Waarom China met je kinderen ontdekken zo leuk is! + reisroute
China met je kinderen ontdekken? Aafko (42) en Cindy (40) vinden het leuk om op reis met hun kinderen avonturen te beleven. Daarom was China voor hen een logische keuze met hun gezin en de kinderen Niels (7) en Fleur (5).
In contact met de lokale bevolking
Al eerder gingen Aafko en Cindy naar Sri Lanka met hun twee kinderen toen ze 2 en 3 jaar oud waren en dat smaakte naar meer. De reis naar China met kinderen was bijzonder, omdat ook opa Herman (64) en en oma Thea (66) mee op reis gingen. Wat dit gezin het leukst vindt aan reizen met kinderen? Je maakt er samen iets leuks van, ook als er soms wat tegenzit of de reis loopt net wat anders dan vooraf gepland. Met kinderen gaat je reistempo natuurlijk flink omlaag en dat is eigenlijk wel prettig voor de rest van de familie. Intenser genieten van de kleine moment, er is altijd wel even contact met de lokale bevolking, of de verwondering om een lokaal gebruik dat we nog niet kennen.
Waarom kiezen voor China met je kinderen?
We hadden verschillende landen op ons verlanglijstje staan. Het liefst wilden we naar Azië met ons gezin en met stip op nummer 1 stond Japan. De culturele verschillen en strenge regeltjes van dat land hielden ons uiteindelijk tegen om er met onze kinderen naartoe te gaan. Voor ons interessant, die verschillen, maar voor de kinderen leek het ons toch wat te ingewikkeld om tijdens de vakantie aan allerlei extra regels te moeten voldoen. Als grap noemden we toen China met kinderen als bestemming: lekker slurpen en smakken tijdens het eten. Nou, dat sprak onze kinderen wel aan! De draken, Chinese muur en de Verboden Stad hadden ook een magische aantrekkingskracht op de verbeeldingskracht van de kinderen. Toen we ons verder in het land gingen verdiepen, werden we alleen maar enthousiaster. De mooie natuur, bouwwerken, tradities, met zijn allen op de Chinese muur staan, we besloten ervoor te gaan!
De reacties uit onze omgeving waren een beetje gemengd, maar dat zijn we inmiddels gewend want dat is bij iedere verre reis die we maken als gezin. ‘Bijzonder, zo’n verre reis. Maar … China? Zou je dat wel doen met de kinderen? Is dat wel veilig, is het daar wel schoon?’ Tja. Die twijfels hadden wij natuurlijk ook wel een beetje. Maar we lazen zoveel enthousiaste reisverhalen van gezinnen met kinderen, dat we de gok wel durfden te nemen. En daar hebben we geen seconde spijt van gehad! China met je kinderen is prachtig, indrukwekkend, avontuurlijk. En ontzettend goed te doen met kinderen!
Niels (7): ‘Op de Chinese muur met de hele familie, het Terracottaleger en mijn kungfu-lessen, dat zijn mijn mooiste herinneringen aan China!’
Onze mooiste herinneringen als gezin aan China
Wat onze mooiste herinneringen zijn aan China met je kinderen? Dit is een hele moeilijke vraag! We hebben van iedere seconde genoten en de kinderen ook. Wat ons vooral bijblijft van onze reis: de prachtige natuur, de schitterende steden vol contrasten (modern-oud, drukte-rust, gebouwen-parken) en het heerlijke eten. En de ontzettend lieve mensen natuurlijk. Zo vriendelijk en behulpzaam! Vraag je de weg, dan lopen ze even met je mee en er is altijd extra aandacht voor de kinderen. In het park mochten de kinderen meedoen met vliegeren, ze kregen uitleg over de diabolo. Iedereen had steeds alle tijd en aandacht voor ze. De meeste Chinezen spreken een aardig woordje Engels en anders doet hun mobieltje dat voor ze. Dat levert hilarische gesprekken op!
De Chinese muur mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Al regende het die dag, het was ontzettend bijzonder om met zijn allen op de Muur te staan. Een dag later werd onze dochter 5. Om dat te vieren, gingen we naar een acrobatenshow. Een schot in de roos! Ze zat met open mond te kijken (wij ook) en riep alleen maar: ‘Is dit echt? Ik kan mijn ogen niet geloven!’ Een verjaardag om nooit te vergeten!
De leukste avond van de vakantie in Chengdu
In Chengdu konden we onze weg niet zo goed vinden na het bezoek aan de panda’s. De stad zelf viel ons wat tegen. En toch hebben we daar de mooiste avond van onze vakantie beleefd. Het was vrijdagavond en we kwamen terecht in een straatje met allemaal eetstalletjes. Om ons heen zaten alleen maar Chinezen, in een uitgelaten weekendstemming. Even twijfelden we of we hier wel tussen pasten met onze kinderen. Maar de sfeer was goed, dus schoven we aan en bestelden een drankje. De meesten spraken geen woord Engels, maar kwamen wel om de haverklap met ons proosten. Van verschillende tafels kregen we een rondje drank aangeboden, er kwamen nootjes op tafel, het werd een dolle avond.
