Europese steden tijdens je roadtrip door
Noord- en Midden-Amerika
Mireille Steegmans
Noord- en Midden-Amerika
02/18/2020
3 min

Europese steden tijdens je roadtrip door Texas

02/18/2020
3 min

Volgende stop. Londen! Eindhalte van deze trein, stap alsjeblieft allemaal uit”. Deze tekst zou kunnen klinken als je met de trein door Texas reist met je gezin. De op één na grootste staat in de VS heeft – afgezien van bekende steden als Houston, Dallas en Austin – een aantal Europese stadsnamen en daarmee een risico op verwarring bij reizigers. Een nadere beschouwing is daarom zeker de moeite waard om de eigen charme van de Texaanse naam te ervaren.

Uilen naar Athene brengen – of beter gezegd erwten …

Op ruim een uur rijden ten zuidoosten van Dallas ligt de kleine stad Athene, die al meer dan 100 jaar bekend staat om haar erwtenteelt. Aanvankelijk werd het alleen gebruikt als veevoer, maar in de jaren 1930 en 1940 werden er verschillende conservenfabrieken geopend in de “Zwartogige Erwten Hoofdstad van de Wereld”. De “Texas kaviaar” werd niet alleen gebruikt in traditionele maaltijden, maar ook in veel ongebruikelijke gerechten zoals gelei of cake en zelfs als vervangende olijf in martini’s. Hoewel de productie de laatste jaren is afgenomen, eert de stad de erwtenoogst nog steeds elke herfst met een driedaags oogstfeest.

Cowboyhoed in plaats van baret – het Parijs van de koeherders

Ongeveer twee uur ten noorden van Athene heet een heel bijzonder gezicht je al van grote afstand welkom: de Eiffeltoren mèt een rode cowboyhoed. Hoewel deze replica – met iets minder dan 20 meter – veel kleiner is dan het beroemde origineel, bestaat er geen twijfel over in welke Texaanse stad van 25.000 zielen je je bevindt: Parijs! De stad op de verkeersas naar San Antonio werd in de 20e eeuw vooral bekend door de katoenteelt en -handel. Vandaag de dag is de stad bij sommigen ook bekend door de cultfilm “Paris, Texas” van Wim Wenders uit 1984.

Waar de Zweedse geesten rusten – Stockholm

Slechts een paar kilometer van de Mexicaanse staatsgrens en Padre Island ligt Stockholm. Of tenminste wat er nog van over is, want tegenwoordig herinnert alleen een begraafplaats aan de voormalige stad met ongeveer 50 inwoners. Tussen 1912 en 1914 vestigden Zweedse immigranten uit de buurlanden en Canada zich in de stad en verbouwden de goedkope, vruchtbare landbouwgrond: katoen, graan en maïs, maar ook vee brachten welvaart in de stad en daarmee ook roofzuchtige bendes zoals de legendarische Mexicaanse bandiet Pancho Villa. Meerdere malen werd de stad overvallen en de oogst gestolen, terwijl de kolonisten ’s nachts hun toevlucht zochten in graansilo’s. Vandaag de dag behoort Stockholm tot het gebied van de grote stad McAllen en telt nederzettingsgebieden als Edinburg en Heidelberg tot zijn buren.

Katoenteelt in Londen – gemakkelijk gemaakt in Texas

In Hill Country, het hart van de staat, zullen de bezoekers een andere bekende tegenkomen: Londen! Ook al suggereert de naam grote dingen, de plaats met zijn ongeveer 180 inwoners is duidelijk kleiner dan zijn grote Europese zus. De stad werd eind jaren 1870 gesticht door een paardenhandelaar en voormalig officier van de Union Army. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de stad zich zou ontwikkelen als handelscentrum en bestuurszetel voor de regio, maar door de wereldwijde economische crisis aan het eind van de jaren 1920 en de Tweede Wereldoorlog werd het gewenste succes niet bereikt. In het begin van de 20e eeuw woonden naar schatting 100 inwoners in het stadje dat een smederij, een molen, een katoenfabriek, twee hotels, een winkel, een café en een kerk had.

Hil Country Texas met kinderen

Hill Country Texas, het hart van de regio

Dr. Pepper in plaats van Guinness – Dublin, Texas

In het noorden van de staat zoeken de gasten tevergeefs naar wat ze verwachten te vinden als ze in Dublin verblijven: Pubs, live Ierse muziek en Guinness. De Texaanse stad is nogal bekend om een ander drankje: De cafeïnehoudende iconische drank “Dr. Pepper” wordt hier geproduceerd in de oudste soda-bottelarij van de staat en de oudste Dr. Pepper-bottelarij ter wereld. En zo komt niet alleen Forrest Gump als liefhebber van Dr. Pepper in de gelijknamige film hier volop aan zijn trekken, maar ook alle andere fans die wereldwijd nog steeds dol zijn op het zoete drankje. Het bijzondere aan de “Dublin Dr Pepper”; in deze versie zit alleen pure rietsuiker en geen kunstmatige zoetstoffen.