Highlights tips Saoedi-Arabië met kinderen
Saoedi-Arabië
Mireille Steegmans
Saoedi-Arabië
02/03/2024
7 min

Ontdek de schatten van Saoedi-Arabië, één groot avontuur

02/03/2024
7 min

Eén ding is zeker: een reis naar Saoedi-Arabië met kinderen is een avontuur bomvol educatie, ontspanning en het ontdekken van een compleet nieuwe cultuur. Van de ongerepte schoonheid van de Rode Zee tot de historische rijkdom van Al-Diriyah, Djedda, Medina, Mekka, Dammam, en Riyad, biedt Saoedi-Arabië gezinnen een unieke kans om samen de wereld te ontdekken. Elk van deze plekken biedt haar eigen unieke verhalen en ervaringen, waardoor een bezoek aan Saoedi-Arabië een onvergetelijke reis is voor het hele gezin.

Tips Saoedi-Arabië met gezin

Als de zon ondergaat...

Als de zon ondergaat en de warmte van de dag langzaam plaatsmaakt voor de verkoelende avondlucht, komen de straten van Saoedi-Arabië tot leven. Mannen, gekleed in de traditionele lange witte gewaden bekend als 'thobes' verplaatsen zich en komen samen om gesprekken te voeren tijdens een avondwandeling. Het laat goed zien hoe er geleefd wordt in de Saoedische cultuur. Dit tafereel is een alledaagse weergave van het leven in Saoedi-Arabië, een land waar traditie en moderniteit samenkomen en waar de avonden een bijzonder moment van samenzijn zijn.

Samenkomen in de avond in Saoedi-Arabië

Ontdek de Rode Zee met kinderen

De Rode Zee in Saoedi-Arabië is een heerlijke plek voor gezinnen die houden van de natuur, duiken en de magie van ongerepte stranden. Met meer dan 1.200 soorten vissen en 250 soorten koraal biedt de Rode Zee een unieke kans voor kinderen en ouders om samen de onderwaterwereld te verkennen en te leren over de biodiversiteit en het belang van het behoud van onze oceanen. Zorg maar dat je van tevoren alle video's over waterdieren hebt gekeken van Freek Vonk!

Wat maakt de Rode Zee zo bijzonder voor gezinnen? Dat is toch wel de exclusiviteit en de ongerepte kustlijn die elke sprong in de zee of snorkeltrip fantastisch maakt. Het zien van walvishaaien en dolfijnen voegt een extra dimensie toe aan deze ervaring, waardoor jullie vakantie gegarandeerd een reis wordt die  je kinderen nooit zullen vergeten. Dat maakt zeker indruk! Met oudere kinderen is het een goede optie om hier een duik te maken, daar ga je geen spijt van krijgen.

Rode zee Saoedi-ArabiëDe Rode Zee is een must-do tijdens jullie rondreis

Djedda, stad van contrasten

Djedda, de poort naar de Rode Zee, is een stad waar het verleden en de toekomst samenkomen. Bekend van de Formule 1, maar stad met een oude ziel, en uitgestrekte boulevard met fonteinen. Een wandeling door Al-Balad, het hart van het oude Djedda, is een reis terug in de tijd. De historische gebouwen en de levendige soeks bieden een perfecte achtergrond om meer te leren over de Saoedische cultuur en tradities. Restaurants bieden de kans om de lokale keuken te proeven, een must-do voor elke avontuurlijke familie die van lekker eten houdt net als wijzelf. Het is slim om in je hotel of aan een local te vragen wat de beste adresjes zijn voor een typische lokale maaltijd.

Het moderne Djedda laat zien hoe de stad zich heeft ontwikkeld, met zijn indrukwekkende skyline en culturele bezienswaardigheden zoals de King Fahd Fountain, de hoogste ter wereld. Djedda is niet alleen een stad om te verkennen, maar ook een plek om te leren over de balans tussen traditie en moderniteit. Al-Balad is het historische centrum met ruim 650 pastel-getinte gebouwen, waar je in een authentieke Arabische sfeer heerlijk kunt ronddwalen. Geen wonder dat het inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Sfeer Saoedi-Arabië

Al-Diriyah, de geboorteplaats van een Natie

Een bezoek aan Al-Diriyah biedt gezinnen een unieke kans om de wortels van Saoedi-Arabië te ontdekken. Het gerestaureerde Al Turaif district is een openluchtmuseum dat verhalen vertelt over de oprichting van het land, de cultuur en de architectuur van de Najdi-stijl. Het is een plek waar kinderen de geschiedenis kunnen zien en voelen, waardoor het een onvergetelijke educatieve ervaring wordt.

Even kort een stukje historie en feiten. Al-Diriyah is de bakermat van het moderne Saoedi-Arabië, een historische locatie van onschatbare waarde. Gelegen aan de noordwestrand van de hoofdstad Riyad, langs de oevers van de Wadi Hanifa-vallei, was dit eens de thuisbasis van de machtige Saud-familie en de eerste hoofdstad van het Saoedische Rijk in de 18e en 19e eeuw. Het meest prominente district van Al-Diriyah is Al Turaif, dat bekend staat om haar unieke Najdi-architectuur van leem en modderstenen constructies. Het is een tastbaar symbool van de Saoedische identiteit en erfgoed, dat de overgang markeert van een nomadische naar een sedentaire levensstijl. In 2010 erkende UNESCO de betekenis van Al Turaif door het op te nemen op de Werelderfgoedlijst, waardoor het een beschermde status kreeg en internationale erkenning ontving.