Toen we weer terug naar het hotel wilden, stonden ze erop een taxi voor ons te regelen. Eenmaal bij het hotel bleek dat ze de taxi zelfs voor ons betaald hadden. Zo’n avond overkomt je. En we hebben er dubbel en dwars van genoten.
Ping’an met uitzicht over de rijstvelden
Ping’an was ook onvergetelijk. Onze hotelkamer had een prachtig uitzicht over de rijstvelden. De tweede dag maakten we een mooie wandeltocht naar het volgende dorp, over kleine paadjes door de rijstvelden. Volgens de kinderen gingen we ‘op expeditie’ en alles wat we onderweg zagen of tegenkwamen, werd onderdeel van hun spannende verhaal. Vooraf twijfelden we eigenlijk of de route niet te lang was voor de kinderen, maar dat bleek nergens voor nodig. Na afloop waren de kinderen teleurgesteld dat we er al waren. Ze wilden nog ‘even’ de top van de berg beklimmen, want daar vonden ze het uitzicht zo mooi. Vooruit dan maar!
China met je kinderen, wat mag je echt niet missen?
Ons hotel in Beijing was erg leuk: Beijing 161 Wangfujing hotel. Netjes, gunstig gelegen. En een fijne vide waar je heerlijk kunt ontbijten of lunchen, een boekje kunt lezen, een spelletje kunt doen. Ideaal met kinderen. In de grote steden hebben we onze ‘sightseeing’ steeds zoveel mogelijk afgewisseld met een bezoekje aan een park. Daar is het koeler, is steeds van alles te zien en te doen en tegelijkertijd is het fijn om even uit de drukte te zijn. Yangshuo heeft een prachtige omgeving, die we niet hadden willen missen. Voor ons was dit echt een rustpunt in de vakantie. Wij verbleven hier een volle week in The Giggling Tree, een fantastisch hotel met geweldige locatie en met zwembad.
Kung-fu Niels en de omgeving van het karstgebergte
Onze zoon Niels heeft twee keer bloedfanatiek een kungfu-les gevolgd, de dames een kookworkshop. De natuur is hier sprookjesachtig mooi. Behalve relaxen aan het zwembad hebben we hier gevaren tussen het karstgebergte en dwars door de rijstvelden gefietst en kleine dorpjes bezocht waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In de stad fietsen had trouwens meer weg van een kamikaze-tocht; blik op oneindig en gáán. Pffff. De openluchtshow was een onvergetelijk schouwspel, heel bijzonder. Met je voeten in een bak met doktersvisjes levert trouwens ook onvergetelijke momenten op. We hebben overal heerlijk gegeten, de hotpot in Chengdu was een hele leuke ervaring. De ober hielp met de bestelling en met de bereiding. En weigerde een fooi toen we die wilden geven.
Reis je naar Hong Kong? Zoek dan dus even uit tot hoe laat de grensovergangen open zijn als je ’s avonds aankomt.
Treinen door China met je kinderen
Reizen met de trein is geen noodzakelijk kwaad om van a naar b te gaan. Wij vonden het een geweldige ervaring met onze kinderen! Dat begint al als je het station binnengaat. Paspoortcontrole, de tassen door een veiligheidsscan. Dan zoeken waar je moet zijn, alles staat echt alleen maar in het Chinees aangegeven. Een plekje veroveren in de overvolle wachtruimte. Dan weer een controle en hup, naar het juiste perron en de trein in, op zoek naar je coupé. Daar installeer je je op je gemak. Je haalt je glazen thermosbeker tevoorschijn voor de thee en natuurlijk je bak noodles voor het avondeten.
Vrienden maken in de trein
Onze kinderen zaten uren te kletsen met andere reizigers, leerden Chinese woordjes, werden verwend met snoep en maakten nieuwe vriendjes. Wij genoten van de prachtige natuur die we doorkruisten of hadden onze ogen op de snelheidsmeter in de bullettrain. We hoefden ons geen seconde te vervelen in de trein, reizen was gewoon onderdeel van ons avontuur. In de slaaptreinen reisden we in een soft sleeper, in de bullettrains tweede klas. Dat ging perfect. De bedden in de slaaptrein zijn natuurlijk niet zo comfortabel als een hotelbed. Maar zeker in de trein van Shanghai naar Beijing hebben we allemaal goed geslapen. De nachttrein van Xi’an naar Chengdu was een stuk ouder, de trein piepte, kraakte en slingerde ons regelmatig even wakker. De bullettrains waren ook een belevenis, hypermodern en razendsnel natuurlijk.
