Boedapest in de winter met kinderen
Kerstvakantie met kinderen
Mireille Steegmans
Kerstvakantie met kinderen
11/25/2022
4 min

Winter en Kerstmarkten in Boedapest

11/25/2022
4 min

De hoofdstad van Hongarije leeft en beweegt het hele jaar door. Maar, in de winter hangt er toch een unieke sfeer, vooral in de kerstperiode. De straten zijn prachtig verlicht. De geur van geroosterde kastanjes, glühwein en kaneel hangt er in de lucht. Er worden verschillende kerstmarkten georganiseerd en je hebt er tal van culturele evenementen. Om de thermale baden niet te vergeten die in deze periode van het jaar magisch zijn.

De winter in Boedapest

Van besneeuwde landschappen tot carnaval. De winter in Hongarije zal je hele gezin verrassen. Je bekijkt voorstellingen van wereldberoemde opera- of balletregisseurs, bewondert de bevroren watervallen in de Bükk bergen of proeft van de hartige traditionele keuken. Het hele land kleurt in lichtjes. Sfeer en gezelligheid gegarandeerd dus. De meest kleurrijke beleving is wel de viering van de Busójárás aan het einde van de winter, een soort van carnaval in het zuiden van het land die de koude van de winter uit het land moet jagen. Dan weet je nu ook meteen dat het echt koud kan zijn in Hongarije in de winterperiode, kleed je kinderen daar goed op.

Parlementsgebouw Boedapest met Kerst

Kerstmarkten in Boedapest

Je kan de vele kerstmarkten in Boedapest niet missen. De populairste is die op het Vörösmarty plein waar er concerten in de buitenlucht georganiseerd worden en poppenkastvoorstellingen zijn. Bovendien kun je genieten van een 3D lichtspektakel waarin allerlei religieuze scenes geprojecteerd worden. Aan de voet van de heuvel van het Buda Kasteel wordt de Várkert Bazaar georganiseerd met heel wat leuke activiteiten, ook voor kinderen is er wat te doen. Of ga naar het Erzsébet Plein met de spectaculaire kerstboom.

Kerstmarken en Boedapest

MÜPA, het Paleis van Schone Kunsten

MÜPA, het Paleis van Schone Kunsten in Budapest, is één van de modernste culturele plekken van de stad. Je kan er naar tal van voorstellingen in dit Paleis van Schone Kunsten. Het is het thuis van de Béla Bartók Nationale Concertzaal, het Ludwig museum en het Festival Theater. Hier vind je een uitgebreide culturele agenda die ook voor gezinnen aantrekkelijk is. Tijdens de winter wordt hier trouwens ook een openluchtfestival georganiseerd met concerten, theater en moderne circusvoorstellingen. Voor baby's zijn er sing-alang baby voorstellingen en zelfs baby concerten.

Opwarmen in één van de koffiehuizen

Hongaren zijn regelmatig in het café en laten wij daar nou ook wel fan van zijn! Zowel Boedapest als de plattelandssteden van Hongarije zitten vol met cafés. Je hebt natuurlijk de moderne koffiespeciaalzaken, maar ook de kleine oude tentjes waar je de culturele tradities van Hongarije nog kunt zien. Vroeger leefden veel mensen op deze plekken, vooral schrijvers en kunstenaars. Je voelt er dus nog altijd een soort van ouderwetse aandacht en intimiteit die je niet meer veel treft. Zeg maar het Europa voor de Tweede Wereldoorlog.

Als je door de Joodse wijk van Boedapest loopt, moet je een stukje flódni bij je koffie hebben. De lagen van deze traditionele Joodse cake bestaan uit maanzaadvulling op smaak gebracht met noten en sinaasappelschil, geraspte appel en zelfgemaakte abrikozenmarmelade. Het ziet er spectaculair uit en zo smaakt het ook! Op de vele Kerstmarkten zijn sowieso heerlijke baksels te vinden dus sla een lekkere 'stuffed cabbage roll' ook zeker niet over!

Lekkernij in Boedepest

Overnachten in Boedapest

Er zijn ontzettend veel accommodaties in Boedapest dat bestaat uit Buda en Pest. Die laatste is het meest populaire district om te overnachten met kinderen en ligt vol met charmante hotels in historische gebouwen en ook moderne resorts en sfeervolle hostels. Pest is het shoppingdistrict van de stad met veel monumenten, Buda aan de andere kant van de rivier is absoluut een bezoek waard, het is het oudste gedeelte van de stad. Het is er wel een stuk rustiger en restaurants en winkels gaan er eerder dicht.

Als je graag overal bij bent en in het meest levendige deel van Boedapest wilt overnachten dan is de omgeving van Vörösmarty Tér of St. Stephen’s Basilica een goede keuze en dat geldt ook voor de omgeving van Raday Utca bij de kerk van de Heilige Franciscus van Assisi. Ja, dat dezelfde heilige als in Umbrië, Italië. Zelf vonden wij Oktogon een fijne buurt om te overnachten net als Belvaros. Kijk wel uit dat je niet té ver overal vandaag zit want dan kun je niet even gemakkelijk terug naar je hotel overdag.

Ik tip graag Maverick City Lodge (hostel) en het sfeervolle Hotel Gozsdu Court met binnenzwembad. Dat laatste vinden wij erg fijn in de winterperiode om even aan het eind van de middag een plons te kunnen nemen. Wil je liever een appartement? Het gezinsvriendelijke appartement Cleopatra Budapest is erg betaalbaar en heerlijk om te verblijven met je gezin.

Tot rust komen in de spa

Hoewel de temperatuur tot onder het vriespunt kan dalen, is het in de Hongaarse hoofdstad ook onder de winterse hemel genieten van een warm bad. Je kan er je lichaam en geest verwarmen in talrijke historische kuuroorden in prachtige gebouwen van honderden jaren oud. Geniet van het water van de Széchenyi Thermen dat het hele jaar door 38° is. Of relax in het 450 jaar oude gebouw van de Rudas Thermen. Ook met kinderen kan je van het water genieten in Aquaworld, één van de grootste binnenzwembaden van Europa. Aan thermen en spa’s geen gebrek!

Voor kinderen is de temperatuur van een spa zoals bij Szechenyi doorgaans echt te hoog, tenzij je kind gewend is aan de sauna dan kan het wellicht wel. Andere alternatieven zijn ook Palatinus Lido op Margit Island en Dagaly Lido bij Arpad Bridge.

Spa in Boedapest in de winter