arrow_drop_up arrow_drop_down
Rugdrager of kinderwagen; wat neem je mee naar Portugal?
12 april 2016 
in Porto

Rugdrager of kinderwagen; wat neem je mee naar Portugal?

De vragen van onze volgers zijn altijd inspiratie voor mij bij het schrijven van nieuwe artikelen. Zo ook de vraag die ik kreeg van een gezin met een zoontje van 2,5 jaar dat met hun peuter naar Portugal gaat in mei.

Rugdrager of kinderwagen, wat is handig in Portugal?

De vraag van het gezin dat met hun 2,5 jarige peuter naar Portugal is duidelijk:

Wij vragen ons af wat voor vervoersmiddel we moeten meenemen voor onze zoon als we in mei naar Portugal gaan: een rugdrager of een kinderwagen?

Er staat duidelijk bij dat er geen mogelijkheid is om zowel een kinderwagen als een rugdrager mee te nemen dus die optie valt af. Daarom ga ik even de voors en tegens per plek op een rij zetten met wat argumenten, want ik weet niet waar dit gezin precies naartoe gaat en ik kan me goed voorstellen dat er meer gezinnen met deze vraag zitten!

Welk vervoersmiddel is handig met een peuter?

De keuze voor een kinderwagen of rugdrager hangt voor ons ook samen met de manier waarop je je in Portugal verplaatst. Wij maakten beperkt gebruik van het openbaar vervoer en verplaatsten ons vooral met de auto. Oftewel: meer rustmomenten in de huurauto en geen perrons overlopen met je kinderen en een heleboel bagage. Als wij reizen met het openbaar vervoer dan vinden wij een buggy wat meer ontspanning geven. Onze peuter moest dan ook altijd blijven zitten in de buggy en deed dat gelukkig keurig. Daardoor hadden wij de rust om te kijken waar we naartoe moesten en om vaart te maken bij het lopen. Rugzakje achterop en gaan! Als je met de auto rondrijdt dan heb je automatisch al meer rustmomenten voor je kind en onze ervaring is dat we dan de buggy zelf niet eens nodig hadden en dat deze zelfs eerder een last dan een lust was. Een rugdrager is dan vele malen praktischer wat ons betreft en makkelijker mee te nemen.

Relaxen aan de zonnige Algarve

Ga je vooral de zon, de zee en het strand opzoeken en verder niet al te veel actiefs doen? Dan zouden wij zeggen: neem de buggy mee. Je kindje kan dan namelijk lekker slapen op het strand of als je zelf op  het terras zit of een toeristische plaats inloopt waar alles prima begaanbaar is. Hierdoor kun je zelf ook even relaxen. Dit is een heel andere type vakantie dan de redelijk actieve vakantie die wij in Portugal hadden met een kleine peuter. Wij zien echt wel de grote voordelen om tijdens een relaxvakantie voor een kinderwagen te kiezen in plaats van voor een rugdrager.

Sintra met kinderen

Sintra is geweldig met een kind: klimmen en klauteren in torens en op bruggen

Stedentrips in Porto en Lissabon

Ja, wij hebben met een buggy door Porto en Lissabon gelopen. Was het te doen? Ja. Was het handig? Nou nee, niet heel erg. Als je stukjes met de (drukke) metro reist in deze steden dan is het onhandig met een buggy. Bovendien heb je te maken met onhandige wandelpaden en heuvels waardoor je echt niet heel flexibel bent met een buggy. Mede hierdoor brak waarschijnlijk een paar weken na onze vakantie naar Portugal ons rechter voorwiel ook af van de buggy. Er zijn in de steden ook echt stukken waar je de buggy moet optillen of waar je kindje moet uitstappen, omdat het anders gewoon niet lukt om verder te rijden. Niet heel erg praktisch vonden wij.

Lekker de natuur in en op avontuur

Wij zijn zelf niet naar de Algarve geweest in Portugal. Wel naar de stranden ten zuiden van Lissabon en een aantal stranden aan de westkust waar je prachtige kliffen vindt. Voor de stranden ten zuiden van Lissabon geldt dat je hier prima uit de voeten kunt met een kinderwagen. Voor de stranden die wij hebben gezien aan de westkust geldt dat er aardig wat kliffen en klimpartijen waren. Wij en onze peuter houden van avontuur en gelukkig hebben wij een kind dat zijn handje niet omdraait voor heel wat kilometers lopen. En dan hebben we het over 6-8 kilometer voor een kind van toen 3,5 jaar met een paar rustmomentjes. Een buggy was hier mission impossible geweest en een rugdrager zeker wel welkom voor het gemak. Hetzelfde geldt als je de natuur ingaat: je bent zoveel flexibeler met een rugdrager en hebt eigenlijk niets aan een buggy.

Staat Sintra op je programma om met kinderen naartoe te gaan? Bij het Moorse kasteel moet je de buggy aan de ingang laten staan en bij het National Palace of Sintra geldt hetzelfde. Quinta da Regaleira is onhandig met een buggy. Tsja, ik denk dat het punt daarmee wel duidelijk is…Rugdrager for sure in Sintra!

Klif aan de kust van Portugal

Klimmen op de kliffen aan de kust van Praia Grande in Portugal

Conclusie…

Wij hebben zelf de buggy meegenomen naar Portugal, maar dat heeft volledig te maken met onze lichamelijke gesteldheid. Net genezen van een hernia en permanente rugklachten (bekkeninstabiliteit) zijn voor ons een reden geweest om geen rugdrager mee te nemen. Helaas, want als we dat buiten beschouwing laten en puur kijken naar de begaanbaarheid van de wegen in Portugal dan gaan we 100% zeker voor een rugdrager als we moeten kiezen. In de steden is het lekker flexibel en ook in de natuur kun je veel meer kanten op.

Blijft alleen nog het argument over dat een kind fijner kan slapen in een buggy. Ja, dat klopt gewoon. Maar over hoeveel tijd van de dag heb je het dan? Dit is in onze ogen meer een kwestie van plannen als je niet de keuze hebt om de rugdrager én de buggy mee te nemen. Wij planden met onze peuter vaak maar halve dag met activiteiten waardoor slapen in de auto of bij de accommodatie makkelijk kon. En op de dagen dat dit niet kon, waren we op tijd weer terug bij onze accommodatie en sliep onze peuter niet. Met 2,5 jaar was dat voor hem geen enkel probleem voor een paar dagen. Maar ieder kind is anders natuurlijk!

Leuke accommodaties in Portugal met kinderen

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.