Vooraf vonden we het stiekem best wel spannend, zou het wel goed gaan allemaal? Zou het er niet te vies zijn? Absoluut niet. Natuurlijk zijn er in de steden plekken die ontzettend smerig zijn en lijkt het op het platteland alsof de tijd heeft stilgestaan. Maar dat is Azië, wij vonden China niet opvallen daarin.
Fleur (5): ‘de acrobatenshow op mijn verjaardag en natuurlijk lekker slurpen tijdens het eten!!! Dat vond ik het allerleukst aan China!’
Lekker eten, dat kan overal wel!
Waar we ook waren in China met kinderen, we hebben heerlijk gegeten. En de kinderen ook. Ideaal, je wijst gewoon wat plaatjes aan op de menukaart en er verschijnen allemaal schaaltjes eten op tafel. Het een nog lekkerder dan het ander. En lusten de kinderen een keer iets niet, dan staat er genoeg op tafel om uit te kiezen. Ook fijn: er is niemand ziek geworden van het eten. De hotels waren allemaal keurig. We hebben in twee hostels geslapen, die waren sober, maar prima. De bedden zijn wel hard. (Opa en oma hadden zelf-opblaasbare matjes meegenomen, dat scheelt wel)
We hebben maar één vervelende ervaring gehad. We spraken een prijs af voor een voetmassage. En na afloop moesten we bijna het dubbele betalen omdat ze olie hadden gebruikt voor de massage. Toen we het daar niet mee eens waren, ontplofte de eerst zo vriendelijke masseuse. Ze pakte haar telefoon om iemand (haar hulptroepen?) te bellen, blokkeerde vervolgens demonstratief de uitgang voor ons en deed de deur op slot. Niet echt fijn. Maar uiteindelijk liep het gelukkig met een sisser af en konden we zonder bijbetalen weer vertrekken.
Van China naar Hong Kong
De enige reis die niet zo soepel verliep, was onze reis naar Hong Kong. We wilden graag ’s middags reizen, maar die trein bleek volgeboekt. Onze enige optie was een trein die om 22.30 uur aankwam in Shenzhen. Niet ideaal, want veel te laat voor de kinderen natuurlijk, maar vooruit. Dat bleek echter nog niet ons grootste probleem. Want de grensovergang die we wilden oversteken, bleek maar tot 22.30 uur geopend. Dus moesten we met de metro naar een andere grensovergang. Toen een stukje met de bus en daarna door de douane en een taxi naar het hotel. Om dat alles uit te dokteren en te regelen, werden we gelukkig goed op weg geholpen door vriendelijke Chinese medereizigers. Eind goed al goed dus.
…en meer handige tips van ouders, voor ouders
Verder hebben we nog een aantal handige ‘China met kinderen tips’ voor ouders:
- Leuk voor kinderen die al kunnen lezen: Lonely Planet China – Verboden voor ouders. Allemaal leuke feitjes over China, op een hele aansprekende manier verteld en vormgegeven.
- Treinkaartjes kun je heel eenvoudig online bestellen via travelchinaguide.com, dat werkte uitstekend. Ze spreken daar goed Engels en geven je goed advies via e-mail.
- Ga je naar Hong Kong? Zoek dan dus even uit tot hoe laat de grensovergangen open zijn als je ’s avonds aankomt.
- Kan je kind al schrijven, dan is een reisdagboekje heel leuk. Wij hadden het boekje altijd in onze tas zitten, ideaal voor de rustmomentjes tussendoor.
- Wat je zeker wel mag missen wat ons betreft? Disneyland Hong Kong viel een beetje tegen. Een erg klein park, maar wel ontzettend veel bezoekers. Lange wachtrijen dus!
Reisschema voor China met je kinderen
China met je kinderen is een echte aanrader! Ons reisschema voor China ons gezin zag er als volgt uit (+/- 1 maand):
- Shanghai (5 nachten)
- Nachttrein naar Beijing
- Beijing (5 nachten bij Beijing 161 Wangfujing hotel, een aanrader!)
- Naar Xi’an met de bullettrein
- Xi’an (2 nachten bij Jano’s Backpackers, een aanrader!)
Ons verblijf in Xi’an had een dag langer mogen zijn, het bezoek aan het terracottaleger is een hele dag
- Nachttrein naar Chengdu )
- Chengdu (2 nachten)
- Vliegtuig naar Yangshuo
- Guilin (1 nacht)
- Ping’An (2 nachten bij Baike hotel, een aanrader!)
- Yangshuo (6 nachten bij The Giggling Tree, een aanrader!)