Luxemburg Stad met kinderen
Luxemburg
Mireille Steegmans
Luxemburg
10/04/2021
3 min

Het beste van de herfst tijdens een rondje Luxemburg

10/04/2021
3 min

Luxemburg met kinderen is in het najaar ook  een ideale bestemming: dichtbij, overzichtelijk en divers. Ik de beste tips voor de herfstvakantie in Luxemburg op een rij: van de kleurrijke bossen in de regio’s Mullerthal en Éislek via de romantische kastelenroute in de richting van Luxemburg Stad, de oostelijke wijnregio Moezel en regio Minett. De hoogtepunten van een rondje najaar.

Herfstvakantie in Luxemburg

Indian Summer in Mullerthal

De regio Mullerthal -ook wel Klein Zwitserland genoemd- beleeft in de herfstmaanden z’n eigen Indian Summer. Volg de befaamde Mullerthal Trail die zo’n 112 km door het gevarieerde landschap van de regio kronkelt. Via drie verschillende routes wandel je langs alle natuurlijke bezienswaardigheden van de regio: grillige rotsen, bemoste bossen, schilderachtige doorkijkjes, kabbelende beekjes en open weilanden. Natuurlijk kun je met kinderen gewoon een gedeelte van de route lopen.

Wil je daarnaast een beetje cultuur snuiven in deze regio? Boek dan een (Nederlandstalige) rondleiding op het Renaissanceslot Beaufort. Wil je al verder vooruit kijkt dan de herfst, dan kun je alvast alles plannen rondom de karakteristieke Krëschtmaart op der Heringer Millen, de kerstmarkt in Mullerthal. Vanaf 3 december tot aan Kerst kun je hier dagelijks genieten van sfeervolle stalletjes vol kerstlekkernijen en ambachtelijk handwerk. Op zondagen brengt de Kerstman een bezoek aan de kerstmarkt. Tijdens de kerstperiode in Luxemburg is er sowieso genoeg te doen voor gezinnen.

Mullertal Luxemburg

Op kastelentocht door Guttland

Geen beter jaargetijde voor een mystieke reis terug in de tijd dan de herfst. De regio Guttland in het westen van Luxemburg herbergt de meeste kastelen van het hele land, waar de komende maanden diverse speciale tentoonstellingen en rondleidingen plaatsvinden. Wil je er een aantal op één dag combineren, neem dan op 4 november 2021 deel aan Besichtigung des Tals der Sieben Schlösser. In een mini-bus, vergezeld door geen gids, bezoek je zeven kastelen, waaronder het recent gerenoveerde Tiefenburg, de terrastuinen van Kasteel Ansembourg en het 17e eeuwse kasteel Mersch.

Outdoor en cultuur in de Ardennen

De Luxemburgse Ardennen – of de regio Éislek - vormen het ideale decor voor een actieve herfstbreak. Trek er op uit in de ruige natuur van dit stukje Luxemburg: de ideale regio om te wandelen of fietsen. Combineer het met een bezoek aan de legendarische fototentoonstelling Family of Man in Clervaux. De ontroerende expositie is sinds 2003 erkend als UNESCO-werelddocumenterfgoed. Het is een manifest voor de vrede onder mensen. De tentoonstelling bestaat uit 503 foto’s van 273 fotografen uit 68 landen, waaronder Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, August Sander en Dorothea Lange. De collectie werd samengesteld door Edward Steichen en in 1955 voor het eerst getoond in het “Museum of Modern Art” (MoMA) in New York. De tentoonstelling is sinds de jaren negentig permanent in het kasteel van Clervaux gehuisvest.

Langs de Moezel: wijn en wandelen

Wandelaars kunnen een route van bijna 12 kilometer door het grensgebied van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk lopen, prima te doen met kinderen die gewend zijn om te lopen! Het is niet alleen genieten van het natuurschoon onderweg, maar ook een gastronomisch feest als je onderweg je stops goed plant. Je kunt dan regionale specialiteiten proeven uit elk land en wijnliefhebbers kunnen natuurlijk een wijntje pakken uit de Moezelstreek. 

Op 23 en 24 oktober kun je meer te weten komen over de distilleercultuur. De boomgaarden, wijngaarden en wijnhuizen openen hun deuren. De gepassioneerde Moezelstokers vertellen die dagen alles over hun traditie, kennis en cultuur op het gebied van vruchtenbrandewijnen. En natuurlijk hoort proeven erbij.

Museumnacht in Luxemburg Stad

Op 9 oktober tussen 17.00 en 1.00 uur vindt de 20e Museum Night plaats in Luxemburg Stad. Zeven musea, waaronder het beroemde museum Mudam, openen hun deuren om bezoekers de kans te geven een avondje te ‘museum-hoppen’. Sinds de eerste editie in 2001 is de Museumnacht in Luxemburg-Stad een jaarlijks terugkerend evenement geworden dat razend populair is. Dit 20-jarige jubileum staat bol van diverse rondleidingen, muziek, optredens, workshops, culinaire verrassingen en een feestelijke afterparty in Casino Luxembourg georganiseerd door Lagerkultur. Bezoekers kunnen gebruik maken van een handig combiticket voor de zeven musea en gratis pendelbussen. Met oudere kinderen absoluut een aanrader.

Eindpunt in de zuidelijke industriële regio Minett

Het rondje Luxemburg eindigt in het ruige zuiden, gekenmerkt door het rode gesteente en het erfgoed uit de staal- en mijnindustrie. In de stad Esch-zur-Alzette is de industriële erfgoedwijk Belval geopend voor publiek. Er worden actief rondleidingen gegeven tot eind oktober, waarmee bezoekers een uniek kijkje achter de schermen krijgen van de oude hoogovens en overblijfselen uit de staalindustrie. Belval maakt deel uit van de ‘Stad van de Wetenschappen‘: de oude industrie is op een innovatieve manier gerenoveerd. De bijbehorende expositie is het hele jaar door geopend voor bezoekers. 

In de regio Minett vind je tevens de Groevetrein Minièresbunn die de Fond-de-Gras verbindt met Lasauvage. In deze hele regio kun je echt prachtig wandelen. Bij Minett Park Fond-de-Gras ontdek je meer dan 100 jaar geschiedenis van de ijzerindustrie in Luxemburg.

The Fond-de-Gras