Het historische belang van Al-Diriyah

Het historische belang van Al-Diriyah ligt in zijn rol als centrum van de macht en politiek in het vroege Saoedi-Arabië. Het was hier dat Imam Mohammed ibn Saud en de prediker Mohammed ibn Abd al-Wahhab in 1744 een bondgenootschap sloten, wat leidde tot de stichting van de eerste Saoedische staat, bekend als het Emiraat Diriyah. Dit verbond legde de basis voor het verspreiden van de Wahhabi-beweging en heeft diepgaande invloed gehad op de geschiedenis en ontwikkeling van het Arabische schiereiland.

De val van Al-Diriyah in 1818 door de Ottomaanse troepen markeerde het einde van de eerste Saoedische staat, maar de wederopbouw en restauratie die onlangs is ondernomen, belichamen de veerkracht en doorzettingsvermogen van de Saoedische natie. Het gerestaureerde Al-Diriyah is nu een levendig cultureel centrum, waar bezoekers kunnen wandelen door de oude straten, de prachtige paleizen en moskeeën kunnen bewonderen, en zich kunnen onderdompelen in de rijke geschiedenis van het gebied. Het blijft een essentiële site voor iedereen die geïnteresseerd is in de fundamenten van het moderne Saoedi-Arabië en de oorsprong van zijn heersende familie.

Saoedi-Arabië highlights

Al-Diriyah in Saoedi-ArabiëUNESCO World Heritage: Al-Diriyah is een plek bomvol cultuur en historie

Medina, een stad van geloof en geschiedenis

Hoewel de Moskee van de Profeet niet toegankelijk is voor niet-moslims, speelt Medina een cruciale rol in de islamitische geschiedenis en biedt het een context voor gezinnen om meer te leren over de islam en zijn tradities. Een bezoek aan de stad kan een respectvolle manier zijn om kennis te maken met een van de belangrijkste religies ter wereld.

Mekka, het hart van de Islamitische wereld

Voor moslimgezinnen biedt een bezoek aan Mekka, het spirituele centrum van de islam, een moment van diepe religieuze betekenis. Hoewel Mekka gesloten is voor niet-moslims, onderstreept het belang van deze stad voor de islamitische gemeenschap en biedt het een kans voor moslimgezinnen om hun geloof te verdiepen.

Mekka ligt in een vallei in het westen van Saoedi-Arabië. Dit is de heiligste stad in de islam en de geboorteplaats van de profeet Mohammed. Het is de locatie van de Ka'aba, een kubusvormig gebouw dat zich bevindt in de heilige moskee Al-Masjid al-Haram en de qibla, de richting die moslims opzien tijdens het gebed. Jaarlijks trekken miljoenen moslims naar Mekka voor de hadj, een van de vijf zuilen van de islam die elke fysiek en financieel in staat moslim ten minste eenmaal in zijn leven moet uitvoeren. Mekka en de hadj symboliseren eenheid en gelijkheid onder moslims, aangezien alle pelgrims dezelfde rituelen uitvoeren. De stad speelt een centrale rol in de islamitische cultuur en geschiedenis. Nogmaals: de Moskee van de Profeet is strikt alleen toegankelijk voor moslims.

Mekka Saoedi-Arabië

Dammam, een oase van rust aan de Perzische Golf

Dammam, met zijn prachtige Corniche en Half Moon Bay, is de perfecte plek voor gezinnen om te ontspannen en te genieten van de schoonheid van de Perzische Golf. Een boottocht tijdens zonsondergang of een duik in de warme wateren van Half Moon Bay zijn ideale activiteiten voor gezinnen die op zoek zijn naar ontspanning en avontuur.

Palmbomen Saoedi-Arabië

Riyad, het kruispunt van verleden en toekomst

Riyad, hoofdstad van het Koninkrijk en met 7,6 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Het ligt midden op het Arabisch schiereiland en de eerste restanten stammen uit de 14e eeuw. Er zijn tal van musea, zoals het Nationaal museum en het King Abdulaziz Historical Center, die leuk zijn te bezoeken. Shoppen kan in één van de moderne malls. En wie er liever op uittrekt kan een oase bezoeken of een ritje maken in een 4WD door de zandduinen. Een bezoek aan Riyad biedt een blik op het nieuwe Saoedi-Arabië. Van het Nationaal Museum van Saoedi-Arabië, waar gezinnen kunnen leren over de geschiedenis van het land, tot het moderne stadsleven en de groene oases, Riyad biedt een diversiteit aan ervaringen. Het Al Masmak-fort, nu een museum, vertelt het verhaal van de eenwording van Saoedi-Arabië en biedt een boeiende geschiedenisles voor het hele gezin.

En wat je dus echt niet mag missen is een uitstapje naar Al-Diriyah, de bakermat van het huidige Saoedi-Arabië, op enkele kilometers van Riyad. Deze oude stad bestaat uit verschillende wijken, waarvan Al Turaif de belangrijkste is. Hier vind je zevenduizend vierkante kilometer aan perfect gereconstrueerde leemstenen huizen opgetrokken in de traditionele Najdi-bouwstijl. Het is daarmee één van de grootste leemstenen bouwwerken ter wereld.

Handig om te weten voor je bezoek aan Saoedi-Arabië met kinderen