Vakantie in Turkije met kinderen
Turkije
Mireille Steegmans
Turkije
09/06/2021
7 min

Turkije met kinderen, zon, zee en relaxen

09/06/2021
7 min

Turkije is voor gezinnen een populaire bestemming voor een echte strandvakantie met af en toe een leuke excursie. Terwijl Turkije met kinderen eigenlijk nog veel meer mogelijkheden heeft. De laatste jaren heeft Turkije vanwege de politieke omstandigheden enorm ingeleverd aan populariteit en dat is merkbaar.

Genieten met je gezin in Turkije

Is Turkije met kinderen veilig?

Een hele goede en terechte vraag. En weet je, wij hebben er geen pasklaar antwoord op. Natuurlijk is er veel gebeurd in Turkije de afgelopen tijd en er gaan nog maar weinig mensen naar Turkije op vakantie. Waar we andere jarenlang enthousiaste verhalen hoorden over Turkije met kinderen is dat op dit moment helemaal niet zo. Reizen naar het grensgebied met Syrië is gevaarlijk,er is risico op terroristische aanslagen en er wordt nog steeds geadviseerd om mensenmassa's te mijden.

Turkije staat nu op onze bucketlist, maar als je vraagt of we er naartoe zouden gaan op dit moment? Ja. Ook in Nederland zijn terroristische dreigingen en wat dacht je van Frankrijk in de zomerperiode. Wij vragen ons dus af hoeveel je in een badplaats op een resort bijvoorbeeld gaat merken van de situatie in het land. Voor Istanbul hebben we een wat andere mening, maar nogmaals: dit blijft ieders eigen keuze. De actuele situatie in de gaten houden is altijd belangrijk. Wij waren in China met heftige overstromingen en waarschuwingen en zagen er eigenlijk niets van. In Egypte onder politiebegeleiding en vlak bij een bomaanslag in Sharm-el-Sheikh. Het beste advies, al lijkt het een dooddoener: volg je gevoel. Zoek geen vreemde barretje s, rare steegjes of onprettige mensen op. Kijk voor het volledige en actuele reisadvies over Turkije op Rijksoverheid.nl. Dat gezegd hebbende is het tijd om Turkije met kinderen eens verder te bekijken!

Vakantie in Turkije met kinderen

Lekker actief in Turkije met kinderen

Turkije is in de zomer gewoon echt warm, maar steeds meer gezinnen gaan in het voorjaar of het najaar naar Turkije en dan is het een land waar je heel goed lekker actief kunt zijn. Er is een groot aanbod van routes voor fietsers en mountainbikers in Turkije en omdat de bewegwijzering minimaal is, is het avontuurlijke element groot. Voorbereiding is dus wel belangrijk. Je hebt bijvoorbeeld tochten langs culturele highlights of door de natuur en iedere route heeft een eigen thema.

Verder heeft Turkije ook mooie wandelroutes die ieder een eigen thema hebben. Zo is er de Sultan's trail, de Lycian way en je kunt spectaculaire landschappen zien tijdens de Eskipazar trail. Wel even goed rekening houden met de afstanden en de zwaarte van de routes. Dit zijn over het algemeen geen routes voor gezinnen met niet getrainde kinderen op het gebied van wandelen.

Uitjes gezinsvakantie in Turkije

Excursies in Turkije met kinderen

Je hebt legio mogelijkheden in Turkije met kinderen als het gaat om het excursieaanbod. Zo kun je een dag gaan varen op een traditionele gulet waarmee je afgelegen baaien en stranden gaat zien (wel goed insmeren!) of met oudere kinderen ook eens een bezoekje aan de hamam brengen. Verder kun je bij Side naar de Manavgat watervallen gaan en een boottochtje maken op de rivier waar je dieren kunt spotten. Leuk, wat avontuur!

Turkije heeft ontzettend veel Werelderfgoed en een lange historie die op zijn minst indrukwekkend is. Heb je kinderen die cultuur kunnen waarderen dan zijn Efese en het Mausoleum van Halicarnassus mooi. Er staan zelfs ook nog veel plaatsen op de wachtlijst van UNESCO, dus het zou zonde zijn om tijdens je vakantie niet minstens één UNESCO plaats te bezoeken als je het aan ons vraagt. Houden je kinderen daar echt niet van? Sla het dan over, want het is hier in de zomerperiode pittig heet en met zeurende kinderen is dit gewoon niet leuk. Kies dan gewoon lekker voor een dagje waterpark, een jeep safari of een middagje raften. Verder is het varen op een traditionele gulet in Turkije met kinderen zeker leuk. Kijk wel uit dat je niet op een party boot met drinkende jongeren terecht komt met je gezin!

Varen op een boot in Turkije met kinderen

De mooiste stranden van Turkije

In de zomer kun je in Turkije rekenen op ongeveer 12 uur per dag zon, perfect dus voor een lekkere zonvakantie met kinderen. De meest populaire badplaatsen voor Turkije met kinderen liggen aan de Egeïsche en Middellandse kust. Bij de Egeïsche kust heb je keuze uit een enorme hoeveelheid hotels, appartementen en luxe 5-sterrenresorts. Beetje afhankelijk van wat je zoekt in Turkije met kinderen qua luxe niveau, maar er zijn dus volop mogelijkheden. De kust tussen Foça en Fethiye heeft kleine baaien en leuke eilandjes, zoals de baai Ölüdeniz wat vertaald de blauwe lagune betekent. Verder zijn er prachtige en vooral ook authentieke stranden bij Çeşme, Marmaris, Kaş en Dalyan.

