Grotten van Han met kinderen
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
01/11/2019
6 min

Domein van de Grotten van Han: het Wildpark

01/11/2019
6 min

Het Wildpark is onderdeel van het Domein van de Grotten van Han en heeft niet alleen dieren maar ook prachtige uitzichten en bijzondere flora. Als je naar de Belgische Ardennen gaat is ons advies om zéker een dag vrij te maken om de Grotten van Han en het Wildpark in hetzelfde domein te bezoeken.

‘Big 5’ in het Wildpark van het Domein

We kennen allemaal ‘The Big 5’ maar heb je ook al eens kennisgemaakt met de ‘Big 5’ van het Wildpark in Han-sur-Lesse? Vast nog niet met alle dieren! In een omgeving van 250 hectare groot reis je met de safari car of te voet langs verschillende diersoorten die uniek zijn om te zien. Dieren die leven of geleefd hebben in onze regio zijn weer terug: in het Wildpark. Het is mooi om te zien hoe de dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen leven, het park is echt enorm uitgestrekt. Even voor je beeldvorming: 250 hectare is 500 voetbalvelden. Het Wildpark is het enige park in België waar je de Europese ‘Big 5’ kunt gaan spotten. Weet jij welke dit zijn? Vooruit, we helpen je:

  • Wolf
  • Bruine beer
  • Lynx
  • Europese bizon
  • Veelvraat

Wildpark bij Grotten van Han met kinderen

Met de safari bus door het Wildpark

Je kunt het Wildpark te voet bezoeken of met de safaribus en omdat het koud is en de afstanden in het Wildpark toch best wel groot zijn met een kleuter en zonder buggy besluiten wij om de safaribus te pakken. Je kunt in de safaribus zowel hoog als laag zitten en je hebt goed uitzicht naar alle kanten. Fijn voor kleine kinderen, want die kunnen zo ook alles goed zien. De safaribus rijdt een flinke ronde langs de dieren en het is mooi hoe dicht we hierdoor bij de dieren kunt komen. Met de Oeros en de Poitou stonden we letterlijk oog in oog. Met de safaribus stop je onderweg ook een aantal keren om te kijken naar het uitzicht en je komt ook bij ingang van de Grot van Han, de rivier de Lesse stroomt hier de grot in.

Het is werkelijk betoverend om te observeren hoe de dieren vrij rondlopen in deze uitgestrekte natuurlijke oase, waardoor het park een uitzonderlijke plek van schoonheid en vrijheid is.

Wij vinden het echt een hele grote pré dat de dieren in het Wildpark net even anders zijn dan in de meeste dierentuinen. Je ziet ongeveer 20 soorten beschermde dieren zoals het everzwijn wat een typisch dier voor de Ardennen is. Wel snel doorrijden alstublieft, de everzwijnen stinken best wel. Verder staan we oog in oog met wolven, uilen, de lynx, wilde paarden en het Przewalski-paard. Die laatste herinner ik me vooral uit het jaarlijkse Nationaal Dictee. Je kunt de hele route met de safaribus rijden of onderweg uitstappen en te voet verder gaan, terug naar de uitgang. Je hebt dan wel wat meer tijd om de dieren en vooral ook de kuddes goed te zien. Het is echt een mooi gezicht zo in de verte.

Wildpark bij Grotten van Han bezoeken

Met de benenwagen naar de dieren

Zelf door het park lopen heeft een aantal voordelen. Je kunt je eigen tempo bepalen en even blijven hangen om te kijken bij dieren die je fascinerend vindt. En je kunt zomaar op plaatsjes stuiten zoals hieronder. We twijfelden over de geschiktheid van deze foto op een site over vakanties met kinderen, maar beseften ons toen dat iedereen dit mee kan maken. De dieren zijn niet te regiseren. We hebben onze kleuter wel even wat moeten uitleggen over dat dieren anders tikkertje spelen… Wat zou jij zeggen?

