Hoe moet ik een visum voor Kenia aanvragen

Hoe moet ik een online visum aanvragen voor Kenia?

We gaan op vakantie naar Kenia met kinderen en nemen mee: een visum, zodat je reis soepel en probleemloos verloopt. Maar hoe doe je deze aanvraag en kan dat online? Kan je dat zelf doen of is het slim het te laten doen? Een reis naar Kenia vergt de nodige voorbereiding en het aanvragen van een visum is daarbij een essentiële stap. Ik neem je mee in de stappen van een online aanvraag met tussenkomst van een online visumdienst en ik geef je meteen een aantal praktische tips en handige informatie over het hele aanvraagproces. Als dit eenmaal geregeld is dan kan de vakantievoorpret met je gezin écht beginnen! Dit is alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat het gezinsavontuur naar dit prachtige land kan beginnen en dat je goed voorbereid en zonder zorgen kunt afreizen.

Online visum, soorten visa voor Kenia

Er zijn diverse soorten visa beschikbaar voor reizigers die Kenia willen bezoeken. Toeristen vragen een toeristenvisum aan dat 90 dagen geldig is en enkel voor toeristische doeleinden gebruikt mag worden. De visumplicht is van toepassing op alle toeristen en zakenreizigers uit de Europese Unie, wat dus ook geldt voor Nederlanders en Belgen. Een belangrijk uitzonder met betrekking tot het aanvragen van een e-visum voor Kenia geldt voor kinderen van 15 jaar en jonger, zij zijn vrijgesteld van de visumverplichting. En dat laatste is natuurlijk een interessant gegeven voor jou als ouder waar we bij Kleine Wereldreiziger voor schrijven! Het is hoe dan ook handig om je visumaanvragen altijd tijdig en zorgvuldig te doorlopen, ruim voor de start van je gezinsreis. Wil je direct jullie visa voor Kenia aanvragen? Ga dan naar VisumBuitenland.nl om je aanvraag voor het visum Kenia te starten, selecteer je verwachte aankomstdatum en doorloop het proces. Dit kan met één handig digitaal formulier voor een gecombineerde groepsaanvraag voor meerdere personen, waarin je ook uitleg vindt over de documenten voor kinderen die moeten worden aangeleverd wanneer zij zonder visum met je mee mogen reizen.

Bij aankomst in Kenia is het belangrijk dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is. Als je met kinderen reist, let dat dus goed op dat zij een geldig paspoort hebben.

Alleen nog e-visum voor Kenia

In 2015 introduceerde Kenia het e-visum als een extra optie naast de traditionele aanvraagmethoden. In de praktijk kozen de meeste reizigers al snel voor een online aanvraag. Dit bleek niet alleen handig voor de reizigers zelf, maar ook voor de immigratiedienst en de ambassade van Kenia betekende het een grote vooruitgang. Het succes ervan was zo groot dat de Keniaanse overheid in 2021 heeft besloten om de oude aanvraagprocedures bij ambassades en consulaten volledig stop te zetten. Dit betekent dat reizigers nu bijna uitsluitend via het e-visum kunnen genieten van een eenvoudige en efficiënte visumaanvraag voor Kenia.

Het is verstandig om dit proces minimaal twee weken voor je geplande vertrekdatum te starten, mocht er iets mis gaan dan heb je nog voldoende tijd om het recht te zetten. Je moet zorgen dat je eerste accommodatie in Kenia geboekt is en dat geldt eveneens voor jullie vliegtickets.

Visum Kenia online laten aanvragen

Het digitaal aanvragen van een visum voor Kenia is een erg eenvoudig proces, mits je alle benodigde documenten bij de hand hebt. Wel is het een goed idee om een visumbureau in te schakelen voor je de aanvraag. Niet alleen omdat zij je aanvraag controleren en indien nodig verbeteren, maar vooral omdat Kenia best wat verschillende documenten voor verschillende reissituaties verlangt. Hiervoor zijn de visumkosten wat hoger, maar dit geeft je dan ook meer rust. Controleer op tijd of alle paspoorten nog geldig zijn en voorkom daarmee eventueel onnodig wachten of lange procedures door drukte en onderbezetting bij je gemeente wanneer je een nieuwe paspoortaanvraag moet doen. Wij hebben hiermee zelf te maken gehad en moesten uiteindelijk met een verlopen paspoort door Frankrijk, waarvoor dit nog net wel kon. Voor Kenia kan dit echter niet.