De Middellandse kust is heel anders dan de Egeïsche kust. Je kunt steile kliffen en een rotsachtige kust verwachten hier. Het gebied is geweldig voor wandelaars en na het plaatsje Kemer begint vervolgens de Turkse Rivièra van Antalya tot Alanya. Dit is wel echt ontzettend toeristisch geworden. Wil je wat meer rust? Dan zijn de baaien tussen Alanya en Silifke een optie, want hier komen veel minder toeristen. Net als op het strand van Kizkalesi, waar je veel archeologische plekken vindt.

Strandvakantie in Alanya met kinderen

Istanbul en de Prinseneilanden

De Prinseneilanden zijn bij Nederlanders eigenlijk nog maar heel ontbekend, maar als je een stedentrips naar Istanbul wilt combineren met de kust van Turkije met kinderen dan zijn de badplaatsen Kilyos en Şile aan de Zwarte zeekust erg leuk. Als de Turken vrij hebben, moet je er wel op rekenen dat het hier ontzettend druk is met locals.

Maak in Istanbul kennis met de highlights, maar houdt er wel rekening mee dat het een uitdaging is om de stad in te komen. Laat je dus van tevoren goed informeren over het tijdstip van vertrek en pas je plannen daarop aan. Een paar highlights van Istanbul zijn Aya Sofia, de Grote Bazaar en natuurlijk de Blauwe Moskee. Rondstruinen over de bazaars en genieten van de mix van kleuren en geuren is gaaf. Vertel je kinderen wat ze zien en je zult merken dat ze het ineens veel interessanter vinden. Dat vergt natuurlijk wel wat voorbereiding. Koop kruiden en specerijen bij de Egyptische bazaar met haar bijzondere hoge plafond en kies bijvoorbeeld voor een leuke excursie in Istanbul:

  • Bosporus tour over de Bosporus revier (van tevoren reserveren)
  • Bezoek een wedstrijd van Fenerbahçe of Galatasaray met voetbalfans (tickets via www.biletix.com)
  • Ga naar een voorstelling van het Derwisjen dansen

Stedentrip Istanbul met kinderen

Unesco-werelderfgoed in Turkije: Pamukkale en Cappadocië

Twee prachtige plekken om in Turkije met kinderen te bezoeken zijn Pamukkale en Cappadocië. Totaal verschillend, maar allebei prachtig in hun soort. Waarom je naar Cappadocië moet gaan? Deze plek staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed en er gaan ontzettend veel excursies naar dit gebied toe. Je kunt er door de valleien lopen en je ziet de ondergrondse stad op die manier. Maar misschien nog wel de mooiste en meest unieke manier om de stad te zien is met een luchtballon. Zeker weten dat je kinderen het hier nog lang over gaan hebben!

Pamukkale is letterlijk vertaald het kasteel van katoen en ook deze toeristische plek staat op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Helaas hebben de grote terrassen met sterk kalkhoudend water veel te leiden gehad door toerisme waardoor je nu je schoenen uit moet trekken op bepaalde paden en ook zeker niet van het pad af mag gaan. Nu wordt het proces van kalkvorming niet meer aangetast. Dit is gewoon echt een gaaf natuurverschijnsel waar je een bad kunt nemen in het water dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Dat laatste is voor kinderen minder interessant, dat eerste natuurlijk wel! En als je er dan bij vertelt dat de Romeinen hier ook al in bad gingen, dan is het zelf nog extra bijzonder voor kinderen hier. De entreeprijzen zijn trouwens erg schappelijk en worden gebruikt voor het behoud van het gebied.

UNESCO in Turkije met kinderen

Uit eten in Turkije met je gezin

Wij zijn dol op de Turkse dagen die bij ons in Nederland regelmatig worden georganiseerd. Waarom? Wij zijn dol op kebab, köfte en baklava. En dat is zeker niet het enige lekkere eten dat je in Turkije gaat vinden. Het land heeft een geweldige keuken, wist jij dat Turkije samen met de Franse en de Chinese keuken de drie klassieke wereldkeukens vormt? Als je dus Turkije met kinderen doet dan mag lekker eten niet ontbreken - dat mag duidelijk zijn. Een typisch Turks ontbijt bestaat uit wit brood, geitenkaas, komkommer, pepers, eieren en worst. So far geen probleem voor de meeste kinderen lijkt ons. Tijdens de lunch eten de Turken vaan verschillende mezze waarin veel groenten zoals aubergines, artisjokken en tomaten zitten. Daar wordt het eten voor veel kinderen een wat grotere uitdaging in Turkije. De lekkere zoetigheden zullen bij veel kinderen wel in de smaak vallen. Daar zijn de Turken ook wel meester is, lekkernijen van filodeeg, lekker zoet!

Turkse kebab van de grill in Turkije

Wintersport in Turkije

Had je daar al eens ooit aan gedacht: wintersport in Turkije met kinderen? De laatste jaren zijn er ontzettend veel gebieden ontwikkeld op wintersportgebied in Turkije. Zo is er een skigebied bij de Erciyes berg met bijna 160 kilometer piste, 20 liften en veel mogelijkheden. En zo'n wintersportvakantie kun je dan weer leuk combineren met een bezoek aan Cappadocië dat 100 kilometer verderop ligt. Als je in maart of april naar Turkije gaat kun je dus een strandvakantie combineren met een skivakantie. Bizar, of niet?! Je kunt bijvoorbeeld gaan skiën in skigebied Saklikent op drie kwartier van Antalya en 's middags lekker gaan relaxen in de zon bij je hotel.

Meer leuke skigebieden als je Turkije met kinderen gaat bezoeken:

  • Skigebied Ulu Dag
  • Skigebied Palandöken
  • Skigebied Kartalkaya

Wintersport in Turkije met kinderen