Maar het grootste voordeel is toch wel dat je de dieren van bovenaf kunt bekijken en ook toegang hebt tot de platforms in de bomen. We waren bijna uit de safaribus gestapt toen we deze platforms zagen, serieus wat is dat gaaf met kinderen! We hadden alleen geen zin in teruglopen in de namiddag, want het werd best snel kouder. De paden in het Wildpark zijn met een buggy trouwens goed begaanbaar.

Parende dieren Wildpark Ardennen

Trek door het immense landschap van 250 hectare, waar je, of je nu kiest voor de safari car of een wandeling te voet, oog in oog komt te staan met fascinerende diersoorten in hun natuurlijke habitat.

Als je zelf naar de ingang van de grot loopt, waar de rivier de Lesse de grot in gaat dan heb je wat langer de tijd om hier te kijken. Het is bijna niet voor te stellen dat het water zodra het in de grot is door een soort van sifon 45 meter naar beneden gaat en dan verder stroomt. Wat is de natuur toch mooi en leuk om met kinderen te ontdekken. We merken dat we een aantal jaren geleden echt veel minder van de natuur konden genieten dan nu met een kind.

Ardennen natuur en avontuur

Uniek: slapen tussen de beren!

Ik kan met nog goed herinneren dat mijn neefje van 4 jaar naar Canada ging, op reis met de camper. Op één van de ochtenden zat hij aan het ontbijt naar buiten te kijken en zag aan de andere kant van het raam een grizzly beer. Hoe vet is dat? Je kunt bij het Wildpark in het Domein van de Grotten van Han overnachten tussen de beren in een blokhut! Deze pelsjagershut in het Wildpark ligt op een paar meter van het verblijf van de beren Willy en Marlene. Hier kun je overnachten met je gezin of met de hele familie, want er is plaats genoeg. Je maakt na sluitingstijd een privéwandeling in het hart van het Wildpark, om precies te zijn in droge vallei van de Lesse. Het is zelfs ook nog optioneel om een gespecialiseerde animator/dierengids in te huren voor een bezoek aan het Wildpark. Bij terugkomst in je pelsjagershut staat er afhankelijk van het seizoen een lekkere BBQ, steengrill-maaltijd of raclette op je te wachten. We love raclette, maar dat krijg je alleen in de winterperiode. Vervolgens kun je maximaal uit je raam kijken en de beren zien en ’s avonds gaan slapen midden in de natuur. In de ochtend word je gewekt door de vogels en de andere dierengeluiden, erg bijzonder. Een overnachting is niet goedkoop overigens, maar dus wel ontzettend bijzonder!

Slapen in Wildpark Grotten van Han

Eerst het Wildpark of naar de grotten van Han?

Wij waren in December in de grotten van Han en het Wildpark. Er lag geen sneeuw, maar je merkte dat het aan het eind van de middag kouder werd. Wij bezochten zelf eerst de Grotten van Han en daarna het Wildpark. Ons advies is om dit om te draaien als het koud weer is, zodat je ’s ochtends en aan het begin van de middag in het Wildpark rondloopt en ’s middags als het afkoelt de grotten ingaat. Hier is het sowieso wat kouder en de buitentemperatuur heeft hier geen invloed op. Je zit grotendeels 40 meter of meer onder de grond. Als het ’s zomers warm is kunnen wij ons ook goed voorstellen dat het fijn is om juist ’s middags in de grotten te zijn. Een vestje meenemen voor de kinderen kan dan wel slim zijn. Han 1900 is leuk om doorheen te lopen, maar zouden wij aanraden om pas aan het eind van de dag te bezoeken.

Verankerd in het adembenemende Domein van de Grotten van Han, biedt het Wildpark een verrijkende ervaring met zijn scala aan dieren, panoramische vergezichten en unieke plantenwereld.

Grotten van Han met kinderen

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Schotse hooglanders wildpark Ardennen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.