Witte dorpen en Arabische kasteeltorens
Andalusië
Mireille Steegmans
Andalusië
04/16/2020
3 min

Witte dorpen en Arabische kasteeltorens

04/16/2020
3 min

Andalusië is een heerlijke bestemming voor gezinnen, zowel in de zomer als de winter. Hoewel je in de zomer wel rekening moet houden met tropische temperaturen. Andalusië is naast bijvoorbeeld Italië of Frankrijk echt een gave bestemming voor een roadtrip. Een kleine greep uit de mogelijkheden, gewoon om eens even wat reisinspiratie op te doen!

Ontdek de witte dorpen

Het is een prachtig gezicht om de witte dorpen in Andalusië te zien. Je ziet de sfeervolle Zuid-Spaanse huizen van veraf al schitteren in het zonlicht, onze tip is om de witte dorpen aan het eind van de middag of vroeg in de avond in te rijden. Wat is het genieten na iedere bocht en afhankelijk van het seizoen dan natuurlijk ook van de zonsondergang en de kleuren die dit laat zien. Om je roadtrip in Zuid-Spanje compleet te maken is mijn aanrader om te overnachten in zo’n typische hacienda of finca. Er er zijn tegenwoordig ook meer dan genoeg glamping plekjes te vinden in Andalusië, veelal bij Nederlanders. Kun je leer sfeer te proeven in dit leuke gebied!

Witte dorpen Andalusië met kids

Juzcar, het enige echte smurfendorp

Ja, een must visit: het smurfendorp Juzcar! Het dorp dat speciaal voor de smurfenfilm helemaal blauw werd geschilderd en zo bleef. Maar helaas… het eens zo blauwe smurfendorp is niet meer sinds 2017. Een leuk weetje is dat de bewoners na het opnemen van de film niet wilden dat het dorp weer wit geschilderd zou worden. Het gevolg was dus dat hun dorp een toeristisch hoogtepunt werd voor veel kinderen op vakantie in Spanje. Het blauwe dorp was echt een heel ander beeld en een leuk uitje voor kinderen. En ook voor volwassen trouwens, wij hebben er hele leuke foto’s gemaakt, ondanks dat we in Juzcar waren tijdens de siësta. Maar zoals gezegd is het blauwe smurfendorp er niet meer. Dat wil zeggen: de blauw geverfde kerk, gemeentehuis en huizen blijven blauw. Je vindt er echter geen enkele smurfenafbeelding meer.

Juzcar blauw dorp Andalusië

Genieten van de natuur in Andalusië

Het is heerlijk om even bij te komen in de natuur en te genieten van de rust, Andalusië heeft daar genoeg mooie plekjes voor zoals bijvoorbeeld El Torcal. Het is ook een echt avontuur om te overnachten in één van de kleine dorpjes van Andalusië waar de kinderen een ritje op de ezel of een pony door de natuur kunnen maken. Kijk niet gek op als je middenin het dorp een kudde schapen tegenkomt. In dit gedeelte van Spanje lijkt de tijd soms echt stil te hebben gestaan.

Wijnvelden Andalusië

Voel je als een wijnproducent

Slapen in de Spaanse wijnvelden? Jazeker! Wij sliepen al in de wijnvelden van Umbrië, de wijnvelden van Portugal en ook in die van Macedonië en zal ik je eens wat vertellen? Het was fantastisch! Niet iedere ouder zal van mening zijn dat je met kinderen op een wijnboerderij kunt gaan slapen en dat is prima. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren. Mijn ervaring is dat de uitgestrekte wijnvelden en tractoren zeker ook voor kinderen interessant zijn. Doe zelf een leuke wijnproeverij en een tour terwijl de kinderen lekker spelen en een limonade proeverij doen bijvoorbeeld. Iedereen happy!

Wijntour Andalusie met klein kind

Als je slaapt tussen de wijnvelden kom je meer in contact met de locals en voel bijna hoe het is om wijnproducent te zijn. De sfeer van de vaak eeuwenoude gebouwen waar de wijnen gemaakt worden nadat ze zijn geplukt. Het heeft in mijn ogen iets magisch. In een wijnboerderij slaap je vaak op ongewone locaties en die liggen in Spanje doorgaans op de wijnroutes. Heerlijk, een paar dagen van je vakantie in Spanje doorbrengen tussen de wijnstokken met je gezin!