Ritje in de stoomtrein, samen met de kerstman
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
12/15/2015
3 min

Ritje in de stoomtrein, samen met de kerstman

12/15/2015
3 min

Een ritje in een echte ouderwetse stoomtrein is met kinderen erg leuk om eens mee te maken, als zij en ook jij tenminste van treinen houden. In Nederland rijden nog diverse oude stoomtreinen rond waar je met je kinderen een leuke reis in kunt maken. Nostalgie! Tijdens de kerstdagen hebben al deze stoomtreinen een speciale kerstregeling en heb je dus de kans om met je gezin én in de meeste gevallen ook met de Kerstman een ritje te maken in een echt oude stoomtrein in Kerfstsferen. Die kans krijg je maar één keer per jaar.

Miljoenenlijn in Limburg wordt Kerst Expres

Het langste museum van Limburg in de buurt van de kindvriendelijke stadje Valkenburg aan de Geul. Er rijden op de Miljoenenlijn zowel stoom- als dieseltreinen en je rijdt gegarandeerd langs de mooiste plekjes van het Heuvelland van Limburg. De Miljoenenlijn tussen Kerkrade en Simpelveld werd in de vorige eeuw aangelegd en is een aansluiting op het kolenspoor dat aansluiting geeft op het kolenspoor van de Aachen-Maastrichter Eisenbahn en de rest van Nederland.

Je maakt echt een reis terug in de tijd en tijdens de kerstvakantie heb je met je gezin op zaterdagen en zondagen de kans om mee te gaan met de Kerst Expres vanuit Simpelveld. Je kunt op verschillende tijden meerijden en er zijn zelfs ook mogelijkheden voor een high tea of kerstdiner.

Combineer de treinreis op de Miljoenenlijn met een heerlijke dag of meerdere dagen Valkenburg. Lees meer in onze artikel Valkenburg met kinderen, Mergelgrotten en meer. Bezoek de Kerstgrot in de Kerststad van Nederland, want zo mag Valkenburg zich noemen. Je moet wel echt rekening houden met enorme drukte tijdens de Kerstvakantie in Valkenburg, je bent gewaarschuwd! Er zijn echt duizenden mensen die de kerstmarkten in Valkenburg bezoeken en er staan rijen voor de Kerstgrot. Ga daar ’s ochtends zo vroeg mogelijk naartoe dan is het geen martelgang voor je kinderen. Midden in het centrum van Kerststad Valkenburg ligt het dorp van de Kerstman, Santa’s Village. Je vindt hier de grootste kerstboom van Europa en de entree is gratis.

Glühwein-Express tussen Apeldoorn en Eerbeek

Op de Koningslijn tussen Apeldoorn en Dieren rijdt de authentieke stoomtrein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM). Het is geen trein die je als dagelijks vervoersmiddel kunt gebruiken, maar een attractie voor jong en oud. Er rijden verschillende typen treinen van VSM op dit traject, zoals  stoomlocomotieven, historische diesellocomotieven en rijtuigen. Je rijdt dwars door het landschap van de Veluwe en de Ijsselvallei en je waant je echt even in het verleden als je aan boord van één van de treinen stapt.

VSM wil een rijdend spoorwegmuseum blijven en tijdens verschillende jaargetijden kun je bijzondere treinritjes maken op de Koningslijn, ook met Kerst! Van zaterdag 26 tot en met maandag 28 december kun je aan boord stappen van de Glühwein-Express tussen Apeldoorn en Eerbeek. Eén keer per dag rijdt de Glühwein-Express dit traject, dus ben er snel bij om kaartjes te kopen. Op 27 december rijdt er ook een speciale stoomtrein op het traject waar je kunt genieten van een kerstdiner in een rijdende stoomtrein. Met oudere kinderen is dit zeker een unieke belevenis.

Kun je met Kerst niet? Het hele jaar door worden er naast de reguliere dagen ook andere evenementen georganiseerd zoals de Zondagse-Lunch-Express, de Halloween-Griezel-Express, de Sinterklaas-Pepernoten-Express en de Stomige-Stampotten-Express.

Kerstman

Stoomtrein Goes – Borsele, de Kerstexpress

Op 27 en 28 december stap je in Goes op de Kerstexpress samen met de Kerstman en zijn helpers. De trein vertrekt om 14.00 uur, vooraf kun je in op het stoomtreinterrein in Goes al een warme kop chocolademelk drinken en kerststol eten bij de Goederenloods.  De trein vertrekt vanaf het stoomtreinstation en de kinderen worden onderweg en op het eindpunt in Hoedekenskerke vermaakt met diverse kinderactiviteiten. Aan het eind van de middag rijdt de trein weer terug van Hoedekenskerke naar Goes en kunnen de kinderen genieten van een Kerstverhaal van de Kerstman zelf

Gerelateerde ‘stoom-uitjes’

We hebben nog een aantal andere uitjes voor tijdens de Kerstvakantie geselecteerd, voor trein- en tramliefhebbers uiteraard…

Spoorwegmuseum Utrecht

Voor treinliefhebbers is een bezoek aan het spoorwegmuseum in Utrecht ook een absolute aanrader. Je kunt hier langs oude treinen lopen, maar ook een aantal treinen van binnen zien en ook genieten van een aantal leuke attracties.

Stoomtram Hoorn-Medemblik

Geen stoomtrein, maar een stoomtram. Voor kinderen zal het weinig verschil maken. Van 22 tot en met 28 december kun je in Hoorn op de stoomtram stappen. De Kerstman heeft het stationnetje van Wognum uit 1887 omgetoverd tot een tijdelijk verblijf met zijn slee en rendieren.