke musea en Mercado Central Atarazanas niet.

Ronda, het bekendste witte dorp

Rondom de grote steden zijn er ook prachtige dorpjes te ontdekken, ideaal om dit met de auto te doen. Als je door de omgeving van deze beroemde witte dorpen rijdt dan kun je genieten van mooie uitzichten, leuke plaatsen die gebouwd zijn op hoge kliffen. Sla tijdens de witte dorpenroute zeker niet de plaats Ronda over met haar indrukwekkende hoge brug. Maak de klim naar beneden en bekijk dit prachtige bouwwerk van onderaf. Het is de moeite van de klim meer dan waard (niet buggyproof!). En als je dan alle witte dorpen gezien hebt...ga dan ook op zoek naar dat ene blauwe dorp: het smurfendorp Juzcar! Het is bereikbaar via een smalle weg, maar wat is dit blauwe dorp ontzettend leuk. Je bent wel gewaarschuwd, want er is geen smurf meer te vinden in dit dorp. Iets met rechten en geen overeenkomsten.


Córdoba, Sevilla en Granada

Andalusië heeft een aantal prachtige steden, waaronder Córdoba, Sevilla en Granada. In de zomerperiode kan het erg warm zijn in deze steden, daar moet je dus echt rekening mee houden en wat meer tijd incalculeren. 's Ochtends actief zijn en 's middags tijdens de siësta na een lekkere lunch samen met de kinderen genieten aan het zwembad. Een goede mix van actief zijn en lekker ontspannen op vakantie en genieten van de zon, de zee of het zwembad. In de steden is genoeg te ontdekken met kinderen.

Córdoba = kindvriendelijk

De Mezquita kathedraal van Córdoba staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. Op het binnenplein zitten honderden locals te genieten van de zon. Er wordt muziek gemaakt, gegeten en gedronken. Eén en al sfeer dus en dat bij een uniek bouwwerk. Córdoba is ook bekend vanwege haar patio's. Als je ronddwaalt in de vele straatjes dan zie je er ontzettend veel en ze hebben allemaal hun charme. Voor kinderen is het Patio Museum met verschillende doolhoven erg leuk, net als het museum over het ontstaan van de flamenco. Er zijn nog meer prachtige UNESCO-pareltjes in Andalusië die de moeite meer dan waard zijn.


Sevilla, must visit in Andalusië

Sevilla is veelzijdig en leuk met kinderen: in een koets rijden, een cruise over de Guadalquivir rivier en een bezoek aan het Koninklijk Paleis van Sevilla (Alcázar Real de Sevilla) zijn een paar must do's als je met kinderen in Sevilla bent. Maar wat ook niet mag ontbreken is een fietstour in het fietsvriendelijke Sevilla. Je kunt met je kinderen op een veilige manier heel veel van de stad zien en er zijn nette fietspaden. Door het prettige klimaat is het in iedere maand van het jaar prettig om te fietsen in Sevilla, veel kouder dan 15 graden zal het er niet zijn overdag. BajaBikes biedt leuke tours en goede kwaliteit voor betaalbare prijzen zoals bijvoorbeeld de 'highlights fietstour' of de 'tapas-fietstour'. Kinderzitjes moet je vooraf boeken en zijn gratis en voor kinderen vanaf 10 jaar zijn er kinderfietsen. De highlights fietstour duurt 3 uur en je kunt dan prima besluiten welke bezienswaardigheden, parken of plekken je nog eens wilt zien. Alcazar - het Koninklijk Paleis waar het vijfde seizoen van Game of Thrones werd opgenomen - is overweldigend. De tuinen met een doolhof voor kinderen, sinaasappelbomen en citroenbomen. Een prachtig plaatje en de kinderen kunnen er heerlijk rondrennen. Voor kinderen die van geschiedenis houden zijn de Kathedraal (Catedral de Santa María de la Sede) en Giralda erg indrukwekkend. Hier is het praalgraf van Christoffel Columbus te zien. De Giralda was ooit de hoogste minaret ter wereld en je hebt er tegenwoordig een mooi uitzicht over Sevilla als je de klim naar boven hebt gemaakt. Je hoeft geen trappen te klimmen, je loopt schuin naar boven in de Giralda. Vroeger werd deze route namelijk met ezels afgelegd.


Granada, meer dan het Alhambra

Wie denkt aan Granada zal direct denken aan het Alhambra paleis waar dagelijks lange rijen voor de deur staan. Voor kinderen is dit paleis ook prachtig om te zien, al zijn vooral de kleine kinderen ook wel snel uitgekeken omdat ze veel van hetzelfde zien. Je moet het dus zelf spannend maken en dat kan onder andere door van tevoren het boek 'The Alhambra told to children' te kopen, voor te lezen en vooral plaatjes te kijken. Kinderen zullen dan ineens heel anders kijken naar het Alhambra en het paleis zal veel meer tot de verbeelding spreken. Naast een bezoek aan Alhambra is de stad Granada zelf ook heel erg leuk vanwege haar leuke straatjes en steegjes. Ga zeker ook naar Albaicín, de oude Arabische wijk die recht tegenover het Alhambra ligt. Als je door de straatjes naar boven klimt, dan heb je een geweldig uitzicht op het Alhambra met op de achtergrond de indrukwekkende bergen van de Sierra Nevada.

TIP! Bezoek Alcazar en de Kathedraal van Sevilla tijdens de Spaanse siësta in de middag. Dan staat er ineens geen rij meer en kun je dus zo doorlopen! Erg fijn met kinderen :-)