Natuurlijk zijn er meerdere aanbieders die een visum voor je reis naar Kenia voor je kunnen regelen. Wij hebben zelf voor de aanvraag van een visum voor onze reis naar Sri Lanka goede ervaringen met VisumBuitenland.nl. Je vult op hun website voor alle reizigers die in hetzelfde land wonen de contactgegevens van één reiziger in, vervolgens de reisgegevens en de persoonlijke informatie van iedereen die mee reist, zoals vermeld in het paspoort. Denk voor een visumaanvraag voor Kenia aan dingen als je aankomst locatie, datum terugreis en de locatie van je eerste overnachting in Kenia. Ook de gegevens van kinderen van 15 jaar en jonger moeten aan de aanvraag van één van de volwassen reizigers worden toegevoegd. Dit kan door het volgen van de instructies in ditzelfde aanvraagformulier.

Zorg ervoor dat je visum (lees: je paspoort gekoppeld aan het visum) wordt afgestempeld bij het binnenkomen van Kenia. Het betreden zonder gestempeld visum kan problemen veroorzaken.

Vereiste documenten voor het visum Kenia

Nadat je het online aanvraagformulier hebt ingevuld, wordt je gevraagd om de vereiste documenten te uploaden. Vervolgens ga je door naar de betalingssectie waar je de kosten voor het visum kunt voldoen. Na goedkeuring ontvang je binnen 2 tot 3 werkdagen je visum voor Kenia via e-mail. De documentatie hiervoor kan variëren op basis van het type visum dat je aanvraagt of het soort reis dat je maakt. Een aantal basisdocumenten zijn altijd nodig en dat geldt uiteraard ook voor een toeristenvisum voor Kenia:

  • Geldig paspoort - zorg ervoor dat je paspoort minstens zes maanden geldig is vanaf de datum van aankomst in Kenia.
  • Recente pasfoto: een recente pasfoto die voldoet aan de internationale eisen.
  • Vliegtickets: een kopie van je heen- en terugvliegtickets.
  • Accommodatiebevestiging: een reserveringsbevestiging van je verblijfplaats in Kenia.

Bekijk hier de voorwaarden voor het visum Kenia. De kosten voor het aanvragen van een visum voor Kenia hangen af van het type visum. De consulaire kosten voor een toeristenvisum liggen over het algemeen rond de €50. Servicekosten voor bijvoorbeeld 24-uursondersteuning en hulp bij je aanvraag van een visumdienst zoals VisumBuitenland.nl komen hier nog bij.

Visum Kenia zelf online aanvragen

Kan ik ook direct een visum aanvragen in Kenia? Ja, dat kan via de website evisa.go.ke. Hier vul je eerst je telefoonnummer en mailadres in en krijgt je vervolgens een OTP code op je mailadres toegestuurd. Je vult deze OTP in om het proces te kunnen doorlopen. Je betaalt wat minder voor je het visum Kenia als je de aanvraag zelf regelt, maar in mijn ogen is de makkelijkste optie toch een online aanvraag via een Nederlandse organisatie, ook omdat je deze bijvoorbeeld gewoon via internetbankieren met iDeal kan betalen.

Als je nog vragen hebt over het aanvragen van een visum voor Kenia, kun je ook contact opnemen met de ambassade van Kenia in Nederland voor verdere assistentie.

Veelgestelde vragen over een visum voor Kenia

  • Hoe lang duurt het voordat mijn visum klaar is? -  Meestal ontvang je je visum binnen 2 tot 3 werkdagen na goedkeuring van je aanvraag via e-mail.
  • Kan ik mijn visum aan de grens kopen? - Hoewel dit voor sommige landen mogelijk is, wordt het sterk afgeraden en is het slim om dit vooraf te regelen. Voor Kenia geldt dat een visum niet bij aankomst op het vliegveld kan worden aangevraagd, maar alleen vooraf online, zoals je ook kunt terugvinden in het reisadvies voor Nederlanders op Nederland Wereldwijd.
  • Is een e-visum hetzelfde als een fysiek visum? Ja, een e-visum en een fysiek visum zijn in principe gelijkwaardig. Het e-visum biedt het gemak van een online aanvraag zonder het maken van een afspraak, het bezoeken van een ambassade of de reistijd en reiskosten hiervoor. Alles is immers digitaal.