Luxemburg in de sneeuw met kinderen
Luxemburg
Mireille Steegmans
Luxemburg
11/24/2022
2 min

Sprookjesachtig Luxemburg tijdens de kerstdagen

11/24/2022
2 min

De geur van peperkoek, pannenkoeken en beignets vult de straten van de stad wanneer Luxemburg het einde van het jaar viert. Lichten ontsteken, concerten, vuurwerk, kinderspelen en kerstmarkten dompelen straten en pleinen in een sprookjesachtige sfeer. Luxemburg met kinderen tijdens de kerstdagen is fun!

Kerst in Luxemburg met kinderen

Een ideale stad en omgeving om te bezoeken als je net even wat meer dagen vrij hebt met je gezin: Luxemburg stad. Op een kleine 4 uurtjes rijden van Utrecht vind je dit Groothertogdom waarvan de binnenstad door UNESCO is aangemerkt als Werelderfgoed. Luxemburg met kinderen tijdens de kerstdagen is genieten van sfeer, gezelligheid, lekker snoepen en warme chocolademelk!

De gastronomie van Luxemburg 

Uiteraard kan ook gastronomie niet ontbreken tijdens een verblijf in het Groothertogdom Luxemburg. Geen land ter wereld telt een grotere dichtheid aan sterren per oppervlakte en inwoneraantal. Een uitgelezen keuze aan exquise adressen. Maar, iets bescheidener, ook op de kerstmarkten zijn de streekproducten niet te versmaden: aardappelbeignets, verse soepen, warme wijn op basis van de heerlijke rode en witte wijnen uit de Moezelstreek. Een betere keuze dus om op de kerstmarkt te eten in Luxemburg met kinderen tijdens de kerstdagen.

Geen beter moment om ambachtelijke chocoladebonbons te laten smelten op je tong dan aan de voet van de ijspiste waar een heel gastronomisch dorp klaarstaat. Niet alleen de hoofdstad huisvest een kerstmarkt, ook Esch-sur-Alzette, Dudelange en Differdange zijn een kerstbezoek waard. Het derde weekend van de advent opent aan de voet van de basiliek en het gotische stadhuis de kerstmarkt van Echternach. Middeleeuwse ambachten en de 80 kraampjes zorgen voor een bijzonder karakter van deze kerstmarkt waar je ook een animatieprogramma voor families kunt verwachten.

Luxemburg Stad met kinderen

Winterlights in de historisch binnenstad

Met het festival “Winterlights” heerst in de historische binnenstad, door UNESCO erkend als werelderfgoed, een feestelijke kerststemming. Genieten van onbezorgde kerstdagen in Luxemburg met kinderen. De stad die volgens onderzoek als de meest veilige ter wereld wordt beschouwd. Speciaal voor de gelegenheid heeft Luxemburg City Tourist Office een toeristisch arrangement. Je kunt met de Muséeskaart de tentoonstellingen in de stadsmusea gaan ontdekken. Daarna kun Luxemburg met kinderen tijdens de kerstdagen gaan ontdekken om vervolgens lekker te eindigen in een gerenommeerde patisserie. Je vingers aflikken dus bij lekkere chocolade en andere lekkernijen. Want daarvoor zit je in Luxemburg zeker goed! Per arrangement zijn vijf aankoopbonnen inbegrepen. 

Het Winterlights Festival vindt in 2023 plaats van 24 november 2023 tot 7 januari 2024. Voor de specifieke openingstijden van kerstmarkten kun je het beste de pagina van het toerismebureau van Luxemburg in de gaten houden. 

Kerstuitjes voor gezinnen

Opera, ballet, jazz en kerstgezangen

Alleen geschikt voor oudere kinderen en kinderen die van theater en kunst houden. ’s Avonds biedt het Grand Théâtre in Luxemburg een programma rond opera, ballet, jazz en kerstgezang. Er is in december altijd een bijzonder kerstconcert in de grote zaal van de Philharmonie en voor de kinderen is het adventscircus een hele goede keuze. Menig kinderhart zal hier sneller van gaan kloppen, sneller doen kloppen, net als de kerstmarkten her en der met hun reuzenrad, draaimolens en ander plezier voor groot en klein.

Schaatsen voor het stadhuis

Aan de voet van het stadhuis op de place Guillaume ligt een kunstijsbaan. Straatspektakel en een Sinterklaasstoet zijn te zien in de straten en pleinen tot laat in de avond. Super om Luxemburg met kinderen tijdens de kerstdagen op deze manier te ontdekken, toch? Weer eens even wat anders en laat naar bed is natuurlijk altijd een feest, mits je kinderen ’s ochtends ook wat langer slapen. Tussen eind november en midden december openen veel winkels ook op zondag de deuren in Luxemburg. Even tijd vrijmaken dus om te shoppen tijdens een weekendje Luxemburg met kinderen rondom de kerstdagen. Het Luxemburgse aanbod aan luxe- en grote merken en designwinkels is super. De kids moeten even een uurtje doorbijten, tenzij ze dol zijn op shoppen.